USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BDDK'den faizsiz bankacılık hakkında bilgilendirmelere bağlı düzenleme

BDDK'nin ahit yürürlüğe giren tebliği ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık umde ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

BDDK'den faizsiz bankacılık hakkında bilgilendirmelere bağlı düzenleme
30-11-2021 09:54
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) hazırlanmakta olan Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Toplam 4 bölümden oluşan bildirme ile katılım, kalkınma ve envestisman bankalarının, müşterileri ve kamuoyunu faizsiz bankacılık mebde ve standartları kapsamında bilgilendirmelerine bağlı kökler ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Buna göre, bankalar, faizsiz bankacılık mebde ve standartları ile verim ve hizmetlerinin işleyişleri ve dayandıkları akdin getirmiş olduğu adalet ve yükümlülükler üstüne kullanmakta olanları açık, kesin ve anlaşılabilir müşterek halde bilgilendirmekle görevli olacak.

Bu kapsamda bilgilendirme yükümlülüğünün adına getirildiğine müteallik banka kabilinden alıcıya bilgilendirme formu verilecek. Bilgilendirmenin banka ile alıcı ortada herhangi müşterek biricik verim yahut misyon çeşidine bağlı geçmiş kavil kurulmadan ilkin yapılması ise mecburi olacak. Söz konusu bilgilendirme; sözlü, kayıtlı veya engin enformasyon araçlarının kullanılması kanalıyla gerçekleştirilebilecek.

Öte yandan, verim ve misyon kabul etme sürecine müteallik meydana getirilen bilgilendirmenin etkinliği ve yeterliliği karşı bilgelik edinmek, kalık ve yanlışları tashih etmek amacıyla örnekleme yöntemiyle yılda minimum müşterek kere alıcı anketi yapılması mecburi olacak. Anketlerde, müşterinin namına maruz verim yahut hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık mebde ve standartları mevzusundaki farkındalık ve sevinme seviyesi ölçülecek.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi

Tebliğde, bankaların kurumsal genel ağ sitesi üstünden de faizsiz bankacılık mebde ve standartları ile verim ve hizmetlerinin işleyişlerine müteallik kamuoyunu açık, kesin ve anlaşılabilir müşterek halde bilgilendirmesi mecburi kılındı. Bu yükümlülüğü adına gelmek az daha bankaların, bilgelik prosedür altyapısını oluşturması, tam kurda yönetimsel ve fen tedbirleri alması gerekecek.

Bu kapsamda bankalarca, "faizsiz bankacılık verim ve hizmetlerinin mahiyeti ve prosedür süreçleri", "faizsiz bankacılık işlemlerine muteber akitler çerçevesinde banka verim ve hizmetlerinin dayanağını meydana getiren akdin yahut akitlerin türü, tarafların ilgilendiren akit yahut akitler çerçevesindeki konumu, hakları ve yükümlülükleri", "ürün ve hizmetlere bağlı faizsiz bankacılık mebde ve standartları", "danışma komitesinin banka salname çalışkanlık tutanağı kapsamında arazi verdiği; fasıl içi faaliyetleri ve banka faaliyetlerinin faizsiz bankacılık mebde ve standartlarına uygunluğuna bağlı değerlendirmeler" ile "danışma komitesi ve üyelerine bağlı propagandist bilgiler" ile alakalı bilgilere kurumsal genel ağ sitesi üstünden arazi verilecek.

Ayrıca bankalar, faizsiz bankacılık mebde ve standartlarına akıllıca sıfır varlık, yükümlülük, sağlık ve giderlerinin tanımı ve mahiyeti, miktarı, ne halde artırım edilmiş olduğu hususlarında kurumsal genel ağ sitesi aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirecek.

Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi Başkanı dünya içi beledi olacak

BDDK, Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartlarına Uyuma İlişkin Tebliğ'de de düzenlemeye gitti.

Düzenleme ile Faizsiz Bankacılık Danışma Komitesi'nin bildirme hükümleri kapsamında maruz görevleri derneşik halde adına getirmesi düşüncesince üyeleri arasından seçeceği başkanın dünya içre beledi olması mecburi kılındı. Danışma komitesinin istiklaline bağlı hükümlerin baştan ele alındığı tebliğde, tahsil edilen kararların izleyen senenin hanuman sonuna derece istişare kuruluna raporlanması şartı getirildi.

Öte yandan, meydana getirilen fark ile emektar tebliğde arazi meydan "bankanın genel ağ sitesinde istişare komitesi ve üyelerine bağlı bilgilere arazi verilir" hükmü yürürlükten kaldırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ