USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Varank: Geçtiğimiz sene Ar-Ge masrafları yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi

Bakan Varank, "Geçtiğimiz sene Ar-Ge harcamaları, hususi bu sahanın öncülüğünde birlikte geçmiş yıla uyarınca yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının ulusal gelire payı binde 5'ten yüzdelik 1,09'a çıktı." dedi.

Bakan Varank: Geçtiğimiz sene Ar-Ge masrafları yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi
12-11-2021 14:09
Kocaeli

Bilişim Vadisi'nde planlı 8. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, , güzeşte sene dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında bu organizasyonu yapamadıklarını, Türkiye'nin inovasyon üssü Bilişim Vadisi ev sahipliğinde aşırı şimdi çelimli indinde halde indinde araya geldiklerini söyledi.

Ödül törenini, ekosistemin katettiği mesafeyi göstermesi itibarıyla kalburüstü bulduğuna ayraç fail Varank, indinde geçmiş törende Ar-Ge merkezleri ve uygulayım bilimi ihya yerleri ödüllerini birleştirdiklerini, bu sene ihsanıhümayun törenine dizayn merkezlerini de karışma ettiklerini kaydetti.

Varank, hususi bu piyasanın Ar-Ge ve inovasyon yeteneklerini aşırı şimdi encam noktalara haiz altyapıların, hasep ve kantite namına değme güzeşte çağ büyüdüğünü dile getirerek, "Sizlerin yüksek gayretleriyle buralarda, toptan rekabetçiliğimizi artıracak nice teknolojik verim ve fonksiyon geliştiriliyor. Pandeminin gölgesinde güzeşte sonuç 2 yılda bunu filhakika belirgin indinde halde gördük. Acil gerekseme mahsus keyif ekipmanlarından yazılıma denli nice alandaki değerli planlar buralarda sahn buldu. Amacımız; göğsümüzü kabartan bu muvaffakiyet hikayelerinin artarak bitmeme etmesi. Tabii maliyetini ve zahmetini düşündüğünüzde Ar-Ge ve inovasyona envestisman gerçekleştirmek hem sıkıntılı bununla beraber riskli indinde süreçler barındırıyor. Verilen emeklerin ve elde edilmiş sonuçların bu anlamda görünür kılınması ve kamuoyuna para edilmesi de hakkıyla önemli. Ne demişler, hüner iltifata tabidir. Onun düşüncesince ehemmiyetli indinde fariza ödeme ettiğini düşündüğümüz bu törenlerimizi derneşik namına gerçekleştiriyoruz. Böylece hem paydaşlarımızın motivasyonunu şimdi da artırmış bununla beraber hâlâ bu işlere başlamamış firmaları heveslendirme etmiş oluyoruz." diyerek konuştu.

Aslında Ar-Ge ve inovasyon dair elini taşın dibine koyan değme işletmenin ödülü sonuna denli adalet ettiğini fakat süreci indinde yarış havasına büründürdüklerinde oluşan sinerjiden oldukça mutlu olduklarını aktaran Varank, bunun düşüncesince de nesnel ve ilmî yöntemlere alakalı indinde dizin oluşturarak muhtelif kategorilerde sıralamalar yaptıklarını, bu sıralamalarda evvel 3'e girenlere ödüllerini ikram ettiklerini tabir etti.

"Ülkemiz, Ar-Ge ve inovasyon dair aşırı ehemmiyetli ilerlemeler kaydetti"

Bakan Varank, çağ de Ar-Ge ve dizayn merkezleri düşüncesince 10 kategoride 30 ödül, teknoparklar düşüncesince ise 4 kategoride 12 ihsanıhümayun iktisap eylemek az daha toplamda 42 ihsanıhümayun ikram edeceklerini belirterek, istihdam, plan kapasitesi, iş birliği, ticarileşme ve düşüncesi iyelik az daha mevzuları içeren bu endeksle, indinde nevi başarım değerlendirmesi de yaptıklarını, böylelikle altyapılardaki gelişime belirgin yönleri belirleme ika ve lüzumlu iyileştirmeleri ika fırsatı yakalandıklarını vurguladı.

Ödül almaya adalet elde eden Ar-Ge dizayn merkezleri ile teknoparkları kutlama kartı fail Varank, laflarını şu halde sürdürdü:

"Pandemi ve hava değişikliğiyle beraberce toptan rekabetin aşırı şimdi ayrımlı indinde boyuta taşındığını izleyebiliyoruz. Bu durum, teknolojik gelişmelerin öncüsü bulunan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini de değme zamankinden şimdi ehemmiyetli indinde bir duruma getirmiş oluyor. Bunun bilincindeyiz ve topu topu çalışmalarımızda Ar-Ge'yi, inovasyonu giriş tacı ediyoruz. Hükümet namına 19 senedir bunun mücadelesini veriyoruz. Tabii gönül, göreve geldiğimizde güçlenmiş indinde ekosistem bulmayı dilek ederdi. Ancak maatteessüf tığ hakeza indinde yassı bulamadık. Bu nedenden dolayı adeta sıfırdan indinde ekosistem bina eylemek düşüncesince kollarımızı sıvadık. Sağladığımız desteklerle elden 5 bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısını 89'a çıkardık. Teknoparklar memleketimizdeki yenilikçi ve uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin adeta kalbi pozisyonuna yükseldi. Bugün geldiğimiz noktada teknoparklar, millî ve arsıulusal yatırımcıların ağırbaşlı yatırımlar yaptığı, milyonlarca dolarlık ihracatın gerçekleştiği bireşimli zeka, keyif ve drone teknolojileri az daha ciddi bölgelerde önemlice planların yürütülmüş olduğu yerler pozisyonuna geldi. Teknoparklarla beraberce Ar-Ge ve dizayn merkezleri de inovasyon ekosistemimizi besleyici indinde ilke namına ehemmiyetli altyapılar. İlk bitirme bizim dönemimizde süregelen bu yapıların sayısı çağ 1600'ün dair çıkmak durumda. İşte bu altyapılar ve buralarda siz değerli ziyaretçilerimizin icra ettiği özveren icraat yardımıyla ülkemiz, Ar-Ge ve inovasyon dair aşırı ağırbaşlı ilerlemeler kaydetti. Geçtiğimiz sene Ar-Ge harcamaları, hususi bu piyasanın öncülüğünde indinde geçmiş yıla uyarınca yüzdelik 20 artarak 55 bilyon liraya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının ulusal gelire payı binde 5'ten yüzdelik 1,09'a çıktı. Ar-Ge istihdamı 6 kıvrım artarak 200 bine, domestik buluş belgesi sayısı da 20 kıvrım artışla 8 bin 200'e ulaştı."

Varank, başta buluş belgesi dalında hayattaki gelişimleri de aşırı yakından strateji ettiklerini vurgulayarak, buluş belgesi mevzusundaki yaklaşımlarından bahsetti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ