USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Pakdemirli’den fiyat artışları ile alakalı açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, besin fiyatlarındaki artışın çözümü düşüncesince strüktürel değişikler icap ettiğini belirterek, “Yapısal adına en ehemmiyetli değişim yapmak kontratlı üretimde görüyorum” dedi.

Bakan Pakdemirli’den fiyat artışları ile alakalı açıklama
22-10-2021 14:00

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, müşterek paradigma görüşme ve temaslarda mevcut olmak az daha Çorum'a geldi. İlk yerine Çorum Valiliğini görüşme fail Bakan Pakdemirli, kol temsilcileriyle müşterek araya geldi. Pakdemirli, görüşmede gündeme bağlı açıklamalarda bulundu. Dünya ve Türkiye'nin pandemi ile boğuştuğuna özen çekici Pakdemirli, “Bu süreçte tarımı ve gıdayı etkileyen müşterek derinti ilke var. Dünyada mal tutarları artıyor. Ülkeler istif hazırlamaya başladı. Dış tecim tedbirleri getirildi. Tüm dünyada belirsizliği yönetmekten mevrut endişeden ötürü fiyatlandırma yapısı akıbet adım yukarıya gitmiş durumda. Bu gidiş çiftçimizin, üreticimizin, tüketicimizin aleyhine oluyor. Biz burada ahali gayretimizle üretecimizin sürdürülebilir yerine üretimde kalması noktasında gayretimizi sürdürüyoruz. Pandemi bundan böyle bizlere müşterek bilinçlilik emrediyor. Eskiden yaptığımız denli işimizi bitmeme ettirmememiz icap ettiğini tabir ediyor. Bir verim üretiyorsak bunun ayrımlı ürünlerini aramamız gerekiyor. Dönüm başı, hektar başı verimlilikleri artırmamız gerekiyor. Son 20 yılda mamüllerin dekar başına yüzdelik 40 seviyesinde müşterek artış var. Mısırda yüzdelik 112'lere vasıl müşterek artışımız var. Bunların bütünü AR-GE ve uygulayım bilimi ile oluyor. Pandemiden sonradan halis muhlis mevzuları gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“Son 50 yılda sel, yağışsızlık denli afetlerin sayısı 5 kıvrım arttı”

İklim değişikliği ile önümüzdeki 15-20 yılda zirai üretimde yüzdelik 15 ila 20 kaybolma yaşanacağının kestirim edildiğini tabir fail Bakan Pakdemirli, “Küresel istinas ve hava değişikliği kapımızda. Eskiden yaptığımız işleri yapmamamız lazım. Son 50 yılda sel, yağışsızlık denli afetlerin sayısı 5 kıvrım arttı. İklim değişikliği de önümüzdeki 15-20 yılda zirai üretimde yüzdelik 15 ila 20 kaybolma olacağını gösteriyor. Kuraklığı baştan sona beraberce yaşadık. Çorum'daki ekincilik alanları kuraklıktan etkilendi. Kuraklıkla ilgili tedbirler aldık. Hububat ve baklagillerde dekar başına 100 TL'ye vasıl destek, borçların ertelenmesi denli ek tedbirler aldık. Bu sene 40 bin dekarın üstünde müşterek meydan sigortalandı. Kuraklığı bundan böyle muvakkat yerine düşünmemiz gerekiyor. Sigortaya az buçuk hâlâ yönlenmemiz gerekiyor. 2020'de kuraklıkta mutluluk desteğini yüzdelik 60'dan 70'e çıkardık. Hasar ifa rakamlarını da yüzdelik 80'lere çıkardık” sanarak konuştu.

“Pandemi ve toptan belirsizliklerden ötürü mal fiyatlarında artış var”

Pandemi ve toptan belirsizliklerden ötürü mal fiyatlarında artış bulunduğunu özetleyen Pakdemirli, “Petrol fiyatlarında artış var. Doğal doğal taş yağı lambası yağı fiyatlarında artış var. Demir polat fiyatlarında artış var. Belki yüzdelik 100 ve 200'lere vasıl fiyat artışlar var. Çiftçimizle, üreticimizle bunları konuşacağız. Bugün bakımından mal fiyatlarındaki artış bugüne genişliğinde çiftçimizi ve üretecimizi etkilememiş olsa da bundan sonradan maliyetler açısından etkileyecek. Burada alacağımız en ehemmiyetli hazırlık şu akıbet 3 senedir tığ tek devir çiftçimizin alın terini yerde bırakmadık, hakkında terini boşa akıtmadık. Hep akıllıca fiyat politikaları, akıllıca alıntı politikaları ve akıllıca piyasalar oluşmasını sağlayarak hem hububatta hem bakliyatta akıllıca fiyatlara kavuşması gayreti bünyesinde olduk. Bunu da genellikle başardık diyebilirim. Küresel hesaplı müşterek dalgalanmanın bulunduğu pandemi zamanında çiftçimizi üzmeden, moralini bozmadan üretimde kalmasını, üretimin bünyesinde kalmasının gayreti bünyesinde olduk. Hem yetiştirici hem mahveden açısından besin fiyat artışlarının çözümü düşüncesince strüktürel çalışmaların yapılması gerekiyor. Son adım kalan fiyatlar mutfaktaki enflasyonun da müşterek halde hem sağlık yönünde bununla beraber bunların sabitlenmesi yönünde icraat yapılması gerekiyor. Fiyat artışları hakkında onlarca emek vermek yaptık. Dünyadaki fiyat artışları vatanımızda asgari yansımıştır. Bunda artırılan üretim, akıllıca alıntı politikaları ve akıllıca aut tecim politikası ile fiyat artışlarının asgari ölçüde olması gayreti bünyesinde olduk. Bunda da değerli olduk” biçiminde konuştu.

“Çiftçimizin hâlâ konforlu olması düşüncesince seneler itibarıyla çabuk müşterek halde kontratlı üretime geçmesi lazım”

“Çiftçimizin hâlâ konforlu olması düşüncesince seneler bakımından çabuk müşterek halde kontratlı üretime geçmesi lazım” diyen Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Gıda fiyatlarındaki artışla ilgili de bunun çözümü strüktürel değişikler. Bugün çelimsiz vadeli analizör ortaya koyuyoruz. Ancak strüktürel yerine en ehemmiyetli değiştirmek kontratlı üretimde görüyorum. Sözleşmeli istihsal Türkiye'nin de bilmiş bulunduğu anlaşılan ürünlerinde süresince bulunduğu ahacık şeker hastalığı hastalığı pancarı olsun müşterek iki parça hâlâ ürünümüz var. Bu ürünlerde müşterek deneyimimiz var. Gelişmiş devletlerde yüzdelik 80-85 oranında kontratlı istihsal bulunduğunu görüyoruz. Bizde bu kantite yüzdelik 5 seviyesinde. Bizim çiftçimiz, üreticimiz ektiği ürünün birçok liraya satacağını bilmiyor. Harman dönemine genişliğinde müşterek tez oynuyor. Çiftçimizin hâlâ konforlu olması düşüncesince seneler sebebi ile çabuk müşterek halde kontratlı üretime geçmesi lazım. Türkiye bu bölgede geç kalmıştır. Ana ihtilaf partisi önderi çıkıyor. Bazı açıklamalarda bulunuyor. Taban fiyatlarıyla ilgili falan. Çözüm aya fiyatlarında değil. Türkiye bundan böyle başıboş etraf ekonomisinden geriye dönemez. Türkiye dışarı çekicilik ve ihracata açık. Bu işleri aya fiyatıyla yürütemezsiniz. Bu işleri kontratlı üretimde yaparsanız. Mesele üreticinin sekli üretimde kalması, güç kazanması ile bunu fakat kontratlı üretimle yaparsınız. Sözleşmeli üretimle ilgili yasalı mevzuat eksiğimiz var. Bunun tamamlanması lazım. Bunu mecliste görüyoruz. Bunu büyülü matrak yerine algılamamamız lazım. Sözleşmeli üretimi yekûn istihsal içindeki payını artırmamız lazım. Bu devir alır bunu müşterek an ilk devreye koymamız lazım. Özellikle strüktürel yerine değişikliğin en başlangıcında kontratlı istihsal geliyor.”

Muhammed Muttalip Yalçın - Tugay Göktürk
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ