USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin besin stokları yeterli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin besin stoklarının tam bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de kimesne bireşimli adına yahut yersiz ortak yere besin stoklarıyla alakadar anahtar hazırlamaya kalkmasın." dedi.

Bakan Pakdemirli: Türkiye'nin besin stokları yeterli
19-11-2021 18:35
Osmaniye

Bakan Pakdemirli, Osmaniye'de Valiliği görüşme etti, izzetinefis defterini imzaladı ve Vali Erdinç Yılmaz ile basına gizli görüştü.

Belediye Başkanı Kadir Kara ile de basına gizli mülaki Pakdemirli, arkası esna AK Parti Osmaniye İl Başkanı Seydi Gülsoy'u görüşme etti, partililerle ortak araya geldi.

Daha sonraları kentteki ortak çadır salonunda planlı Sektör Buluşması Toplantısı'na eklenmiş bulunan Pakdemirli, tarım, endüstri ve gezim kenti Osmaniye'nin, Çukurova'nın dişi topraklarında hakkını sağlayan nadir şehirlerden bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin 81 ilini dolaştıklarını özetleyen Pakdemirli, problemleri ya çabucak çözdüklerini veya pınar ve mevzuata dayananları Ankara'da çözmeye gittiklerini aktardı.

Pakdemirli, acemi tip koronavirüs (Kovid-19) zımnında dünyada nice düzenin değiştiğini vurgulayarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gıda piyasalarıyla ait fiyatlarda baş döndürücü ağırbaşlı dalgalanmalar var. Bunlar natürel ki şu anda ekinci ve müstahsil lehine gözükmekle bu arada gittikçe de aleyhe dönebilecek bağlam buradan ortaya çıkabilir. O manada natürel ki kılıç çiftçi-üretici kesimi olarak, herhangi ortak devir önümüzü kıymetlendirmek istiyoruz. Önünüzü kıymetlendirmek bizim düşüncesince hâlâ önemli. Yüksek fiyatta satmaktan hâlâ baş döndürücü önümüzü kıymetlendirmek sonuç aşama ehemmiyetli ve ehemmiyetli olmalı niteleyerek düşünüyorum. Pandeminin indinde ortak de bu yıl yağışsızlık ve hava değişikliği buna eklendi. Belki Osmaniye kuraklıktan ortak tomar etkilenmedi fakat Türkiye'nin ciharıyek tarafı ilkin Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu kesimleri kuraklıktan bu yıl baş döndürücü ağırbaşlı ortak biçimde etkilendi. İster istemez hem baş döndürücü ağırbaşlı ortak belirsizliği, ekincilik orman sahası şekilde kumanda etmek yerinde kaldık. Pandemiyle ilgili kuraklığın getirmiş bulunduğu mahsul azlığı, bildirme azlığı ve natürel ki seller ve yangınlarla da boğuşmak yerinde kaldık."

"Türkiye'nin besin stokları yeterli"

Bakan Pakdemirli, hava değişikliği zımnında 2050'de yüzdelik 10-25 zirai istihsal kaybı olacağını anlatım etti.

Emtia fiyatlarındaki artışa yer veren Pakdemirli, gübreden nice ürüne genişliğinde baş döndürücü ağırbaşlı artışlarla huzur karşıya olunduğunu, bununla ait ellerindeki etraflı tedbirleri aldıklarını ve almaya bitmeme edeceklerini belirtti.

Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Şunun altını çizerek bildirmek istiyorum. Türkiye'nin besin stokları yeterli. Yani Türkiye'de kimesne bireşimli şekilde yahut boş ortak yere besin stoklarıyla ilgili anahtar hazırlamaya kalkmasın. Geçen hafta içinde şekerle ait aha neymiş ortak bildirme sorunu varmış neredeyse nice husus yapılmaya çalışıldı. Bugün bakımından hepsi diyabet hastalığı fabrikaları, arzına bitmeme etmekte, sektörümüz arzına bitmeme etmekte. Sektörümüzde bildirme ilavesi var. Hatta bu bildirme fazlasının ehemmiyetli ortak bölümü da dış satım oluyor. Yani buradan Allah'a şükür pandeminin esasen buyana Türkiye çelimli istihsal altyapısı ve gıda, sanayi, perişan ve geri hizmet sektörleriyle bu arada tek maslahat yaşamadı, bundan sonraları inşallah tüketicimize tek maslahat yaşatmıyor olacağız. Elbette besin fiyatlarıyla ilgili ağırbaşlı ortak artım var. Bu artışın anne ve asliye nedenlerinden ortak tanesi taşınmazlar dışı fiyatlarında baş döndürücü ağırbaşlı ortak tırmanış olması. Birkaç misline fırlayan, çıkan fiyatlar var. Tüm hayattaki kaslı devletler de karışma edinmek neredeyse besin fiyatlarındaki artış, hepsi dünyanın anne gündemine güçlenmiş durumda. Biz bununla ait besin komitelerinde hem çelimsiz hem itidalli bununla birlikte levent boylu vadede tedbirlerin hepsini hükümetimizin içinde konuşuyoruz. Bu mevzuyla ilgili meydana getirilen baş döndürücü nesne var, hâlâ önümüzde yapılacak baş döndürücü nesne de var."

Yem fiyatlarındaki artışa da yer veren Pakdemirli, şöyleki konuştu:

"Bunu ortak nebze de olsun ilkin besicimizi koruyabilmek has da Toprak Mahsulleri Ofisi şekilde düzen kaba maddelerin satışına orak ayı ayında başladık. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sektörüne akla yatkın pahalı düzen kaba maddesi teminine başladık. Un, yem, endüstri akla yatkın pahalı bunları veriyoruz, un ve düzen sanayine. Buğday, darı ve rüşvet bu üç ürünü hem sanayiye bununla birlikte müstahsil ve besiciye hazırlık ediyoruz, akla yatkın fiyatlardan veriyoruz. Şu anne genişliğinde 3,7 milyon titrem hububatı bildirme ettik. Maliyetlerde de minimum 2-3 bilyon müfret maliyetin önüne önceki olduk."

"Ürünler banko hasat devrinde doğruluk etmiş bulunduğu kıymeti alacak"

Pakdemirli, hasat ortak zamanlar müstahsil dostu yöntem izlediklerini vurgulayan Pakdemirli, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Ürünler banko hasat devrinde doğruluk etmiş bulunduğu kıymeti alacak. Bugüne genişliğinde çiftçimizin maliyet ve adanmış tutarları açısından ortak sorunu olmadığını biliyoruz fakat bundan sonrasıyla ait endişeleriniz bulunduğunu da biliyoruz ve bu endişeleri de baş döndürücü disiplin ve ağırbaşlı strateji ediyoruz. Bu endişelerden çiftçimiz haklıdır fakat bugüne genişliğinde zahir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sizlere yalan verip tek devir sözümüzü ismine getirmediğimiz bulunmadığı neredeyse bundan sonraları da inşallah gine hasat zamanından evvela akilane ve müstahsil dostu politikalarla üreticimizin kalan maliyetlerini karşılayacağız. Bunun da ötesinde, ehemmiyetli karlar yapabilecek fiyatlarla önünüze geliyor olacağız."

"Türkiye bundan hakeza herhangi ortak bölgede baştan sona herhangi ortak şeyin birincisine imza atan ortak ülke"

Pakdemirli, 20-25 yıl içinde gıdaya ihtiyacın yüzdelik 60, suya ihtiyacın da yüzdelik 15 artacağına dikkati çekerek, suyun hâlâ dişi kullanılması, gıdanın da hâlâ dişi üretilmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Son 19 yılda 613 baraj yaptıkları, bunun 80 yılda meydana getirilen baraj sayısının 2,5 sert bulunduğu bilgisini sağlayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Son 3 yılda da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde kusursuz 72 baraj tamamlayıp su ve sulama tesisleriyle ilgili 1000 bünye tamamladık, 41 bilyon teklik envestisman yaptık. 2021 DSİ bütçemiz 18 milyardı, 2022 bütçemiz 25 bilyon teklik bunun da üstünde inşallah bütçe dışı kalemlerden hâlâ ortak tomar ortak envestisman hazırlamaya gidiyor olacağız. Geçen hafta sonu Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nı açtık. Türkiye'nin incisi, dünyanın da birincisi. Türkiye bundan hakeza herhangi ortak bölgede baştan sona herhangi ortak şeyin birincisine imza atan ortak ülke. Türkiye 80'lerden itibaren ilkin sonuç 20 senede bundan hakeza gerçekten herhangi ortak mevzuda iddialı ve herhangi ortak mevzuda işin en iyisine, en yenisine, en büyüğüne imza atan ortak şehir oldu. Bakın barajın en büyüğünün açılışını yaptık, havalimanlarının en büyüğü bizde, köprülerin en uzunu, en büyükleri bizde, alt, fevk geçitler... Gerçekten Türkiye baş döndürücü ağırbaşlı ortak imar devriminin altından kalktı."

"Geleceğe müteveccih suyla ilgili ağırbaşlı tedbirler aldık"

Suya layıkıyla ekincilik yapılması icap ettiğinin altını çizen Pakdemirli, aykırı barajlarıyla ait bitirdikleri emekleri anlattı, geleceğe müteveccih suyla ilgili ağırbaşlı tedbirler aldıklarını anlatım etti.

Pakdemirli, 2002 öncesinde Türkiye'de zirai dayanak adına baş döndürücü ortak nesne olmadığını anlatarak, "Bir taraftan da karışma alımları yapılıyordu. 2002 hemen sonra karışma alımlarının ayrılma edilmiş bulunduğu yahut baş döndürücü azaldığı fakat desteklerin baş döndürücü arttığı dünyayı ilkin AK Parti'nin hükümetleri devrinde gördük fakat Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hem zirai desteklerin arttığı bununla birlikte doğru, aklık ve müstahsil dostu karışma alımlarını beraberce yaşadığımız ortak devre girdik." dedi.

Destek artırılınca üretimin arttığını, akilane karışma alımlarının, akilane fiyatla alımın da çiftçinin emeğinin boşa gitmemesini sağladığını dile getiren Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Elbette ortak taraftan dayanak artarken, ortak taraftan karışma alımları olacak fakat ortak taraftan da hasıla artarken lazım istemez süspansiyonlu ekincilik kredilerini de arttırmanız gerekiyor. Buralarda da desteklerimiz bitmeme ediyor. Amerika'da bulunan acemi ortak cümle hâlâ var, sigorta. Sigorta natürel TARSİM tamamımız biliyoruz, önemli. TARSİM'in ötesinde TARSİM'in gine çalışmış bulunduğu ortak dirimlik esirgeme sigortası. Bugün bakımından çiftçimiz ektiği, biçtiği günden itibaren satacağı güne kadarki zamanını tahminleyip satacağı günde de müteaddit paraya satacağını bilmesi gerekiyor. Eğer bunu bilirse çiftçimiz ortak kez baş döndürücü hâlâ üretimini yapar. Bu dirimlik esirgeme sigortasıyla ait emek harcamayı Bakan olunca dirimlik gelmez başlattım, şu an uçucu düzentileme Konya ilinde bitmeme ediyor. 2023 senesinde inşallah bunu Türkiye'nin ciharıyek bölümüne yayacağız."

ABD'deki ekincilik sigortalarının yüzdelik 85'inden fazlasının dirimlik esirgeme sigortası biçiminde yapıldığını özetleyen Pakdemirli, "Destek neredeyse karışma alımları neredeyse bunun da baş döndürücü ortak tomar ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz. Bir strüktürel ıslah önerimiz de kontratlı üretimi Türkiye'de yayıyor olmamız lazım. Henüz nebati üretimde kontratlı istihsal Türkiye'de yüzdelik 5, fakat Batılı devletlerde bu yüzdelik 85'lere varıyor. Bu da çiftçimize finansman imkanı, enflasyona huzur baş döndürücü ağırbaşlı ortak tedbir, şu demek oluyor ki eder dalgalanmasını önlediği düşüncesince ve zayiatı azaltıyor. Çiftçimiz finansmana ulaşıyor, fiyatını, karını sabitliyor. Bunu ilişki sanayici, perakendeci düşüncesince nereden alacağını biliyor. Sözleşmeli üretimle ait kanun tasarımız hazır, Meclis'te de bu mevzuda arkadaşlarımız çalışmaya bitmeme ediyorlar." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl sonuç 19 senenin en faziletli artışlarını verdik"

Tarımsal destek sunar üzerine bilgelik sağlayan Pakdemirli, "Bu yıl sonuç 19 senenin en faziletli artışlarını verdik. Buğdayda yüzdelik 36, arpada yüzdelik 37, nohutta yüzdelik 21, mercimekte yüzdelik 30, al mercimekte yüzdelik 40 gibi." dedi.

Buğdayda tona 2 bin 250 teklik verdikleri fiyatın, evren fiyatlarının üstünde bulunduğunu aktaran Pakdemirli, şunları anlatım etti:

"Piyasaların bu genişliğinde tırmanacağını da bilmiyorduk. Hakikaten demincek ego bakıyorum partiler ağızlarına dolamışlar, hem CHP bununla birlikte İYİ Parti. Ağızlarında şu var, 'İşte siz çiftçiye güzel eder vermediniz'. İyi eder verdik, baş döndürücü güzel eder verdik. Bir de kılıç bunu ortak baz şekilde veriyoruz. Yani bunun altında çevre olursa kılıç hepsini girer alırız niteleyerek ortak eder verdik ve mayıs ayında verdiğimiz fiyatı teşrinisani ayındaki fiyatla kıyaslamak ilkin hakeza dip ortak pandemi yaşadığımız ve evren çapında baş döndürücü ağırbaşlı sorunlar yaşadığımız çağda maatteessüf cahillikten mavera ortak nesne değil. Maalesef yahut biçimsiz yeti fakat kılıç herhangi ortak devir üreticimizi kıvançlı edecek tutarları açıkladık ve verdik, bundan sonraları da vermeye bitmeme edeceğiz."

Pakdemirli, Türkiye'de karşı kez 2020'de ekilen yerlerin arttığını anlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bunun manası çiftçimiz üretime küsmemiş. Aksine hâlâ da ortak tomar çıkmak düşüncesince efor gider ediyor. Bunun düşüncesince de ağırbaşlı ortak güdeleme içerisinde. Biz de herhangi ortak devir çiftçimizin bu alın terine dayanak olma gayreti içerisindeyiz. 2020'de 370 bin dekar bölgeyi üretime kazandırdık, bunun manası 52 bin ayak topu sahası. Nadas alanlarını 2 milyon dekar meydan azalttık. Tarım dışına çıkan alanları sonuç üç yılda 10 kıvrım azalttık, yıllık 14 bin hektara düştü. Bu 2002'ye genişliğinde yıllık 120 bin hektar civarındaydı. 10 kıvrım alçak düştü. Büyük ovaları koruyoruz."

"107,6 milyon teklik terviç ödemesine bugün bakımından başlıyoruz"

Pakdemirli, 2020'de mecmu nebati üretimin Cumhuriyet tarihinin rekoru bulunduğunu ve 126 milyon titrem gerçekleştiğini dile getirdi.

AR-GE çalışmalarıyla 19 yılda sayı farkı şekilde buğdayda yüzdelik 41, diyabet hastalığı pancarında yüzdelik 54, ayçiçeğinde yüzdelik 84, mısırda yüzdelik 124 randıman artışı yaşandığını özetleyen Pakdemirli, efsanevi sayısı artışının yanı esna karkas et ve mazot neredeyse ürünlerde de verimlilikte artım bulunduğunu belirtti.

Pakdemirli, ekincilik sahasının sonuç 12 çeyrektir okunabilen büyüdüğünü vurgulayarak, çiftçiye ödenecek desteklerle ait şunları kaydetti:

"19 Kasım 2021 tarihinde ödenecek destekler, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteği kapsamında 1421 üreticimize 54,5 milyon lira, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında 292 yatırımcıya 52,2 milyon teklik ve Sertifikalı Tohum Üretimi desteği kapsamında 7 üreticiye tahminî 843 bin teklik edinmek neredeyse mecmu 107,6 milyon teklik terviç ödemesine bugün bakımından başlıyoruz."

Pakdemirli, Osmaniye'ye sonuç 19 yılda 2,5 bilyon teklik dayanak verdiklerini belirterek, nebati üretim, hayvancılık, ormancılık ve öbür bölgelerde sunulacak destekleri anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ