USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Atılacak adımları Azerbaycan ile beraber koordine ederiz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı ile ilişkilerin normalleşmesine müteveccih bir görüşmelerinin olup olmayacağının sorulması üzerine, "Böyle bir planlama yok. En iri arzumuz yurt muharebesi bittikten sonradan bölgenin bundan böyle sulh ve balan

Bakan Çavuşoğlu: 'Atılacak adımları Azerbaycan ile beraber koordine ederiz'
27-09-2021 12:37

Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı ile ilişkilerin normalleşmesine müteveccih bir görüşmelerinin olup olmayacağının sorulması üzerinde şunları söyledi:

"Böyle bir planlama yok. Paşinyan'ın seçimden sonraları müspet bazısı mesajları oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız bu mesajlara gönül rahatlığı müspet mesajlar verdi. Bizim esasen buyana en şişman arzumuz yurt muharebesi bittikten sonraları bölgenin bundan sonraları sulh ve muvazene bölgesi olmasıdır. Bu yönde Azerbaycan'ın Ermenistan'a şümullü bir sulh anlaşması teklifi oldu. Henüz Ermenistan'dan müspet bir karşılık gelmedi. Bundan ahir süreçte rastgele bir devir bulunduğu kabilinden atabileceğimiz adımları Azerbaycan ile beraber koordine ederiz, birlikte adım atarız."
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı İstanbul'a gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov toplantının peşi sıra kameralar karşısına geçti.

Toplantıda Afganistan'daki gelişmelerin ele alındığını kail Çavuşoğlu, "Afganistan'daki gelişmelerin global boyutta neticeleri var. Ancak Afganistan'daki gelişmeler semt devletleri adına Türk konseyi üyelerini henüz yakından ilgilendiriyor. Hepimizin Afgan halkı ile zamanı ve kültürel bağları var. Afganistan'da milyonlarca Türk aristokrat Afgan da yaşıyor. Bu sebeple Türk Konseyi Dışişleri Bakanları adına Afganistan konusunu ele benimseme etmek az daha İstanbul'da toplandık. Tüm arsıulusal maşer kabilinden Türk Konseyi'nin de Afganistan dair beklentileri ve kaygıları benzer. İnsani krizin ve hesaplı bir çöküşün önlenmesi, insanoğlu haklarının korunması ekalliyet ve avrat hakları dahil, ağır aksak bir barhana dalgasının önlenmesi, terörizmin yeniden çelim kazanmasının önlenmesi. Bunun düşüncesince ülkede ayrıntılı bir hükümet kurulması ve büyüklük mekanizmasının emek harcaması ehemmiyet bildirme ediyor. Bu tatlı toplantımızda insancasına buhran karşısında Afgan halkına araştırma görevlisi iktisap etmek düşüncesince Türk Konseyi adına atılabilecek adımları değerlendirdik. Başta bitişik devletler iktisap etmek üzer ağır aksak barhana yükünü çekici ülkelerle el birliği çağrısında bulunduk. Terörle mücadelede yapılabilecekleri ele aldık. Bu hususlara aksan karşılayıcı bir eş deklerasyon de benimseme edildi" ifadelerini kullandı.

Türk Konseyi 8'inci Devlet Başkanları Zirvesi'nin 12 Kasım'da gerçekleştirileceğini tamlayan Çavuşoğlu, "Bu zirvede kurul açısından zamanı adımlar atılacak Zirve öncesinde fasıl başkanı adına Azerbaycan'da bir dışişleri başkanları toplantısı henüz gerçekleştireceğiz" dedi.

"Karabağ'ın bundan sonraları sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz"

27 Eylül'ün Türk dünyası düşüncesince ehemmiyetli bir gün bulunduğunu kail Çavuşoğlu, "Bugün 27 Eylül Türk dünyası düşüncesince ayrımlı anlamları bulunan bir tarih. Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30'uncu yıldönümü. Türkmen kardeşlerimizi kutluyoruz. Bugün ayrımsız sürede Karabağ'ın azatlığına revan yurt muharebesinin başladığı can Azerbaycan'ın şehitlerini yâd günü. Toplantımızın açılışında şehitlerimizi daima birlikte andık. Karabağ'ın bundan sonraları dengesizlik ve arbededen aşırı sulh ve kalkınma ile anılmasını istiyoruz. Bölge bundan sonraları normalleşme sürecine girmelidir. Atık diyalekt ortaklaşa iş ve refaha müteveccih dünkü fırsatlar oluştu. Bu yönde Azerbaycan'ın ehemmiyetli teklifleri oldu. Herkesin iyi çıkacağı bu fırsatların topu topu ülkelerce değerlendirilesini umuyoruz" halinde konuştu.

"Vatan muharebesi ile 30 senedir obstrüksiyon atındaki topraklar kurtarıldı"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise Karabağ harekatının sene dönümüne aksan yaparak, "Bundan bir sene evvela Ermenistan saldırılarına karşılık adına Azerbaycan silahlı kuvvetleri harekat başlattı ve 30 yıla andıran bitmeme fail işgale akıbet verdiler. 44 günce yurt muharebesi ile 30 senedir obstrüksiyon altındaki topraklar kurtarıldı. Bugün yurt muhaberesinde Azerbaycan'a dayanak verici topu topu ülkelere teşekkürname ederim. Vatan muharebesinin evvel gününden itibaren en efdal ölçüde Türkiye, Azerbaycan halkını yanı sıra oldu. Bu siyasal ve içsel dayanak aşırı önemliydi. Bu dayanak bizlere çelim verdi. Böyle bir günde Türkiye'de olmam da başkaca bir ehemmiyet taşıyor" açıklamalarında bulundu.

İki bakan, matbuat toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı

Bakan Çavuşoğlu Karabağ'da bir Türk Konseyi toplantısı gerçekleştirilme ihtimaline bağlı adına "Şimdi bu topraklarımız bundan sonraları azat oldu. Cumhurbaşkanımız da, Meclis Başkanımız da, Milletvekillerimiz de Şuşa'ya gitti. Oralar azat edildiğine gereğince hoppadak Türk Konseyi değil bundan sonraları Azerbaycan'ın bu alanda rastgele bir şehrinde düzenleyeceği rastgele bir muhtelif toplantıya katılmaktan kılıç şişman bereket duyarız" dedi.

"Süreçte atabileceğimiz adımları Azerbaycan ile beraber koordine ederiz"

Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı ile ilişkilerin normalleşmesine müteveccih bir görüşmelerinin olup olmayacağının sorulması üzerinde şunları söyledi:
"Böyle bir planlama yok. Paşinyan'ın seçimden sonraları müspet bazısı mesajları oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız bu mesajlara gönül rahatlığı müspet mesajlar verdi. Bizim esasen buyana en şişman arzumuz yurt muharebesi bittikten sonraları bölgenin bundan sonraları sulh ve muvazene bölgesi olmasıdır. Bu yönde Azerbaycan'ın Ermenistan'a şümullü bir sulh anlaşması teklifi oldu. Henüz Ermenistan'dan müspet bir karşılık gelmedi. Bundan ahir süreçte rastgele bir devir bulunduğu kabilinden atabileceğimiz adımları Azerbaycan ile beraber koordine ederiz, birlikte adım atarız" cevabını verdi.

Yunus Emre Şeker
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ