USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin’den 3600 ek gösterge açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, nezaret adına rüçhan bap başlığının 3600 ek gösterge bulunduğunu belirterek, “Çünkü çalışırken kişilerin aldıkları ücret, cemaat oldukları avlu tarzını, zahmetli olduktan sonradan kaybetmeleri aşırı ağırbaşlı birli

Bakan Bilgin’den 3600 ek gösterge açıklaması!
30-11-2021 17:29
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, pandemi şartları sebebi ile devir içi halde gerçekleştirilen, Kamu Personeli Danışma Kurulu'na (KPDK) bakma binasından katıldı. Bakan Bilgin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çeşidinden açıklayan Türkiye'nin üçüncü çeyrekte 7,4'lik büyümesini ele alarak, istihsal ekonomisi sıfır ve üretime güçsüz uğur boncuğu ekonominin üç çeyrek yukarı caba büyüyemeyeceğini söyledi. Bakan Bilgin, ‘Türkiye üretime dayanmadan büyüyor' ifadelerini kullanan ekonomist ünvanlı birtakımı yazarları maksat alarak, üretime dayanmadan büyümenin muhtemel olamayacağını savundu.

Bakan Bilgin, ‘Türkiye meydan mekanizmasını vazgeçme edip, bağlı hissedar ekonomiye geçecek' ifadelerini yersiz söyleyiş halinde niteleyerek, kimsenin bu söylemlere inanmaması icap ettiğini vurguladı. Ayrıca Bilgin, 3600 ek gösterge meselesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, şişko söz il ilgili bakma ortamında açılan kurulun çalışmalarını tamamladığı bilgisinin verip, bu probleminin içtimai ortakları ile çözüleceğini anlatım etti.

“Bazı iktisatçılar, ‘Üretim ekonomisi olmalıyız. Türkiye üretime dayanmadan büyüyor.' diyor. Üretime dayanmadan adam iktisap geçirmek muhtemel müdür?”

Bakan Bilgin, Türkiye'nin üçüncü çeyrek nema oranlarının TÜİK çeşidinden açıklandığını hatırlatarak, “Üçüncü çeyrekte 7.4 büyüdük. Yılsonu bakımından tahminler yüzdelik 10 yöresinde hissedar büyümeyi ayraç ediyor. Bütün bunlar hasbi değildir. Yani istihsal ekonomisi sıfır üretime güçsüz uğur boncuğu ekonominin üç çeyrek yukarı üste, fark pandeminin Türkiye'nin, dünyanın ve bütün istihsal sistemlerinin aleyhinde hissedar safiha hissedar oluşturduğu ortamda Türkiye'nin büyümesi ağırbaşlı hissedar konudur.

Bu rastgele hissedar halde küçümsenerek geçilecek hissedar özellik değildir. Bazı eleştiriler okuyorum. Üstelik bunların bünyesinde ekonomist ünvanlı edipler da var. Bu iktisatçılar, ‘Üretim ekonomisi olmalıyız. Türkiye üretime dayanmadan büyüyor.' diyor. Üretime dayanmadan adam iktisap geçirmek muhtemel müdür? Bunu şimdi bizim hissedar numara sınıfta okuttuğumuz tutum derslerinden âlem bilgili ki istihsal yapısı olmaksızın sonsuz nema olmaz. Üst caba üç çeyrek büyümek, hissedar sene adam iktisap geçirmek pandemi ondan sonra dünyadan dü ekonomiden bir tanesi iktisap geçirmek DOĞRU değildir. Üretim altyapısına dayanmadan bunları yapmak muhtemel değildir. Dolayısıyla Türkiye istihsal yapısıyla büyüyor” niteleyerek konuştu.

“Kimse Türkiye'nin meydan mekanizmasını vazgeçme edip, bağlı hissedar ekonomiye geçilecek kadar yersiz söylemlere inanmasın”

Türkiye'nin tabii sorunları bulunduğunu ve bu hastalıkların görmezden gelinemeyeceğine dikkati çekici Bakan Bilgin, “Görmezden gelmek, realist değildir. Çünkü sorunları göreceğiz, tanımlayacağız ve uğraş edeceğiz. Bu hastalıkların başlangıcında sonuç günlerde yaşadığımız döviz kurundaki dalgalanmalar gelmektedir. Ama dövizdeki bu dalgalanmalar akçasal olaylardır. Ekonomi hoppadak akçasal hissedar görüngü değildir. Türkiye'nin bu akçasal süreci başöğretmen kurumları da bunun farkındadır. Bu kurumlar, başıboş meydan mekanizmasının ortamında lüzumlu düzenlemeleri yapacaktır. Kimse Türkiye'nin meydan mekanizmasını vazgeçme edip, bağlı hissedar ekonomiye geçilecek kadar yersiz söylemlere inanmasın. Böyle düşünmesin. Türkiye, meydan mekanizmasını işleterek bu sorunları çözecektir. Çünkü Türkiye Avrupa ile en aşırı dış alım ve dış satım ortaklığı bulunan ülkedir. Avrupa ekonomisinin, evren ekonomisinin ehemmiyetli seviyede büyüklerinin izlem ettiği, onlarla bütünleşmiş ergin hissedar kazançlı çatı namına da meydan mekanizmasından vazgeçmeyecektir. Burada Türkiye'nin meydan mekanizması ciddi bir şeydir ama bu sistem hissedar tane başına içtimai bölgede dava çözmeye yetmez” dedi.

“(3600 ek gösterge) İnsanların cemaat oldukları avlu tarzını tekaüt olduktan sonraları kaybetmeleri ağırbaşlı hissedar sorundur ve tığ bu problemi çözeceğiz”

Sosyal bölgede meydan mekanizmasının meydana getirmiş olduğu sorunları aşacak içtimai mevki uygulamalarına gerekseme bulunduğunu dile getiren Bilgin, şöyleki bitmeme etti:

“Bu içtimai mevki uygulamalarının kullanacağı vesait da içtimai yöntem araçlarıdır. Türkiye başta pandemi periyodunun meydana getirmiş olduğu sorunları ile başlangıç geçirmek düşüncesince de şimdi aşırı içtimai politikalara ehemmiyet vermektedir. Nitekim geçtiğimiz çağda yaptığımız şişko sözleşmeler, o günün şartları bünyesinde enikonu şişman sevinme oluşturmuştur. O sözleşmenin bünyesinde şimdi adına getireceğimiz sözleşmenin maddesi durumuna mevrut mevzular vardı. Bu konuların başlangıcında hepinizin bilmiş olduğu kadar 3600 ek gösterge, sözleşmeliler, emeklilerin avlu şartlarının düzeltilmesi dair politikalar gelmektedir. Bunların bütünü önümüzdedir. Ama rüçhan meselemiz 3600 meselesidir.

Bilhassa amme çalışanının 3600 meselesi aşırı önemlidir. Çünkü çalışırken kişilerin aldıkları ücret, cemaat oldukları avlu tarzını, tekaüt olduktan sonraları kaybetmeleri aşırı ağırbaşlı hissedar sorundur. Bu tekaütlük sisteminin ve ek gösterge mekanizmasının baştan düzenlenmesini müstelzim hissedar soruna ayraç etmektedir. Bizim gündemimizdedir bu. Tabii ki bu gündemin gereğini yapacağız. Toplu sözleşme, konkre halde çözülmesi müstelzim hissedar dava durumuna gelmiştir. Toplu söz ile ilgili bakma bünyesinde hissedar heyet oluşturduk. O heyet çalışmalarını tamamladı. Şimdi öbür bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii hissedar de içtimai ortağı namına Memur-Sen'in iştirakı ile bu problemi ele alacağız. Bu problemi da çözeceğiz.”

KPDK, Bakan Bilgin'in konuşmasının peşi sıra içtimai kuma Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın hitabı ile bitmeme etti.

Mustafa Cenik - Huzeyfe Tarık Yaman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ