USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin: Sigorta ve ihsan borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve mevhibe borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. Bu eşya dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır." dedi.

Bakan Bilgin: Sigorta ve ihsan borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız
14-10-2021 14:25
İstanbul

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) MESS Teknoloji Merkezi'nde (MEXT) "İşimizin Yarını" anne temasıyla düzenlemiş olduğu Ortak Paylaşım Forumu'na katıldı.

Forumun önemini dile getiren Bilgin, "Platformlarda değme dava çözülmez fakat bu eş ortam şöyleki yan yana firez yaratır; beraberce konuşmayı, neyin çözülüp çözülemeyeceğini bilmeyi, onun üstünde tartışmayı ve alternatiflerin bulunduğunun farkına varmayı sağlar. Bu benim açımdan önemli. Türkiye'nin de buna gereksinimi var." diyerek konuştu.

Kovid-19 salgınının dünyada değiş periyodunu hızlandırdığına dikkati çekici Bilgin, "Kovid süreci, esnekliği, engin çalışmayı, sayısal emek vermeyi gündemimize taşıdı. Dolayısıyla bizim çözmemiz müstelzim dünkü sorunlardan birisi bu. Bu bizim karşımıza neyi çıkartıyor, buna güvenceyi -sağlık ve tekaütlük primi- ne sağlayacağız. Yeni yan yana durumla erinç karşıyayız. Bunların üstünde durmamız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

"Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız"

Örgütlenme özgürlüğü üstüne mevzuattaki engellerin ortadan kaldırılmasının gündemlerinde bulunduğunu tamlayan Bilgin, şöyleki konuştu:

"Biz bu mevzuda yan yana düzentileme içerisindeyiz. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Bey de yan yana düzentileme yaptırdı. Bizim düzentileme mevzuatımız baş döndürücü eski. Hem sendikalar kanunumuz hem iş kanunumuz bununla beraber dolgun söz kanunumuz. Bütün bu mevzuatı yenilememiz lazım. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açmamız lazım, hızlandırmamız lazım. Burada birtakımı mesail var. Boşluklar var, o boşluklar Yargıtay kararlarıyla dolduruluyor. Onlar da kişi açılarından kararlar veriyorlar. Mevzuatın eskiliği zımnında kimi mesail oluyor. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açtığımızda pırtı dışıyla mücadelede ağır yan yana ara alırız. Zaten kurumsal işletmelerde hakeza yan yana dava yok.

Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve mevhibe borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. 'Burada işçiler örgütlüdür, burada teşkilatlanma özgürlüğü gerçekleşmekte, burada işletme, işçilerin esenlik sigortası primini yatırmaktadır' mesajını içeren yan yana Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız. Bu pırtı dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır."

"Sermaye hareketliliğinin neticelerini düzenlememiz lazım"

Bakan Bilgin, hayattaki aceleci değişimin sermayenin baş döndürücü aceleci toprak değişimini de yanı sıra getirdiğine ayraç ederek, Türk Metal Sendikasına uzuv oldukları düşüncesince işten çıkartılan Xiaomi-Salcomp işçileriyle ilgilendiren şu ifadeleri kullandı:

"Sermaye grubu gittiği değme yerde o ülkenin şartlarına uymuş fakat 'burada eş işçileri ilkin peyda etmek az daha onların sendikalaşmasına izin etmem' yaklaşımıyla onları sokağa atmış. Sermaye hareketliliğinin yarattığı neticeleri bizim düzenlememiz lazım. Sendika direndi, kılıç orada talih yerine devreye girip 'burası Türkiye ve demokratik yan yana ülke, işçiler sizin kölenizdir az daha davranamazsınız, burada hususiyet devleti vardır' mesajını verdik. Bu cıvıl cıvıl dünyada bu cins vakalarla karşılaşacağız fakat bunlara izin etmeyeceğiz."

"Geleceğe ilişkin en iri güvencemiz gençlik"

Türkiye'nin istikbaline ilişkin tek akıl duymadığını vurgulayan Bilgin, gençlerin iklim dışına gitme eğilimiyle ilgilendiren şunları kaydetti:

"Geleceğe ilişkin en iri güvencemiz gençlik. Şu anda Türkiye'nin iklim haricinde doktora fail 30 bin genci var. Dünyanın en güzel üniversitelerine gidip orada yan yana Türk gencine rastlarsanız. Bunlardan akıl duymamak lazım. Dönenler, oralarda kalanlardan henüz çok. Türkiye emektar Türkiye değil. Genetik dirim bilimi dalında eksperlik yapmış birisi yan yana vakitler döndüğünde çalışacak toprak bulamazdı. Genetik laboratuvarı yoktu. Şimdi ülkemizin değme bölgede envestisman yapmış işletmeleri, istihsal tesisleri ve laboratuvarı var. Gençlerin iklim dışına gitme arzusu eğitilmiş ergenlerde henüz fazla. Gençlerdeki bu arzunun olması doğal. 'Türkiye'den uzaklaşmak istiyorlar' diyerek ayrılmak lazım. Gençler dünyayı bilmek istiyorlar. Dünyayı tanıyacak bilgiye ve donanıma sahipler."

Foruma, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, iştirakçi ve çalıştıran sendikaları temsilcileri ile bürokratlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ