USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Akar: 'Terör koridorunu parçaladık'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, katılmış olduğu Münih Güvenlik Konferansı'nın peşi sıra meydana getirdiği açıklamada, “Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin orada rahat, inanma ve zenginlik içre yaşaması bizim en içtenlikli dileğimiz" dedi.

Bakan Akar: 'Terör koridorunu parçaladık'
20-02-2022 10:57

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın peşi esna Almanya'ya geldi. Burada Münih Güvenlik Konferansı'na eklenen Akar, Münih Güvenlik Konferansı'nın küresel, lehçe düzenlilik sorunlarının tartışıldığı evren çapında aşina müşterek aranjman bulunduğunu belirtti.

Burada hem Türkiye'nin görüşlerini tabir ika olanağı bulduklarını aynı zamanda düet görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildiren Akar, "Terör örgütleri PKK/YPG'nin yanı esna DEAŞ, FETÖ ile yaptığımız mücadelenin ne derk geldiğini, arkadaş ve müttefiklerimizden neler beklediğimizi de Güvenlik Konferansı esnasında dile getirme fırsatı bulduk" niteleyerek konuştu.

Konferansın bu kapsamda baş döndürücü faydalı geçtiğini aktaran Akar, musahabe esnasında Savunma Politikaları ve İnovasyon Forumu'nda da müşterek laf yaptığını hatırlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet tarihinin en koyu döneminden geçtiğini vurgulayan Akar, "Operasyonel manada hem türkiye içre hem sınırlarımızın ötesinde faaliyetlerimizi sürdürürken soylu milletimizin adalet ve menfaatlerinin korunmasının yanı esna arkadaş ve ahi devletlerin de muhik davalarında yanlarında olmayı sürdürüyoruz" dedi.

“Terör koridorunu parçaladık”

Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki yıldırıcı varlığına dikkati çekici Akar, "Tüm yıldırı örgütlerine dirlik mücadelemizi gece gündüz sürdürdük, sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'nin kuzeyinde geçtiğimiz zamanlarda teröristler çeşidinden müşterek yıldırı koridoru oluşturulmak istendi. Buna dirlik rastgele çeşitli mücadeleyi özgülemek vasıtasıyla yıldırı koridorunu parçaladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, teşviki ve desteği ile defans sanayinde baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı, alım çalım donör müşterek atak gerçekleşti. Savunma sanayiinde yerlilik ve millik payı yüzdelik 80'lere yaklaştı. Bundan sonraları da yapılacak çalışmaların ağır geçeceğinin farkında, bilincindeyiz. Kamu, hususi sektör, üniversiteler, evkaf el ele özgülemek vasıtasıyla yegâne yumruk, yegâne canevi biçiminde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah bunun böylece da baş döndürücü şimdi ehemmiyetli ve güzel neticeler elde edeceğiz" ifadelerine toprak verdi.

"Olumlu, düzgün müşterek musahabe oldu"

Almanya'nın toy Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile görüşmesine bağlı soruları da cevap veren Akar, "Son etap olumlu, düzgün müşterek musahabe oldu” dedi. Görüşmede kuma değerlerin, esbak tecrübelerin ele alındığını aktaran Akar, "Görüşmemizin hem ülkelerimize hem NATO ittifakına ehemmiyetli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum" niteleyerek konuştu.

“Türkiye, tamamı komşularının sınırlarına, bağımsızlığına, egemenliğine saygılı”

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile icra ettiği görüşmeler hatırlatılarak, "Bu görüşmelerin terörle mücadeleye müteveccih yansımalarını sahada görecek miyiz?" sorusu üzerinde Bakan Akar, Türkiye'nin tamamı komşularının sınırlarına, bağımsızlığına, egemenliğine hürmetli bulunduğunu vurguladı. Bunun TSK'nın tamamı faaliyetlerinde dört başı mamur namına hesabına getirildiğini tamlayan Akar, "Bununla baş başa sınırlarımızın, halkımızın, ülkemizin güvenliğini getirmek düşüncesince en sonuç yıldırıcı ruhsuz duruma getirilinceye genişliğinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim rastgele müşterek biçimde orada dizi eylem yapmamız komşularımıza hürmetsizlik değil. Biz aksine oraya araştırma görevlisi kazanmak istiyoruz. Bir an evvela oralarda nizamı intizamı, sükuneti, barışı bozan bu yıldırı unsurlarının ayıklanmasına hız gösteriyoruz. Bu manada hem Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani aynı zamanda IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığımız görüşmelerde de bu mevzuda çoğumuz mutabıkız. Ben kendilerine baş döndürücü açıkça ve belirgin müşterek biçimde şurası tabir ettim; 40 yıldan buyana savaş ediyoruz, bundan böyle bundan müşterek an evvela kurtulmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince de yıldırıcı az şimdi maksadımız ora ilkemizi kendilerine hatırlattık. Ayrıca yaptığımız amme operasyonlarda günahsız halka, tarihi, dini, kültürel yapılara, çevreye dokunca verilmemesi düşüncesince elimizden mevrut rastgele çeşitli gayreti hem planlama hem yürütme safhasında gösterdiğimizi de müşterek el şimdi paylaşma fırsatı bulduk" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik

Ukrayna-Rusya gerilimiyle ilişik de mütekellim Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın sabık hafta müşterek heyetle Ukrayna ziyareti vardı. Cumhurbaşkanımız, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile çoğumuz de muhataplarımızla baş döndürücü içtenlikli görüşmeler yaptık. Gelişmeleri yakından izleme ediyoruz. Orada müşterek askeri çabukluk uydurma konusu. Bu askeri hareketliliğin birtakımı tesirleri var. Bu mevzuda basında çıkan birtakımı duyum var. Bunların baş döndürücü ihtiyatla değerlendirilmesi gerekir. Çünkü birtakımı dezenformasyon, esassız haberlerden bahsediliyor. Bunlardan çevre istenmeyen bazı durumların doğmasını engellememiz gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin NATO içerisindeki amme sorumluluklarını başarıyla hesabına getirdiğini hatırlatan Akar, "Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin orada rahat, asayiş ve bolluk içre yaşaması bizim en içtenlikli dileğimiz. Bu manada da Montrö Sözleşmesi'nin ehemmiyetli olduğunu, buna lazım desteğin sağlanması gerektiğini, Montrö Sözleşmesi'nin sağlamış olduğu düzenin amme taraflariçin faydalı bulunduğunu burada da tabir ika fırsatı bulduk" dedi.

4 günde 19 görüşme
Öte taraftan Bakan Akar, Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı ile başlayan, peşi esna Münih'te Güvenlik Konferansı ile bitmeme fail 4 günce koyu programında baş döndürücü sayıda düet musahabe gerçekleştirdi. NATO Karargahı'ndaki toplantılara eklenen Akar, bunun yanı esna İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu, Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, Estonya Savunma Bakanı Kalle Laanet, Kuzey Makedonla Savunma Bakanı Slavjanka Petrovska ve Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ile düet görüşmeler gerçekleştirdi.

Sürpriz görüşme

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de müşterek araya mevrut Bakan Akar, Türkiye ve Yunanistan ortada gerginlik yaşanmış bulunan müşterek devirde şaşırtı müşterek görüşmeye de imza attı. Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile kendiliğinden müşterek musahabe oluşturan Akar, daha sonra icra ettiği izah ile görüşmeyi "olumlu ve yapıcı" namına nitelendirdi. Akar, derinti vesilesiyle Bulgaristan Savunma Bakanı Stefan Yanev, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles ve Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de ayaküzeri musahabe fırsatı buldu. Savunma Bakanları Toplantısı'nın doğrudan peşi esna NATO Karargahı'ndan ayrılarak Münih'e mevrut Akar, düet görüşmelerine burada da bitmeme etti. Göreve toy tayin edilen Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile müşterek araya mevrut Akar, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Masrur Barzani ile de görüştü. Somali Dışişleri Bakanı Abusaid Muse Ali ile de mülaki Akar, birtakımı defans endüstri şirketlerinin fevk yöneticileri ile de müşterek araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ