USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 2. Karabağ Savaşı, ünlü tarihimizde ak pak müşterek sayfadır

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "2. Karabağ Savaşı, ünlü tarihimizde bembeyaz ortak sayfadır. Azerbaycan halkı tamamı enerjisini seferber etmiş ve bu ünlü rolü hesabına getirmiştir." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 2. Karabağ Savaşı, ünlü tarihimizde ak pak müşterek sayfadır
08-11-2021 16:00
Bakü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ zaferinin 1. yılında, Şuşa'da, Cıdır Ovası'nda planlı törene katıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva, Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Şuşa'nın kurtarılmasında gösteriş meydan askerlerin katılmış bulunduğu törende Türkiye'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arsa aldı.

Tören, Azerbaycan ulusal marşının okunması ve şehitlerin hürmet duruşu ile başladı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Zafer Günü" zımnında askerleri ve Azerbaycan halkını kutlayarak kazandıkları zaferle arsa bütünlüğünü ve zamanı adaleti baştan bünye ettiklerini belirtti.

"İşgale akıbet hasretmek düşüncesince tamamı gücümüzü seferber ettik"

Düşmanı kişi topraklarından kovarak zamanı misyonlarını hesabına getirdiklerini vurgulayan Aliyev, "Azerbaycan, Ermenistan'ın 30 yılda kurduğu istihkam ve mevzileri 44 günde yıkarak, Ermeni ordusunu bulunmayan ederek zamanı utku kazandı. Bu ünlü bayramı siz ve sizin üzere on binlerce askerimiz halkımıza bağış etti. 2. Karabağ Savaşı, ünlü tarihimizde ak pak birlikte sayfadır. Azerbaycan halkı tamamı enerjisini seferber etmiş ve bu ünlü rolü hesabına getirmiştir. İşgal zamanında gelişigüzel Azerbaycan vatandaşının düzentileme ve eylemleriyle bu uğurlu haset hâlâ da yakınlaştırması icap ettiğini tekraren söyledim. Azerbaycan halkının işgali katiyen kabullenmeyeceğini söylemiştim. İşgale akıbet hasretmek düşüncesince tamamı gücümüzü seferber ettik ve düşmanı zamanı topraklarımızdan kovduk." dedi.

Aliyev, 2003'te cumhur reisi seçildiğinde ne pahasına olursa olsun toprakları düşmandan alacaklarını dediğini hatırlatarak derinlemesine seneler planlı sulh müzakerelerinden ürün alınmadığını kaydetti.

Ermenistan ve destekçilerinin işgali ezel ebet devam etmek istediğini kail Aliyev, "Topraklarımızı kısaca 30 sene karışma altında tuttukları düşüncesince işgali sonsuza derece sürdüreceklerine inanıyorlardı. Fakat yanıldılar. " ifadelerini kullandı.

Aliyev, toprakların kurtarılması düşüncesince senelerce hazırlandıklarını ve ülkenin askeri potansiyelini güçlendirmeyi gerçek fariza benimseme ettiklerini kaydederek "En çağdaş silah, cephane ve donatı ülkemize getirildi ve bu donatı cıvıl cıvıl çeşidinden usulüne akla yatkın kullanıldı. 2. Karabağ Savaşı bunun açıkça birlikte kanıtıdır." diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı zamanında atılmış adımlar yardımıyla kazançlı bağımsızlıklarını kazandıklarını bildiren Aliyev, toprakların kurtarılmasında bunun gerçek etkenlerden birisi bulunduğunu vurguladı.

"Adil birlikte harp verdik ve düşmanı harp dalında yendik"

Aliyev, Karabağ gerçeklerini ve işgalle ilişik Ermeni mezalimini evren kamuoyuna aktarabildiklerini belirterek laflarını şu biçimde sürdürdü:

"1. Karabağ Savaşı'ndan ahir önce çağda bunu başaramadık. Dolayısıyla dünyada savaşa, Ermenistan ile Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ihtilafına müteallik ayrık birlikte idrak oluştu. Biz bu algıyı ortadan kaldırdık. Gece şems fiilen evren kamuoyunu bilgilendirdik, önde mevrut arsıulusal kuruluşlarda kalburüstü birlikte biçimde fiilen bizlere asistan olacak ve doğruyu yansıtan kararlar alınmasını sağladık. Tüm bu çalışmalar, bugünün gerçekliğinin yasalı dayanağıdır. Bugün düşmanı topraklarımızdan kovduğumuz düşüncesince tek kimesne bizi eleştiremez. Çünkü kılıç kişi toprağımızda kalburüstü birlikte ameliyat yürüttük, arsıulusal hukuku, harp hukukunu ihlal etmedik. Adil birlikte harp verdik ve düşmanı harp dalında yendik."

Devlet gelişigüzel ne derece çelimli silahlara ve ekonomiye erbap olsa da vatandaşların yurt düşüncesince güçlerini ortaya koymadığı taktirde öteki etkenlerin birlikte öneminin kalmayacağını bildiklerini tamlayan Aliyev, bunun düşüncesince güre neslin yetişmesine iri ehemmiyet verdiklerini, vatanseverlik ruhuyla büyüyen gençlerin canlarını feda ederek kutlu yurt vatanlarını kanları pahasına düşmandan arka aldığını vurguladı.

"Zafer Günü bizim bayramımızdır"

Aliyev, harp evveliyat yaşananlardan, Erivan yönetiminin provokatif izah ve adımlarından bahsederek "Ermenistan şopar bizi toy birlikte işgalle zılgıt ediyordu. Buna götürüm edemezdik. Birisi onlara ibret vermeliydi. Yüzlerce, on binlerce güre Azerbaycanlı, er ve zabit düşmana yerini gösterdi. Düşmanı anca birlikte bir hale soktu ki onlar sonsuza derece bu durumun içerisinden çıkmayacak. Düşmanımız sonsuza derece aşınmış birlikte ulus ve devletin damgasıyla yaşayacak." dedi.

Ermenilerin karışma zamanında Azerbaycan düşüncesince kutlu site bulunan Şuşa'nın karışma gününü kutladıklarını hatırlatan Aliyev, "Artık bu topraklarda bu arsa ve feza düşüncesince ecnebi bulunan şarkılar seslenmeyecek. Bundan sonradan tarihte bulunduğu üzere bu topraklara Azerbaycan dili bilgili olacaktır. Şuşa Camisi'nde ezan sesi, Cıdır Ovası'nda muğam sesi, Vagif'in türbesi uğrunda şiirler duyuluyor. İşte realite budur. Tüm arsıulusal baskılara, tamamı tehditlere karşın halkımız birlikte sumsuk üzere kenetlendi, ordunun gerisinde durdu ve bu tarihi, abidevi rolü hesabına getirdik. 44 devir süresince gelişigüzel devir ilerledik, arka etap atmadık. Ermenistan ordusunda 10 bin er kurtulma etti, Azerbaycan ordusunda ise birlikte er fena harp sahasını bırakma etmedi. Bu bizim ulusal ruhumuzdur, bu Azerbaycan ruhudur." biçiminde konuştu.

Aliyev, Azerbaycan halkının ne derece iri birlikte el bulunduğunu tamamı dünyaya gösterdiklerini vurgulayarak konuşmasını şu biçimde tamamladı:

"Zafer Günü bizim bayramımızdır. Bu utku bayramıdır, bu alplık bayramıdır, bu hak bayramıdır, bu ulusal gururun, ulusal haysiyetin bayramıdır. Onurumuzu arka kazandık. Bundan hakeza yenmiş birlikte diyar ve yenmiş birlikte ulus adına sonsuza derece yaşayacağız. Artık Karabağ'da ve Zengezur'da sonsuza derece yaşayacağız. Ermenistan'da rastgele birlikte kuvvet bizi aşağı görmeye kalksa, rastgele birlikte öç eğilimine kalkışsa yumruğumuzu görecektir. Yumruğumuz yerindedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ