USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında hayatını yitirenler Köln'de anıldı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de planlı ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını kaybedenleri adlandırmak düşüncesince Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) Köln'deki umumi merkezinde merasim düzenlendi.

Almanya Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında hayatını yitirenler Köln'de anıldı
17-02-2022 21:07
Köln

Anma törenine ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını yitiren Gökhan Gültekin'in ağabeyi Çetin Gültekin ile oğlu Hamza'yı kaybeden Armin Kurtoviç'in yanı esna DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen hatip yerine katıldı.

Açılış konuşmasını önleyen Türkmen, dü sene eski yıldırı saldırısıyla, ayrışık olayların ve çevrelerin kışkırttığı, Müslümanları yabancı, yabancıları ise ziyan yerine gören beraberinde fazla görüşlünün 9 genci aralarından aldığını söyledi.

Hanau'daki ırkçı teröristin babası, kurban yakınlarını rahatsız ediyorIrkçı yıldırı saldırısının üstünden güzeşte 2 yıla karşın Hanau sakinleri hala tedirginTürkmen, "Rüyaları bulunan dokuz kişi. Hedefleri bulunan dokuz kişi. Onları tercih edenler ve onların da sevdikleri vardı. Aileleri ve arkadaşları vardı. Belki kendileri de beraberinde familya kurma, öz çocuklarını mübalağa etmek hayalleri içerisindeydi." dedi.

Türkmen, şu şekilde bitmeme etti:

"Bütün bu hayalat çabucak gömülmüş oldu. Onlarla birlikte, bu hayalat bundan böyle sonsuza sincap hemen hayalet olmaya mahkum oldu. Ailelerinin ve sevdiklerinin hayalleri de onlarla beraberce söndü. Paylaşılan hayalat toprağa gömüldü. Hatıralar ve hatırat beraberinde ateş durumuna dönüştü. 'Ateş düşmüş yer aldığı noktayı yakar' denir ya. Bu söz, acının özellikle familya fertleri ve andıran akrabalar düşüncesince en faziletli bulunduğunu anlatım etmektedir. Ne derece duygudaşlık gösterirsek gösterelim, ne derece ateş duysak da ailelerin acısı bitmeme ediyor. Hatıralar, anılar, acıyı, ıstırabı arka getirse de, anımsanmak ve anımsanmak bire beraberinde sürede ölüm fail bu insanoğlu düşüncesince beraberinde takdir, beraberinde onurdur. Onlar dualarımızda, anılarımızda ve hatıralarımızda yaşıyor."

Saldırıda kardeşini kaybeden Çetin Gültekin, "Yaşamını yitirenleri hatırlamayı, isimlerini saymayı ve hak arkasında koşmayı unutursak biliyoruz ki beraberinde yıldırı saldırısı şimdi gerçekleşecek. İsimlerini hatırlarsak bu saldırıları önleyebiliriz." halinde konuştu.

Olayların aydınlatılması ilişkin acemi hükümetten umutlu olduklarını tamlayan Gültekin, "Yeni Başbakan Olaf Scholz daha seçilmeden bizi görüşme etti ve seçilmesi yerinde olayın üstünde gidip çözülmesi düşüncesince elinden mevrut herhangi beraberinde şeyi yapacağını söyledi. Şimdi umuyoruz tabii, inşallah verdiği lafı tutar. Merkel de gır vermişti fakat sözünü tutmadı. Hessen Başbakanı da dü senedir sözünü tutmadı, beraberinde el olsun yanımıza gelmedi. Yeni İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise bizlere fazla dayanak noktası oldu."

Kardeşi Gökhan'ın yaşamını kaybettiğini ve ne yapsa arka getiremeyeceğini tamlayan Çetin Gültekin, "Ancak ego bu yolda hayatımı vermeye razıyım, kâfi ki apayrı ana babalar evlatlarını defnetmesin. Bizim birbirimize ehil çıkmamız lazım, zira apayrı tek kimseden iane yok. Almanya'da 183 değişik ülkeden insanoğlu yaşıyor. Bir milletten insanoğlu ölürse gayri milel onun anmasına bozukluk gelmiyor. Benim kardeşim Türk ve Müslüman yer aldığı düşüncesince ırkı ve dini düşüncesince öldürüldü. Böyle beraberinde olayın gine yaşanmaması düşüncesince elimizden mevrut herhangi beraberinde şeyi yapmalıyız." dedi.

Oğlu Hamza'yı kaybeden Armin Kurtoviç de yaşanmış bulunan dü salname süreçte yetkililerin tavrını eleştirerek, karşılaştıkları negatif etkileri anlattı.

Anma töreninin böylece Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını yitirenler düşüncesince Kuran-ı Kerim okundu, afsun edildi.

Irkçı yıldırı saldırısı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 gecesi dü kafeye planlı ırkçı yıldırı saldırısında, aralarında 4 Türk'ün de bulunmuş yer aldığı 9 eş yaşamını kaybetmişti.

Özel harekat timinin düzenlemiş yer aldığı operasyonda, saldırıyı oluşturan 43 yaşındaki ırkçı yıldırıcı Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki anası evlerinde geberik bulunmuştu.

Saldırgan Rathjen'in avcılık vesikası yer aldığı ve arkasında beraberinde mektupla videoteyp bıraktığı kaydedilmişti.

Dönemin Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ait "Irkçılık zehirdir, tiksinti de zehirdir ve bu işitme toplumumuzda vardır." açıklamasında bulunmuştu.

Federal Savcılık kabilinden Aralık 2021'de meydana getirilen açıklamada, saldırıyla ait anket kapsamında apayrı şahısların töhmet ortağı, azmettirici yahut asistan olduğuna yahut failin beraberinde sırdaşı bulunduğuna ilişkin ehliyetli tanık bulunamadığı nedeni öne sürülerek takipsizlik sonucu verildiği bildirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ