USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrikalı gençler, Afrika-Fransa zirvesinde Macron'a taleplerini sıraladı

Afrika-Fransa zirvesinde Afrika diasporasından gençler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a müstemlekecilik ve Fransa'nın kıtadaki varlığına bağlı eleştirilerini yönelterek, elini bundan sonra kıtadan çekmesi icap ettiğini söyledi.

Afrikalı gençler, Afrika-Fransa zirvesinde Macron'a taleplerini sıraladı
09-10-2021 23:35
Dakar

Fransa'nın Montpellier kentinde 54 Afrika ülkesinden kısaca 3 bin gailesiz ve aktivist, bu sene 28'incisi ekonomik Afrika-Fransa zirvesinde müşterek araya geldi.

Hiçbir Afrikalı liderin katılmadığı zirvede, 11 Afrika ülkesinden gailesiz de Macron'la uygun ekonomik celsede Afrika-Fransa ilişkilerine ilişikli düşün ve önerilerini paylaştı.

Burkina Fasolu aktivist Ragnimwende Eldaa Koama, Fransa'nın Afrika'ya bağlı söylemlerinde kesif pıtrak kullandığı "yardım" kelimesinin akıbet adım uygunsuz, demode ve düğümlü bulunduğunu söyledi.

Koama, Burkina Faso'nun hayvan önderi Thomas Sankara'dan alım yaparak, "Bu yardımlar, iane edinmeyi bıraktırmadığı sürece hemen sona erdirilmeli." dedi.

Fransa'nın Afrika ile birlikteliği ait da eleştirilerde mevcut Koama, şöyleki bitmeme etti:

"Afrika ile Fransa arasındaki ilişkiyi şayet müşterek kazana benzetecek olursak bilin ki o kulaklı aşırı kirli! İşlenen suçları hafife almakla, yolsuzluklarla, küçülten müşterek gönül kullanımıyla enine boyuna kirlenmiş durumda. Sayın Macron, sizi bu kazanı ağız ağıza temizlemeye çağırma ediyorum. Eğer hala bu mülevves kazanda kemirmek hazırlamaya bitmeme ederseniz sakıncasız olun ego bu yemeği yemeyeceğim, kılıç bu yemeği yemeyeceğiz, Afrika bu yemeği müşterek hâlâ yemeyecek!"

"Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz

Malili aktivist Adam Dicko da Macron'un, "Fransa olmasaydı Mali'de müşterek hükümet olmazdı" açıklamalarına atıfta bulunarak, şu kıymetlendirme bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanı, temelli Fransa'nın müdahalesi yapılmaksızın Mali'de hükümet olamayacağını söylüyorsunuz. Lütfen bilin ki Afrika olmasaydı Fransa olmazdı. Aslında Afrikalılara iane kılmak dilediğiniz ait çevresi inandırma etmeyi bırakın. Terör çabucak Mali'nin değil sizinde sorununuz. Bizi bu aşamada kıygın konumuna sokarak kendimizi kabahatli hissettirmeyi bırakın. Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz. Afrika aylaklık veya yoksulluk süresince müşterek arazi değil bilakis genç, nikbin ve heyecan mahmul müşterek kıta."

Dicko, Fransa'nın Sahel'deki varlığının da Fransa'nın Afrika Birliğini dikkate almadan Libya'ya meydana getirdiği müdahalenin müşterek kararı bulunduğunu kaydetti.

"Afrika'da yaptıklarınız düşüncesince defo dileyin"

Senegalli aktivist Cheick Fall da dünyanın gömlek grado küreselleştiği müşterek devirde Afrika'nın da içerisine kapanmayacağının altını çizerek, "Ama Afrika'nın açınmak düşüncesince başlangıcında müşterek anne babaya gereksinimi yok." dedi.

Fall, Afrikalı çoluk çocuk hesabına Fransa'dan taleplerini şöyleki sıraladı;

"Afrika'da yaptıklarınız düşüncesince defo dileyin. Afrikalı diktatörlerle emek vermeyi bırakın. Bu neymiş 'babacan' teşrikimesai tavrını bırakın. Afrika'daki üslerinizden aşamalı ve ekonomik biçimde çekilin. Demokratik kazanımları pekitmek düşüncesince içtenlikli müşterek teşrikimesai mekanizması oluşturalım. Abidjan'da 2019'da taahhütte bulunduğunuz CFA frangı reformunu yaşama geçirin ve elinizde tuttuğunuz Afrika ülkelerinin millî rezervlerini bu devletlere gönderin."

"Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri olun"

Gineli Aliou Bah da "demokratik yönetim" tanımı ait Fransa ile bire müşterek düşünmediklerini söyledi.

Bah, "Sizden diktatörlerimizle ilgilenmenizi istemiyoruz. Onu doğrusu kılıç yapıyoruz, hazırlamaya da bitmeme edeceğiz. Ben iktidarda yitmek talip birinden dünkü vareste müşterek ülkeden, Gine'den geliyorum. Sizden iç meselelerimizle uğraşmanızı istemiyoruz. İsteğimiz; iktidarda ikamet kılmak düşüncesince topu topu gelişigüzel şeyi deneyen birtanesini muhatap şekilde görmemeniz ve onunla kuma olmamanızdır. Çad'ı Mali, Gine, Fildişi Sahili'nden ayrımlı değerlendirmeyin. Kendinizi Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri şekilde konumlandırın."

Kenyalı Adelle Onyango da Afrika'da gelişigüzel çağ kolonyalist geçmişin acısını hissettiklerinin altını çizerek, "Bu güvenlik eksikliğine dayalı ilişkileri kesinlikle baştan nesir edebiliriz? Fransa'nın kusursuz şekilde neyi asimilasyon etmiş olduğu ait şüpheyle erinç karşıyayız." dedi.

Fildişi Sahilli Arthur Banga da 2030'da Afrika'nın kesinlikle görünmesi gerektiği ait "2030'da Afrika koloni döneminden küsurat çirkinliklerden duru olur. CFA frangına akıbet verir, kişi servet birimine geçer. Yabancı askeri üsler alegori kişi serbest orduları olur." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ