USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afganistan’da kampta dirim savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor

Afganistan'da nice eş açlık ve fakirlik dolayısıyla güç eyyam geçirirken, 16 yaşındaki Necibe Muhammedi, ailesinin anlaşma rahatsızlığına çıkar yol peyda etmek düşüncesince satılmayı bekliyor.

Afganistan’da kampta dirim savaşı sağlayan aileler çocuklarını satıyor
06-11-2021 15:49
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Afganistan’da kampta hayat savaşı verici aileler çocuklarını satıyor

Ülkenin batısında mevcut Badgis vilayetinin biçim ilçesi Kale-i Nev'e 8 kilometre mesafedeki alanda onlarca aile, açlık ve fakirlik dolayısıyla yırık ve aşınmış çadırların bulunduğu birlikte kampta berhayat kızarmak mecburiyetinde kalıyor.

Kimi karı fertleri geçimlerini gelmek düşüncesince dilencilik yapıyor, bazısı de çocuklarını kıymak istiyor.

Muhammedi ve Şahid aileleri de bahis konusu ailelerden. Ailelerin yaşamış bulunduğu kampta, elektrik, su ve şebeke denli enfrastrüktür hizmeti bulunmuyor. Akşamları acı yakarak ısınan ve çadırlarını aydınlatan aileler, içmece suyunu ise çevredeki derelerden sağlıyor.

Aile bireyleri, AA muhabirine, günce şart ekmeklerini bile karşılayamadıklarını, şita aylarının yaklaşmasıyla şartlarının henüz da kötüleşeceğini, arsıulusal kuruluşlardan yardım beklediklerini ve fakirlikten az buçuk da olsa doğurmak düşüncesince çocuklarını kıymak istediklerini söylüyor.

Aileler, sonunda evlatların henüz dobra birlikte geleceğe erbap olma ihtimali bulunduğunu tabir ediyor.

Ülkede satışa çıkarılan ufaklıklara genel manada dü endam isteyen oluyor. İlk endam bulunan evladı sıfır aileler, kız-erkek evlatları döl peyda buyurmak düşüncesince satın alıyor. Diğer endam ise kız çocuklarını izdivaç eylemek amacıyla satın alıyor. Bu vaziyette düzlük adamın yaşı önemsenmiyor.

Eski hükümet devrilmeden evvel kampın arsıulusal yardım kuruluşları kabilinden desteklendiğini tamlayan aileler, Taliban'ın diyar yönetimini devralmasının arkası sıra bu yardımların da kesildiğini tabir etti.

Necibe, satılmayı bekliyor

Geçim derdine sakıt nice aile, çocuklarını satmaya yöneldi. Bu çocuklardan birisi de 16 yaşındaki Necibe Muhammedi.

Necibe, görgü bilimi bilimi kabul buyurmak ve gittikçe birlikte sistem sahibi kızarmak istiyor fakat ailesinin geçimini gelmek düşüncesince 50 bin afganiye (yaklaşık 550 dolar) satışa çıkarıldı.

Amca Gül Ahmed Muhammedi, Necibe'yi satarken insan ayrımı yapmıyor fakat Necibe'yi onunla evlenecek birlikte bireyin satın almasını arzuluyor. Böylece Necibe'nin evlilik yapan ve "hayatını kurtarmış" olacağına inanıyor.

Babası 2 sene evvel işkembe kanseri dolayısıyla yaşamını kaybetti

Necibe, babası Gülcan'ı 47 yaşlarındayken işkembe kanseri dolayısıyla 2 sene evvel kaybetmiş. Aileye şu an ata yarısı Muhammedi bakıyor. Necibe, anası Mestane (38), koca kardeşleri Abdulsamed (8), Razık (6) ve kız kardeşi Melike (4) ile amcası Gül Ahmed (56), benzeri ve kızı Zermine (9) kampta mevcut birlikte çadırda yaşıyor.

Amca Muhammedi şu an işsiz, esas Mestane ise dilencilik yapıyor.

Amca Muhammedi, kardeşi ve Necibe'nin babası Gülcan, ilkin kom ve tarlalarda yevmi ile çalışıyorlarmış. Taliban ve geçmiş hükümet ortada küsurat çatışmalar ve yağışsızlık dolayısıyla gelişigüzel ikisi de işini kaybedip, 4 sene evvel şu an yaşadıkları kampa yerleşmişler.

Baba Gülcan'ın dü sene geçmiş vefatı üstüne gelişigüzel dü ailenin geçimi de amcanın üstüne kalmış.

Amca Gül Muhammedi şu an çalışmıyor ve arsıulusal yardım kurumlarının kendilerine yardım göndermesini istiyor.

İki sene evvel gene açlık ve fakirlik dolayısıyla o devir 12 yaşlarında bulunan kızı Rahime'yi sattığını ve düzlük bireyin onunla evlendiğini tamlayan ata yarısı Muhammedi, ayrımsız halde Necibe'yi de kıymak istediğini söyledi.

Muhammedi, madde ile ilişik şu ifadeleri kullandı:

"Açlık dolayısıyla mecburen Necibe'yi satışa çıkardım. Çünkü ayrıksı çarem yok. Eğer gidiş hakeza bitmeme ederse önemsiz yaşlarındaki öbür kızımı da satışa çıkaracağım. Necibe'nin anası sabahtan akşama derece pazarda dilencilik yapıyor. Biz de istiyoruz Necibe görgü bilimi bilimi alsa, okusa ve gelecekte birlikte hekim olsa lakin maatteessüf bu durumumuzdan kaygılıyız."

Amca Muhammedi, şu an tek insan yahut kurumdan yardım alamadıklarını vurgulayarak, "Eğer gidiş hakeza bitmeme ederse bizim denli nice karı henüz çocuklarını satışa çıkarabilir. Hatta tün ezanı yiyeceğim mobilyasız ekmeği bile bulamıyoruz. Çalışmak düşüncesince iş yok, nereden bulacağız parayı." sanarak konuştu.

Çevresindeki birtakım şahısların kendisini Necibe'yi "ucuza satıyor" sanarak eleştirdiğini özetleyen Muhammedi, "Ailemin açlık ve ölümden kurtulması düşüncesince iri kızlarımızı satmaya mecburuz." dedi.

Necibe'nin en ehemmiyetli umudu görgü bilimi bilimi almak

Necibe'nin en iri umudu ise görgü bilimi bilimi kabul buyurmak fakat şu esas derece on paralık okula gidememiş. Küçükken kızlar düşüncesince görgü bilimi bilimi verici birlikte medresede birlikte süre Kur'an ve ilmek derslerimizi eğitimi almış. Bunun haricinde tek resmi eğitimi bulunmuyor.

Necibe, buna karşın okula gidip görgü bilimi bilimi kabul buyurmak istediğini söylüyor. Okuyup hekim yahut hoca kızarmak istediğini kaydeden Necibe, büyüyünce kendileri denli yerinden bulunan fakir ailelere yardım buyurmak istediğini belirtti.

Necibe, "Şu esas derece tek arzum gerçekleşmedi. Okula gidip görgü bilimi bilimi kabul buyurmak ve gelecekte de bireylere fariza buyurmak istiyorum. Ancak fakirlik ve parasızlık ailemizi maatteessüf beni satmaya ahlaksız bıraktı." dedi.

İsteklerine ulaşamayacağını düşünen ve geleceği üstüne optimist olmadığını vurgulayan Necibe, satılmaması düşüncesince arsıulusal kurumlara kendilerine yardım etmesi çağırısı yaptı.

Şahid ailesi de önemsiz çocuklarını kıymak istiyor

Kampın öbür birlikte sakini ise Şahid ailesi. Baba Muhammed Arif Şahid (58), benzeri ve evlatları Muhammed Akif (12), Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5), İhsan (1,5) ile birlikte çadırda yaşıyor.

Baba Şahid, 4 sene öncesine derece gezgin satıcılık yapıyormuş. Yaşlandığını ve bu işi meydana getirecek gücünün kalmadığını tamlayan Şahid, kampa yerleştiğini kaydetti.

Ailenin en iri evladı 12 yaşındaki Muhammed Akif, marazlı ve daim yatakta. Baba Şahid, çocuğun vücudunun daim şiştiğini söylüyor fakat tanılama ve otama düşüncesince hastaneye götürecek paraları olmadığını, bundan dolayı oğlunda ne hastalığın bulunduğunu bilmediklerini söyledi.

Şahid, çocuklarına bakacak olanağı olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Muhammed Akif isminde birlikte koca çocuğum evde marazlı yatıyor. Onu besleyecek besin ve otama edecek param üstelik yok. Ben ne yapabilirim biçare ve gelişigüzel yerden acıklı maktu durumdayım. Allah bana yardım ederse çocuklarımın elimden gitmesini katiyen istemiyorum. Bir taraftan şita geldi, havalar soğumaya başladı. Yakacak kömür odun üstelik bulamıyoruz. Dün tün ezanı komşulardan dü zerre ekmeği dilencilik yaparak aldım ve getirdim çocuklarıma yedirdim."

Baba Şahid, çocuklarını aşırı sevdiğini fakat onları satmaya ahlaksız bulunduğunu söyleyerek, kampta ayrıksı ailelerin de kendileri ile ayrımsız kaderi paylaştığını aktardı.

Taliban yetkililerinin kampa geldiğini fakat şu esas derece kimseden yardım görmediklerini tamlayan ata Şahid, "Kimse ahlaksız eğer olmazsa şahıs çocuğunu kıymak istemez. Ancak açlık dolayısıyla ahlaksız kalır insan. Ben buğulanmış olduğum düşüncesince çalışamıyorum. Ayrıca idman düşüncesince iş de bulunmayan şu an. Çoğu devir kemirmek yiyemeden devir geçiriyoruz." dedi.

Şahid, evlatları Nuriye (10), Meryem (8), Şükriye (5) ve İhsan’ı (1,5) insan başı 150 dolardan kıymak istediğini söyledi.

Uluslararası kurumlardan yardım arzu fail Şahid, "Komşularımın üstelik şart birlikte şeyi bulunmayan en azından onlarda olsa da çocuklarımı doyuracak derece onlardan alsak. Çocuklarımı emlak dışına üstelik dayanmak isterlerse satacağım. Yeter ki birlikte şeyler alabilecek paramız olsun. Çocuklarım açlıktan ölmesin yeter." sanarak konuştu.

Ülkede nüfusun iri birlikte kesimi açlık ile dirlik karşıya

Taliban ile geçmiş hükümet güçleri ortada yazları tırmanan çatışmalar ve Taliban'ın ülkeye bilge olma sürecinde diyar ekonomisi iri dokunca görmüş, nice iş noktayı faaliyetlerini bloke buyurmak mecburiyetinde kalmıştı.

Taliban'ın başşehir Kabil'i arama etmesinin arkası sıra arsıulusal yardım kurumlarının bir fazla fazla ülkeden ayrılmıştı ve Afganistan'a sunulan yardımlar da kesilmişti.

BM özellikle kızarmak neredeyse arsıulusal toplum, şu an ülkede besin temininde yaşanmış bulunan sorunlara dikkati çekiyor. Yaklaşan şita aylarında yaşanması muhtemel besin kıtlığı krizinin derinleşeceği öngörülüyor.

BM verilerine göre, Afganistan'da, doğacak şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına istikbal fail 22,8 milyon bireyin ağır manada besin problemi yaşayacağı kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ