USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderleri Rusya-Ukrayna krizi düşüncesince Versay'da toplandı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırılarını, Rus enerjisine bağımlılığı indirmek ve Avrupa ekonomisini pekitmek kadar mevzuları ele kabul etmek kıl payı Fransa'nın Versay kentinde ortak araya geldi.

AB liderleri Rusya-Ukrayna krizi düşüncesince Versay'da toplandı
10-03-2022 21:34

AB liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri saldırılarını, Avrupa'nın Rus enerjisine bulunan bağımlılığını kısıntı yollarını ve Avrupa ekonomisini güçlendirilmesi derece mevzuları ele kabul etmek neredeyse Fransa'nın başkenti Paris civarlarındaki Versay kentinde mevcut Versay Sarayı'nda ortak araya geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Avrupa Konseyi üyelerine gönderilmiş olduğu çağırma mektubuyla ortak araya mevrut liderlerin toplantısı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde gerçekleşecek. Yarın da bitmeme edecek bulunan görüşmeden sonradan matbuat toplantısı düzenlenecek.

Michel, Versay'da gerçekleşecek bulunan görüşmede 3 esas mevzunun görüşüleceğini belirterek, Avrupa'nın defans yeteneklerinin güçlendirilmesi, ilkin Rus gazı, petrolü ve kömürü iktisap etmek neredeyse Rus enerjisine bağımlılığın azaltılması ve henüz berk ortak iktisat temelinin oluşturulması konularının görüşüleceğini belirtti.

"Tüm jeopolitik neticelerini tartışacağız"

Michel derinti önceleri icra ettiği açıklamada, "AB'yi kazançlı namına tam olarak henüz çelimli bir duruma getirebileceğimize, Avrupa'yı Rus gazına tam olarak henüz az basıcı bir duruma getirebileceğimize ve defans kabiliyetlerimizi tam olarak güçlendirebileceğimize bağlı kararlar gelecek haftalarda ve aylarda verilecek. Elbette bu güç ortak an zira Rusya'nın Ukrayna'ya gönül rahatlığı ortak mücadelesi var, bu durumun hepsi jeopolitik neticelerini tartışacağız" dedi.
Michel ayrıca, "AB'nin harekete mürur kararlılığının ehemmiyetli ortak sinyalini vereceğiz. Rus gazından vazgeçeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Rus yakıtlarına bulunan bağımlılıktan kurtulmalıyız"

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ise derinti önceleri icra ettiği açıklamada, "Bu, Avrupa düşüncesince belirleyici ortak andır. Bu zirvede Avrupa savunmasını çelimli kabiliyetlerle baştan ele alacağız. Enerjiyi baştan düşüneceğiz" dedi.

Leyen, "Rus yakıtlarına bulunan bağımlılıktan kurtulmalıyız. Bunun düşüncesince de yenilenebilir enerjiye iri envestisman yapmamız gerekiyor. Bu yenilenebilir erke ayrımsız sürede bağımsızlığımızı destek iktisap etmek düşüncesince izlemsel ortak yatırımdır. Ayrıca Avrupa ailemizin ortak parçası bulunan Ukrayna'yı da banko tartışacağız. Ortak ortak kaderi paylaştığımız engellenmeyen ve demokratik ortak Ukrayna istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Putin bizi bölemedi, değimsiz oldu"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell icra ettiği açıklamada, “Her zamankinden henüz çok birleştik. Üye devletleri on paralık bu denli konfedere ve transatlantik ortaklarımızla baş başa görmemiştim. Putin Ukrayna'yı fethedeceğine inanıyordu, değimsiz oldu. Bizi böleceğine inanıyordu, değimsiz oldu. Transatlantik ittifakını zayıflatacağına inandı ve değimsiz oldu. Şimdi mücadelesi durdurması gerekiyor" dedi.

"Ukrayna'nın AB üyeliğini ele alacağız"

Toplantıda Rus enerjisine bağımlılığın azaltılmasının görüşüleceğini tabir fail Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkaca Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne alınmasının da görüşmede görüşüleceğini belirterek, "Ukrayna'nın AB üyeliği bu şeb ezanı ele alınacaktır" dedi.

Macron, "Ukrayna'daki savaş, trajedinin art ortak dönüşüdür. İnsani ortak dramdır fakat ayrımsız sürede Avrupa'mızın mimarisini ağız ağıza baştan tanımlayacak ortak unsurdur" ifadelerini kullandı.

Öte taraftan Michael derinti önceleri liderlere yazdığı çağırma mektubunda, "Rusya, mücadelesi Avrupa'ya art getirdi. Ukrayna'ya müteveccih bu hasbi ve nahak askeri saldırı, arsıulusal hukuku iri seviyede ihlal ediyor ve Avrupa'nın güvenliğini baltalıyor. Rusya, Ukrayna halkına tanım edilemez sıkıntılar yaşatıyor. Ukrayna halkını memleketlerini savunmadaki cesaretlerinden ötürü ölçüm ediyor ve Ukrayna ile birlikte, hürriyet ve demokrasinin indinde berk ortak biçimde duruyoruz" ifadeleri arazi almıştı.

Aylin Albayrak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ