USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

AK Parti milletvekilleri, 5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu
02-11-2021 17:55
TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, elan geçmiş 5'inci Yargı Paketi adına TBMM'ye geleceğini tabir etmiş yer aldığı anayasa teklifinin detaylarını, Meclis'te gazetecilerle paylaştı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 2019'da, İnsan Hakları Eylem Planı'nın ise Mart 2021'de kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Ünal, bugüne genişliğinde 4 kaymakamlık paketini TBMM'de yasalaştırdıklarını söyledi.

Ünal, 8 ayrı kanunda fark fail İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, 54 maddeden oluştuğunu bildirdi. Ünal, teklifte, teknolojiyi dikkate alarak yürütme ve iflasta elektronik satışın düzenlenmesi ile derinliğine süredir kamuoyunun gündeminde bulunan bebek teslimine ilişkin, evlatların icranın konusu olmaktan çıkarılmasını içeren hükümlerin bulunduğunu anlattı.

"Hacizli malın mezat salonlarında satışı kaldırılacak"

İcra ve İflas Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerle, alacaklı ve verecekli arasındaki alıngan yarar dengesinin elan çelimli biçimde korunmasını ve bu sürecin elan hızlı, elan az masraflı biçimde yürütülmesini sağlamayı amaçladıklarını tamlayan Ünal, "İcra sistemimizde bulunan bulunan mahcuz malın mezat salonlarında satışına bağlı uygulamayı kaldırıyoruz." dedi.

Hacizli malın satılmasında geçmiş elektronik ortamda pey sürüldüğünü fakat sürecin tamamlanmasının, mezat salonlarında meydana getirilen satışla beklenir bulunduğunu hatırlatan Ünal, bu biçimde satı dolayısıyla pratikte katı aşırı şikayetin dile getirildiğini aktardı.

Ünal, anayasa teklifiyle, enformatik sisteminin ve değişen teknolojinin geliştiği günümüzde, mezat salonlarındaki ihaleden vazgeçileceğini ve sürecin elektronik ortamda başlatılıp bitirileceğini, böylecene mahcuz malın mesabesinde satılacağını kaydetti.

Artık internete erişimin yer aldığı rastgele birlikte yerde, arzulayan kişinin, dilediği yerden elektronik satışa engelleme olabileceğini özetleyen Ünal, "Mesela Van'da oturan bir tanesi Edirne'den anahtar satın alabilecek. Mallar, lisanslı yediemin depolarında güven içerisinde tutulduğu düşüncesince duraksama yaşanmadan bu alıntı gerçekleştirilebilecek. İhaleye ortaklık sayısının birlikte tomar olması yardımıyla tahsil edilen mallar rayiç değerinden satılabileceği düşüncesince borçlunun da mülkü aracısız mesabesinde çıkmak olacak." bilgisini verdi.

Bir ayrıksı ehemmiyetli düzenlemenin ise borçluya mahcuz malını satabilme olanağı tanınması bulunduğunu açıklanan Ünal, borçlunun, bu sayede mahcuz malını, cebri satı yerine, öz isteme ve ihtiyarıyla dilediği insana satabileceğini tabir etti.

Ünal, yürütme sistemiyle ilişik birlikte ayrıksı ehemmiyetli probleminin ise ihalenin feshi talebinin kötüye kullanılması dolayısıyla alacaklı, verecekli ve tenkis alıcısının meslek ortamında kıygın bulunduğunu anımsatarak, "Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Milli dünyalık bulunan bu vasıtaların oralarda birikmesine kere açan mekanizmadaki aksaklıklar belirleme edilerek, hızlıca ihaleden satın alanlar kabilinden didar kere kullanılmasını sağlayacak düzenlemeleri getiriyoruz." diyerek konuştu.

89 salname yürütüm kaldırılacak

Kanun teklifinde toprak düzlük ehemmiyetli konulardan birinin de kamuoyunda "çocuk haczi" adına da tabir edilen bebek tasdik usulüne müteveccih kodifikasyon bulunduğunu tamlayan Ünal, şöyleki bitmeme etti:

"1932'den bu yana geçerli bebek teslimine yahut çocukla ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli bildirme yahut hazırlık kararlarının adına getirilmesine bağlı usul, yürütme sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak. Çocuk teslimi ve ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli işlemlerde rüçhan adına çocuğun örselenmemesini ve o yaşta birlikte çocuğun rastgele birlikte kolluk zoru yada müdahalesiyle beniz yüze gelmemesi ve birlikte sarsıntı yaşamaması bizim düşüncesince öncelikli. Çünkü bu, çocuğun psikoloji ve bedenî aksiyon sürecinde akıbet adım önemli. Çocuğun; annesini, babasını yahut akrabalarını kıymetlendirmek en asliye hakkı. Teklifle, bu hakkın adına getirilmesindeki kökler ve esaslar baştan düzenlenecek. Böylece bebek teslimine yahut çocukla ferdî çekicilik satım kurulmasına bağlı fariza yürütme dairelerinden alınacak ve Adalet Bakanlığının bakım ünitesi bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına verme edilecek."

"Çocuk tasdik merkezleri yaşama geçirilecek"

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, bebek teslimine yahut çocukla ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli işlemlerin, çocuğun faik yararı gözetilerek psikolog, pedagog, toplumsal çalışmacı, bebek gelişimci ve beyyine hoca kabil uzmanlar aracılığıyla gerçekleştirileceğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Çocuğun ana yahut babasıyla görüştürülmesine bağlı işlemler ise parasız duruma getirilecek. Bu kapsamda bundan böyle masraf alınmayacak ve yapılacak bütün masraflar, talih bütçesinden karşılanacak. Çocuk teslimine yahut çocukla ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli işlemler, çocuğun örselenmesine bozukluk mümteni biçimde meslek ve soy sop yuvası kabil mekanlarda gerçekleştirilecek. Dolayısıyla bebek tasdik merkezleri yaşama geçirilecek. Çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde geçerli çetin istimal usullerinin topu topu kaldırılacak. İlam yahut hazırlık kararlarının yürütme eliyle ıkıl ıkıl adına getirilmesi esnasında devir hin istenmeyen sahneler ortaya çıkmakta, bu boyut hem kamuoyunun vicdanını bununla beraber çocuğun şahsen varlığını örseleyen birlikte boyut ortaya koymaktaydı. Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Çocuk teslimi yahut çocukla ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli bildirme yahut hazırlık kararının adına getirilmesini engelleyenler düzen bağı hapsiyle cezalandırılacak. Kişisel çekicilik satım kurulmasına ilişikli karara karşıt davranılmasının önlenmesi bunun şeklinde ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli kararın gerekleri adına getirilmezse, çocuğun menfaatine karşıt olmamak kaydıyla yetke hakkı değiştirilebilecek. Bu konu ferdî çekicilik satım kurulmasına ilişikli kararda taraflara uyartı edilecek."

"Çocuk, icranın konusu olmaktan çıkarılacak"

Bir gazetecinin, "velayet hakkının değiştirilmesi" mevzusundaki sorusuna Ünal, şöyleki cevap verdi:

"Mevcut pratikte velayetin üstünde bulunmuş yer aldığı ebeveyn, çocuğun, öbür anne baba kabilinden görülmesine müsaade vermiyorsa çocuk, konuşma süresi ve murafaa kararının yaşama geçirilmesi düşüncesince kolluk diretmesiyle alınıp, yürütme aracılığıyla öbür anne babaya veriliyordu. Yeni düzenlemeyle bebek tasdik merkezine getirilmesi, güneş ve saati ile bildiriliyor. Eğer çocuk, tasdik merkezine getirmezse burada delil tutuluyor ve bu tutanak, ilişik mahkemeye verme ediliyor. İlgili mahkemede bu durumda, düzen bağı hapsi yada velayetin değiştirilmesini baştan değerlendirip karara bağlıyor. Burada çocuğun icranın konusu olmaktan çıkarılıp, Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde psikolog, pedagog, toplumsal çalışmacı kabil profesyoneller aracılığıyla bundan böyle bu sürecin yürütülmesi hedefleniyor."

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, bu hafta alt kurul evresinin tamamlanarak, doğacak hafta TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesini planladıklarını vurgulayan Ünal, "İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında öbür kaymakamlık paketleri de bundan ahir süreçte Meclis gündemine gelmeye bitmeme edecek." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ