USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

42. Körfez Zirvesi'nde uzlaşma ve entegrasyonun güçlendirilmesi vurgulandı

Uzmanlara göre, 42. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde, huzursuzluk sayfasının kapatılması, entegrasyonun güçlendirilmesi, altı Körfez ülkesi arasındaki davranış birliğini vurgulayan ehemmiyetli ve açıkça mesajlar verildi.

42. Körfez Zirvesi'nde uzlaşma ve entegrasyonun güçlendirilmesi vurgulandı
17-12-2021 14:08
Doha

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt ve Umman'ın katılımıyla 1981'de kurulan KİK'in 42. Zirvesi 14 Aralık'ta Riyad'daki Dıriyye Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Riyad zirvesi, 5 Ocak 2021'de Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde planlı ve Körfez devletleri ile Katar ortada 2017 yazında yırtık veren krizi sona erdiren 41. KİK Zirvesi sonrası planlı önce doruk olma ayrıcalığı taşıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın önderlik etmiş yer aldığı Riyad zirvesinde, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa, BAE Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Umman Başbakan Yardımcısı Fehd bin Mahmud Al Said toprak aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın Umman, BAE, Katar, Bahreyn ve Kuveyt'i havi iptidai günce Körfez turunun peşi esna planlı zirvede, liderler arasındaki içten ve mevzun atmosferin bilgili yer aldığı anlatım edildi.

Uzmanlar, zirvede, Körfez devletleri ortada teşrikimesai ve ciddi bütünleşme düşüncesince bozulmamış müşterek sahife açıldığını, Ula zirvesinde tahsil edilen kararların yaşama geçirildiğini anlatım ediyor.

Anlaşmazlık sayfasının kapatılması

Katar'da piyasaya sürülen Er-Raye gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ganim el-Benali el-Muhannedi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, zirvenin Körfez devletleri düşüncesince bembeyaz müşterek derece bulunduğunu anlatım etti.

Zirvede Körfez halklarının taleplerinin gerçekleşmesi hassaten iktisap etmek kabil KİK'in stabil ilkelerine bağlılığına özen çekildiğini kail Muhannedi, "Zirvenin akıbet bildirisinde, huzursuzluk sayfasının kapatılması vurgulandı; liderlerin Körfez saflarının uyumunu, birliğini ve enerjisini artırmaya müteveccih hevesleri somutlaştı." dedi.

Muhannedi, bildiride semt halklarına; KİK ülkelerinin hareket ve refahının oluşturulması, düzenlilik ve istikrarın güçlendirilmesi düşüncesince en fevk ölçüde uzlaşı, iş birliği, danışma ve koordinasyonun sağlanması anlamında açıkça ve ehemmiyetli mesajlar verildiğini aktardı.

Zirvedeki müspet atmosferin, teşrikimesai ve ciddi bütünleşme düşüncesince dünkü müşterek sahife açılması namına ehemmiyetli müşterek sevimsiz çelim bulunduğunu tamlayan Muhannedi, sonunda Körfez devletleri arasındaki ilişkiye eskiden ivmesini baştan kazandıran Ula zirvesi kararlarıyla müşterek birlik sağlandığını kaydetti.

Bölgesel meselelere değinildi

Riyad zirvesinin başkaca birtakımı ehemmiyetli meseleler dair davranış donanması sağlandığını anlatım fail Muhannedi, bunların başlangıcında Filistin davası, Yemen'de İran destekli Husi milislerle mücadele, Afganistan ve semt ülkelerdeki gelişmelerin yanında dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgının etkilerinin azaltılması dair sarfiyat edilen çabaların birleştirilmesinin toprak aldığını söyledi.

Muhannedi, Riyad zirvesinin akıbet bildirisinde, Körfez Demiryolları Otoritesinin kurulmasına diploma verilmesinden, Katar-Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi Başkanlığının yükseltilmesi yönündeki adımlardan çevre memnuniyetini anlatım etti.

Liderlerinin doğru etap atarak Körfez'in emektar günlerine dönmesini düş ettiklerini dile getiren Muhannedi, düş donör başarılara doğru teşrikimesai ve ortaklığın sürdürülmesini istediklerini kaydetti.

İstikrar ve kalkınmanın gerçekleşmesi

Katarlı edip Halid bin Muhammed el-Buayneyn de uzlaşmaya, yakınlaşmaya, konuşu ve politik ilişkileri baştan şekillendirmeye gereksinimleri bulunduğunu; bahis konusu adımların, hassaten hepsi evren ekonomilerini etkileyen müstevli şartlarında bölgenin çıkarına olacağını söyledi.

Buayneyn, Körfez liderleri düzeyindeki müşterek koordinasyonun, evren meselelerine gönül rahatlığı eş müşterek davranış edinmelerini sağlayacağını, bu meselelerin, Körfez topraklarını de ilgilendirdiğini anlatım etti.

"Körfez ülkelerinin, rastgele müşterek bölgede iş birliğini güçlendirmeye gereksinimi var. Dünyanın gönül rahatlığı karşıya bulunmuş yer aldığı sıkıntılarla mücadele, eş güdüm ve iş birliğini gerektiriyor. Bu da Körfez'de muvazene ve kalkınmayı gerçekleştirmeye ulama sağlayacak." diyen Buayneyn, KİK'in, lehçe sorunları kırma ve Körfez ülkelerinin tutumlarını eş güdümlü ika dair mürşit müşterek çelim bulunduğunu dile getirdi.

Buayneyn, Suudi Arabistan'daki zirvede, "üye müşterek ülkeye müteveccih rastgele müşterek saldırının hepsi üyelere saldırı" durumunda bulunduğunun doğrulama edildiğine dikkati çekti.

İran'a gönül rahatlığı tutum

KİK'in, dünkü İran yönetiminin, bölgede gerginliği kısıntı ve inanma nesir etmede müspet müşterek gösteriş oynamasını ummuş yer aldığı anlatım edilen kapanış bildirgesinde, Tahran yönetiminin lehçe düzenlilik ve istikrarın sarsılması dair attığı adımlardan akıl duyulduğu kaydedilmişti.

Bildiride ayrıca, KİK'in, egemenliğe hürmet ve güzel komşuluk politikaları çerçevesinde eş hedeflere ve çıkarlara ulaşılmasına katkıda bulunacak halde İran çekirdeksel dosyasıyla ağır ve sansasyonel müşterek halde teşrikimesai hazırlamaya ve anlaşmaya anık yer aldığı vurgulanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ