Uzmanlara uyarınca Arap ülkelerinin Rusya-Ukrayna krizindeki duruşlarını 'çıkarlar' belirliyor

Suriyeli siyasa uzmanı Rıdvanoğlu, "Körfez ülkeleri, geleceğin politikalarını okumaya çalışıyor. eğer Rusya'nın erke sektörüne müteveccih yaptırımları ömrü derinlemesine olursa Körfez ülkelerine, yer yağı üretimi ve ihracatında henüz iri birlikte gösteriş düşer."

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

Siyaset uzmanları, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine erinç Arap ülkelerinin sergilediği resmi duruşların, öz çıkarları ve arsıulusal güçlerle bulunan bağların etkisiyle şekillendiğini belirtiyor.

Rusya'nın 24 Şubat'tan beri devam eden Ukrayna'ya müteveccih askeri müdahalesi zımnında Amerika ve Avrupa Birliği unsur devletleri Rusya'ya konuşu müeyyide kararları aldı.

Ukrayna'ya dayanak sağlayan Batı dünyasının yaptırımlarının hedefindeki Rusya'nın enerjisine seçenek olabilecek Arap ülkelerinin tutumu ise iptila konusu oldu.

Suriyeli ve Tunuslu politika uzmanları, Arap ülkelerinin Rusya-Ukrayna krizinde sergilemesi beklenen tutumu AA muhabirine değerlendirdi.

Arap ülkelerinin Ukrayna'ya müteveccih 4 ayrı yaklaşımı oldu

Suriyeli politika uzmanı Firas Rıdvanoğlu, Arap ülkelerinin Rusya-Ukrayna krizine müteveccih 4 ayrı tutumunun bulunduğunu söyledi.

Rıdvanoğlu bunları ise şu halde sıraladı:

"Birincisi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını ayıplamak kıl payı Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda meydana gelen oylamaya katılmayarak ağız ağıza yansız küsurat Fas'ın sergilediği tutum. İkincisi, ağız ağıza Rusya'dan yana bulunan davranış ki bunu sergileyen Suriye ve Sudan oldu.

Üçüncüsü, Mısır ve Cezayir kabilinden rastgele müşterek yandan yana sıfır müşterek davranış sergilediler. Dördüncüsü ve en önemlisi ise Körfez ülkelerinin geleceği okuyarak sergilediği tutumdur."

Fas'ın Amerika ve Rusya'nın baskılarından uzaklaşmak kıl payı yansız olmayı yeğleme ettiğini dile getiren Rıdvanoğlu, Rabat yönetiminin başkaca ilişkilerinde dava yaşamış bulunduğu Avrupa Birliği ile toy müşterek çekişmeye tahavvül etmek istemediğini anlatım etti.

Suriye'deki Beşşar Esed diyeti ve Sudan'ın da Ukrayna ile rastgele müşterek çıkarı olmadığı için çevre Rusya'dan yana durum aldıklarına dikkati çekici Rıdvanoğlu, "Mısır'ın, çekirdeksel santralinin yanında gemilerin restorasyonu, kimi askeri münasebat üzerine Rusya'yla çıkarları bulunduğu kabilinden ABD'yi de öfkelendiremez." değerlendirmesinde bulundu.

Rıdvanoğlu, Mısır'ın Ukrayna'yla da çıkarları olduğuna ayraç ederek, güç müşterek konumda bulunan Kahire yönetiminin BM Genel Kurulundaki oylamada "evet" oyu kullanmasına karşın Rusya aleyhinde rastgele müşterek müeyyide sonucu almadığını hatırlattı.

"Körfez ülkeleri, geleceğin politikalarını okumaya çalışıyor"

Rıdvanoğlu, Arap ülkelerinin en ehemmiyetli yaklaşımı bulunan Körfez tutumuna bağlı ise şunları kaydetti:

"Körfez ülkeleri, geleceğin politikalarını okumaya çalışıyor. eğer Rusya'nın erke sektörüne müteveccih yaptırımların ömrü derinliğine olursa Körfez ülkelerine yer yağı üretimi ve ihracatında şimdi iri müşterek gösteriş düşer.

Dolayısıyla bu ülkeler, gelecekte kendisini muntazır müşterek gösteriş bulunduğunun farkında. Nitekim halihazırdaki tutumlarından bunu ayırt edebiliyoruz. Bu sebeple Körfez ülkeleri, Rusya ile erke dalında müşterek çekişmeye girmediği kabilinden Amerika ile ilişkilerini arkalamak istiyor."

Körfez yönetimlerinin, evren piyasalarındaki yer yağı fiyatlarını koruması düşüncesince gelecekte kendisinin kararlı müşterek politika izlemesi icap ettiğinin de bilincinde bulunduğunu kail Rıdvanoğlu, "Arap ülkeleri, Ukrayna krizinde kişi çıkarları doğrultusunda tutumlar sergilemiş oldu." dedi.

Arap devletleri Rusya-Ukrayna krizine müteveccih değişik yaklaşımlar sergiledi

Tunuslu gazeteci edip Ayide bint Ömer, Arap yönetimlerinin Rusya-Ukrayna krizine müteveccih değişik yaklaşımlar sergilediğini ve bunun kimi ölçüler doğrultusunda gerçekleştiğini anlatım etti.

Arap ülkelerinin Amerika özellikle peyda etmek kıl payı Batı dünyası ve Rusya ile ilişkilerinin ölçülerine dikkati çekici Bint Ömer, bahis konusu semt ülkelerinin başkaca konuşu ve siyasal açılardan da iç sahalarının değişik boyutları bulunduğunu vurguladı.

Moskova ile çelimli bağları bulunan ve müşterek halde Rusya'nın baskısı altında küsurat ülkelerin, gerekçeleri olsun yahut olmasın Ukrayna'ya saldırıları destek sunar müşterek vakfe sergilediğini aktaran Bint Ömer, "Batı dünyasının azda olsa yahut büsbütün kuvvet etmiş bulunduğu devletler ise Batı'nın baskıları altında siyasal tatbikat yeteneğine mucibince duruşlar sergileyebiliyor." niteleyerek konuştu.

Bint Ömer, bulunan koşullarda hayattaki topu topu devletlerin erke kabilinden bölgelerde öteki devletlere kadın bulunduğunu vurgulayarak, Mısır'ın tutumunu ise şu halde değerlendirdi:

"Kahire'nin asıl müşterek vakfe sergilemesi düşüncesince krizi topu topu boyutlarıyla araştırması gerekir. Kahire'nin, Ukrayna ve Rusya'dan meydana getirdiği buğday ithalatı özellikle peyda etmek kıl payı sergileyeceği duruşta müspet ve negatif yansımalara değgin değme muhtelif senaryoyu matematik etmelidir. Mısır, topu topu bunlardan sonradan Batı ülkelerinin Ukrayna'ya dayanak düşüncesince namına uyguladığı baskılar altında tutumunu belirler."

Arap ülkelerinin Ukrayna krizine değgin direkt müşterek vakfe teşhir etmek namına seçenek seçeneklere yönelmelerinin, beklenen değişik değişimlere erinç şimdi dobra olabileceğini korumak için çaba sarfeden Bint Ömer, krizde kendini ırak tutarık diyalog ve diplomatlık çağrılarıyla devir kazanıldığına aksan yaptı.

Bint Ömer, bu kabilinden krizlerde kimi devletler direkt müşterek tarafa desteğini açıklasa bile yansız kalmanın şimdi akilane olacağını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Irak'ta Uluslararası 2. Bağdat Su Konferansı, Türkiye'nin de katılımıyla başladı

2022-03-05 15:20 - Gündem

Türkiye'de 25 bin 401 ferdin Kovid-19 testi fazlalık çıktı, 123 isim yaşamını kaybetti

2022-03-11 20:30 - Sağlık

İhlas Medya Grubu Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar toprağa verildi

2022-03-06 19:08 - Gündem

Zelenskiy: Melitopol Belediye Başkanının Rus güçlerince kaçırılması, demokrasiye hakkında suç

2022-03-12 05:31 - Dünya

Savunma ve havacılık sektöründe evcil üretime eş eli

2022-03-07 11:46 - Gündem

AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Dışişleri Bakanı Wang ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü

2022-03-08 02:05 - Dünya

Rusya, Mariupol’daki çocuk ve doğum hastanesine yapılan saldırıyı reddetti

2022-03-11 00:25 - Gündem

Rus ordusu, Harkiv'de psikonörolojik leyli okula saldırdı

2022-03-11 13:09 - Dünya

Moderna, Kenya'ya Afrika'nın önce mRNA aşı istihsal tesisini kuracak

2022-03-08 13:09 - Sağlık

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem