Ukrayna'daki savaştan kaçan Ahıska Türkü yaşadıklarını anlattı

Alaaddin Mekhraliiev, "Oturduğum habbe 3 kilometre uzaklığındaki müşterek yere füze düştü. Ayın 28'ine derece gelişigüzel geceleyin ezanı bombalar düşüyordu." dedi.

Yaşam - 2 yıl önce

Bursa

Ukrayna'nın Odessa şehrinde canlı Ahıska Türkü aile, Rus savaş uçaklarının şehri bombalamasının arkası sıra bölgeden kaçarak Bursa'nın İnegöl ilçesindeki akrabalarına sığındı.

Alaaddin Mekhraliiev (35), AA muhabirine, Odessa şehrinin 24 Şubat'ta Rus güçler çeşidinden bombalanmaya başladığını belirterek, benzeri Nergüzel (33), evlatları Begzad (10), Muhammed (9), Ali (3) ve eşinin kız kardeşi Feride Mirzoyeva (29) ile Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Hayat öyküsünü özetleyen Mekhraliiev, "Ben Ahıska Türklerindenim. Özbekistan'da doğdum. 1989'da savaş başladı, o vakitler 3 yaşındaydım ben. Savaş sonrası Ukrayna’ya geldik. Ukrayna'da 2 yıl oturduk sonraları Kırgızistan'a gittik. Kırgızistan'da 8-9 yıl oturduk, 2001'de gene Ukrayna'ya yerleştik. Orada tahsil gördüm, orada evlendim. Ukrayna'nın Odessa şehrinde ortak aş fırınında mesul kendisine çalışıyordum." dedi.

Şubat ayının 24'ünde sabahleyin patlamaların başladığını tamlayan Alaaddin Mekhraliiev, "Oturduğum habbe 3 kilometre uzaklığındaki ortak yere füze düştü. Ayın 28'ine denli herhangi ortak gece ezanı bombalar düşüyordu. İki çocuğum var. Çocukların psikolojisi bozuldu. Sonra evlatları da alıp Türkiye’ye geldik. Hem yurdumuz bura tıpkı zamanda akrabalarımız burada. Biz de geldik buradayız inşallah. Rabbim sonumuzu hayreylesin." sanarak konuştu.

Ahıska Türklerinin koyu kendisine Herson sahasında yaşadığını tabir fail Mekhraliiev, kendisinin Odessa'da durma ettiğini, Odessa'nın Herson'a ırak bulunduğunu tabir etti.

Rus ordusunun alana Herson'dan antre yaptığını dile getiren Alaaddin Mekhraliiev, "Halamın oğlu elhak sabahleyin ercecik beni aramıştı, ‘Rus askeri girdi, bizim tarafları aldı’ dedi. Yani o taraflarda, köylerde tanklar geziyor. Orada gidiş şimdi da kötü. Savaş o alanda başladığı düşüncesince oradakiler şimdi ağır durumda." ifadelerini kullandı.

Mekhraliiev, alanda Rusya'ya huzur savaşırken dirilik kayıplarının yaşandığını, Ahıska Türklerinden de hayatını yitirenler bulunduğunu söyledi.

Çatışma sahasından kaçışına ilişkin bilim verici Mekhraliiev, "Odessa'dan Moldova sınırı 60 kilometre. O sebeple özlük arabamla kaçabildim. Köprüleri patlatmalarından çevre Herson'dakiler geçemedi. Araba, minibüs, servis, hiçbirisi geçemiyor. Onların da buraya gelmesini isterim. Hem yurdumuz hem yurdumuz. Onlar da buraya getirilirler inşallah." sanarak konuştu.

Herson'da canlı Ahıska Türklerinin hepsinin Özbekistan topraklarından geldiğini, geldikleri alanda de savaş gördüklerini, nice ferdin ise yollarda ölüm ettiğini özetleyen Mekhraliiev, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Çoğumuzun dedelerinin ilkin muharebede dünyası değişti. Şimdi de Ukrayna'da doğrudan hoppadak ayrımsız durum. Ben de ortak Ahıskalı Türk kendisine buraya geldiğim düşüncesince baş döndürücü seviniyorum. Oradaki Ahıska Türkleri ile konuşuyorum, oradakiler de benim burada olmamdan çevre seviniyorlar, 'Sen kurtuldun' diyorlar."

Dünya Ahıska Türkleri Birliği İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş da Ukrayna'dan gelmiş şekilde İnegöl’deki akrabalarına sığınan Mekhraliiev ailesini görüşme etti. Taş, savaş bölgesindeki Ahıskalı Türklerin boşaltma edilmesini beklediklerini belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Atılay Canel: 'Futbol hatalar oyunu'

2022-03-12 16:59 - Spor

Türkiye'de 25 bin 401 ferdin Kovid-19 testi fazlalık çıktı, 123 isim yaşamını kaybetti

2022-03-11 20:30 - Sağlık

Zelenskiy: Melitopol Belediye Başkanının Rus güçlerince kaçırılması, demokrasiye hakkında suç

2022-03-12 05:31 - Dünya

İhlas Medya Grubu Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar toprağa verildi

2022-03-06 19:08 - Gündem

Savunma ve havacılık sektöründe evcil üretime eş eli

2022-03-07 11:46 - Gündem

AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Dışişleri Bakanı Wang ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü

2022-03-08 02:05 - Dünya

Fransa'da cumhur reisi talibi baş döndürücü sağcı Zemmour yumurtalı saldırıya uğradı

2022-03-13 00:31 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Lavrov, tüm dünyanın önünde KKTC’den bahsediyorsa bir şey değişiyordur”

2022-03-12 19:36 - Politika

Rusya, Mariupol’daki çocuk ve doğum hastanesine yapılan saldırıyı reddetti

2022-03-11 00:25 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem