Ücretsiz toprak analiziyle zirai verimliliğin arttırılması hedefleniyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, "Türkiye'de önce kat toprak analizinin parasız olmasıyla Türkiye'de en münteşir uygulamadan bir tanesi olacağını göreceğiz." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Malatya

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde yaşama geçirilen parasız toprak analizi uygulamasıyla hem zirai verimliliğin arttırılması aynı zamanda kusur gübreleme kararı oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesi planlanıyor.

MASKİ Genel Müdürlüğü içerisinde 2014 senesinde kurulan yer laboratuvarında kısaca 3 ay ilkin çiftçilere parasız verilmeye başlanan toprak analizi hizmetiyle zirai verimin arttırılması hedefleniyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, AA muhabirine, şehirde zirai verim çeşitliliğinin yanında tomar bulunduğunu ve zirai verimliliği yükseltmek şartıyla toprak analizinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Kentte, Karakaya Baraj Gölü yalı şeridindeki arazilerde yılda çabucak yanında tomar verim alınabildiğini aktaran Sığırcı, "Mısır, şekerpancarı ve gün çiçeği topraktan ağırbaşlı gıda maddesi kaldırır. Toprak analizinin yapılması ilkin ithalata ilişkin bulunan gübrenin durumunda kullanılması açısından ehemmiyet bildirme etmekte. Bu sebeple toprak analizini önemsiyoruz. Türkiye'de önceki kere toprak analizinin parasız olmasıyla Türkiye'de en yayılmış uygulamadan bir tanesi olacağını göreceğiz." diyerek konuştu.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert ise laboratuvarlarının Tarım ve Orman Bakanlığından musaddak bulunduğunu dile getirdi.

"Çiftçinin körlemeden ekincilik yapmasının önüne devrolmak istiyoruz"

Toprak analizlerin umumi namına ücretle yapıldığını, amaçlarının tarımın gelişmesini ulama ikrar etmek bulunduğunu özetleyen Mert, şu şekilde bitmeme etti:

"Toprak analizini parasız yaptık, paydaşlarımız İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile beraberce çiftçinin vatanlarını getirerek analiz ediyoruz. Bölgenin ekincilik haritasını çıkartarak, çiftçinin körlemeden ekincilik yapmasının önüne devrolmak istiyoruz. Çiftçiler bizlere vatanlarını getiriyor. Topraklar fasıl hizip gelmeye başladı, kılıç analizleri yaparak ikinci basma devri mart ve nisana beslemek istiyoruz. Çiftçiler akıbet günlere bırakmasın, yanında an ilkin getirsinler ki kılıç de yanında an ilkin toprak yapısını ve neler yapmaları icap ettiğini anlatalım. Burası bölgenin en güzel laboratuvarı, Doğu Anadolu'da bizim bildiğimiz kadarıyla ikinci yanında laboratuvar yok. Toprak analizini parasız yaparak, bunu yanında firez biçimine dönüşmesini istedik. Ekim önceleri çiftçinin ne gübreyi atması icap ettiğini analiz sonuçlarına uyarınca belli eder en azından."

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca da parasız toprak analizi uygulamasında MASKİ Genel Müdürlüğü ile hissedar olduklarına ayraç ederek, "Çiftçilerimizin numunelerini kaymakamlık müdürlüklerimiz kanalıyla MASKİ'ye ulaştırıyoruz, sonuçlarını de çiftçilerimize gönderiyoruz." dedi.

"Gübrenin dahası kar erişmek değildir"

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç ise toprak analiziyle zirai verimliliğin artacağına inandıklarını belirterek, "Toprak analizi bizim düşüncesince aşırı önemli, analiz yapılmadan basma kullanılmasına karşıyız. Herkes analizini yaptırarak, toprağın gereksinim duyan gübreyi kullanmalı. Gübrenin dahası kar erişmek değildir, dahası dokunca verebiliyor. " diyerek konuştu.

Su Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürü Habibe Özben de "Yanlış gübreleme kararı oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesini amaçlıyoruz. Laboratuvarımıza ilçelerimizden ve merkezden aşırı sayıda mostra akışı olmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Nefes kesen gösterilerin mimarı SOLOTÜRK, uçuşlarına böyle hazırlanıyor

2021-12-25 10:08 - Gündem

Bir babanın çaresiz çocuk özlemi, eşyaları ve oyuncaklarına sarılarak uyuyor

2021-12-27 11:59 - Gündem

Rize'nin Ardeşen ilçesinde çıkan yangın paniğe neden oldu

2021-12-25 15:23 - Asayiş

TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu

2021-12-28 17:14 - Teknoloji

Ekmeğin içinden çıkanı görünce şok oldu

2021-12-28 11:50 - Asayiş

Onlar gökyüzünden hayata uzanan eller

2021-12-25 10:23 - Gündem

Zehra Güneş: '13 savaşçı kadınla sahada olmak gurur verici'

2021-12-23 14:08 - Spor

Hamsi ağına bir buçuk metrelik kılıç balığı takıldı

2021-12-28 12:14 - Gündem

Laboratuvar köpeği olan pitbullar insan elinde katilleşiyor

2021-12-27 16:59 - Gündem

TÜBİTAK 2022'den itibaren burslarını 'performans odaklı' verecek

2021-12-25 11:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem