Türkiye, dünyanın minimum aşı zayiatı verici ülkesi

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye'nin dünyanın minimum aşı zayiatı sağlayan ülkesi bulunduğunu belirterek, "Zayiata uğrayan tamamı 80 bin aşı. Düşünün 120 milyona DOĞRU aşı yapmışsınız, bu derece zayiat veriyorsunuz." dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

İstanbul

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kovid-19'a hakkında geliştirilen BioNTech aşısının müşterek flakonunda 6 düze bulunduğunu ve nice ülkede bu dozların tamamının aşılamada kullanılamadığını söyledi.

Zayiata uğrayan aşı miktarının dünyada milyonlarla anlatım edildiğini aktaran Birinci, Türkiye'nin ise esenlik personeline müteveccih yetişek yardımıyla aşılamada şişman muvaffakiyet elde ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin bu başarısında, geliştirilen enformatik modellerinin sansasyonel bulunduğunun altını çizen Şuayip Birinci, "Dünyada minimum aşı zayiatı sağlayan iklim durumuna geldik. Bizimle karşılaştırılabilecek müşterek iklim yok. Diğer devletlerde bu kemiyet bizim bin katımız falan. O denli düşüt miktarda zayiatımız var. Zayiata uğrayan hepsi 80 bin aşı. Düşünün 120 milyona benzeyen aşı yapmışsınız, bu denli zayiat veriyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Türkiye, aşının anne vatanının güçlü önünde

Flakonu açılıp sulandırıldıktan sonradan 6 vakit süresince kullanılması müstelzim BioNTech aşısında, bu müddet süresince metruk dozlar zayi oluyor. Zayiat oranları itibarıyla Türkiye'nin, BioNTech aşısının geliştirildiği Almanya'nın güçlü uğrunda olduğuna ayraç fail Birinci, şu biçimde konuştu:

"Aşı zayiatında onlar (Almanya) baş döndürücü şimdi efdal seviyede. Ama bu, onların zayiatı düzgün olmayan anlamına gelmiyor, düzgün olmayan bulunan bizim bu denli düşüt zayiatla çalışmamız. Biz lojistiği baş döndürücü çalışan kıymetlendirmek için, yarına o aşıyla ilişik müteaddit termin var, manzume onu görüyor. Diyelim ki 110 termin var, 98 aşısı var, elden ilişik aşının randevunun saatine denli oraya gidiyor. Böylece lojistikte baş döndürücü az müşterek aşı bırakarak etraflı aşının çalışan müşterek biçimde vatandaşa ulaşmasını sağladık, en ücra köşedeki müşterek familya hekimine dahi... O nedenle aşı süreci baş döndürücü dobra yönetildi ancak bunlar altyapıyla yapılacak şeyler. Nitelikli enfrastrüktür kurarsanız bunları başarabilirsiniz."

Aşıyı meydana getirecek personele müteveccih yetişek modüllerinden de bahseden Birinci, geliştirilen uygulamalarla personele aşıyı elbette yapmaları icap ettiğinin videolarla da anlatıldığını vurguladı.

Eğitim videolarının böylecene esenlik çalışanının sınava yayıncı tutulduğunu da tamlayan Birinci, "Sınavdan 100 alamazsa cep telefonuna müşterek yetişek videosu gönderiliyor. Çünkü siz aşıyı getirmişsiniz. Depoda saklayıp, 'taşradaki insanlarımızı eğiteyim' diyemezsiniz. O soruları akıllıca cevaplayamadığı devir o insan doğrusu uygulamayı kullanıp aşıyı tanımlayamıyor. Kendi sistemini bile açamıyor. Böylece etraflı kişilerin eğitilmesini sağladık." diyerek konuştu.

"Aşı termin sadakati payı yüzdelik 95'in üzerinde"

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, aşı zayiatının az olmasında vatandaşların aşı randevularına müşterek zamanlar gelmelerinin de tesiri bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de aşı termin sadakati oranının yüzdelik 95'in üstünde bulunduğunu tamlayan Birinci, sözlerini, "Keşke öbür polikliniklere başvururken de ayrımsız sadakat oranını kullansak. İnşallah bu süreç, bu mevzuda da şuurlanma oluşturur. Gelmeyen vatandaşların adına termin alamamış, rahatsızlığı şimdi da ilerleyebilecek öbür yurttaşlar termin kabul etme şansına eş olurlar." diyerek tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'te bir numara bulunan proje sema engellilerin yaşamını kolaylaştıracak

2021-12-03 13:10 - Teknoloji

Gaziantep FK, Sakaryaspor'u 3 golle eledi!

2021-12-03 00:15 - Spor

Beytullahim'de dü sene sonraları 'kısıtlaması' geçmiş Noel heyecanı

2021-11-28 12:00 - Yaşam

Türkiye'deki HIV ve AIDS olayları akıbet 2 yılda azaldı

2021-11-30 11:36 - Sağlık

Meslekte 50 yılı geride bırakan hekime 'bilim ve hizmet' ödülü

2021-11-30 11:25 - Sağlık

Prof. Dr. Oğuztürk: Virüsün bulaşıcılığının artarak çoğalması henüz ölümsek bulunduğu anlamına gelmiyor

2021-11-30 11:30 - Sağlık

TCMB'nin ifa hizmetleri ve elektronik servet ihracına bağlı yönetmeliği yürürlükte

2021-12-01 14:35 - Ekonomi

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi

2021-12-01 09:29 - Teknoloji

4. kattan atılan çöp poşetleri, dut ağacını çöplüğe çevirdi

2021-11-27 15:29 - Gündem

Van'da Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile 3 bin isim istihdam edilecek

2021-12-01 12:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem