Türkiye-Almanya ilişkilerinde üçüncü devletlere envestisman fırsatı

Almanya Başbakanı Merkel'in ziyaretiyle gözlerin çevrildiği Türkiye-Almanya kazançlı ilişkilerinde, Afrika ve Orta Doğu kadar pazarlarda ortaklıklar düşüncesince ehemmiyetli olanaklar toprak alıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretiyle gözler, dü iklim arasındaki kazançlı ilişkilere çevrildi. Türkiye'nin en ehemmiyetli tecim ortağı bulunan Almanya ile ilişkilerde, üçüncü devletlere kuma envestisman ika fırsatları da bulunuyor.

AA muhabirinin icra ettiği derlemeye göre, Almanya ve Türkiye, kültürel, siyasal ve insanca bağlarıyla dikkati çekerken, dü ülkenin kazançlı ilişkileri de derece derece güçleniyor.

Almanya, Türkiye'nin en ehemmiyetli ticari partneri namına öne çıkıyor. Türkiye'nin sabık sene gerçekleştirdiği ihracatta Almanya önceki sırayı alırken bu ülkeye meydana getirilen ihracat 15 bilyon 975 milyon dolar oldu.

Almanya, Türkiye'nin bu yılki 8 maaş ihracatında da önceki sırayı aldı. Söz konusu ülkeye ocak-ağustos çağında 12 bilyon 406 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Türkiye'nin ithalatında da Çin'in peşi esna ikinci tam toprak alıyor.

Türkiye'nin bu ülkeye en hissedar tomar ihraç etmiş bulunduğu mahsulat ortada otomotiv, makineler, örgü çul eşyası, örülmemiş çul eşyası, elektrikli cihazlar yukarı sıralarda toprak alıyor. İthal edilen ürünlerde ise makineler, otomotiv, elektrikli cihazlar, plastikler, ispençiyari ürünleri öne çıkıyor.

Almanya'nın 2020 bakımından Türkiye'de 19,4 bilyon dolarlık direkt yatırımı bulunuyor. Bu meblağ Türkiye'deki arsıulusal direkt yatırımların yüzdelik 14'üne istikbal ediyor. 7 bin 600'den hissedar tomar Alman sermayeli şirket da ülkede çalışkanlık gösteriyor.

"Türkiye ecnebi yatırımlar düşüncesince en müsait dönemde"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young da AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Almanya'nın Türkiye'nin en iri ticari partneri ve envestisman hacmiyle ülkedeki en iri ecnebi yatırımcılardan birisi bulunduğunu söyledi.

İki ülkenin tecim kütlesinin sabık sene böylelikle 37,7 bilyon dolara ulaştığını tamlayan Young, "Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından çevre az buçuk düşme yaşadık fakat bu senenin verilerine gereğince düet ticaretimiz 40 bilyon doların üstüne çıkarak tarihinin en faziletli seviyesine ulaşacak. Almanya'nın öbür ülkelerle ticaretinde salgının negatif tesiri he fakat Türkiye ile bulunan ticaretinde özellikle hissedar eksilme olsa da aceleci toparlanma ve artma yaşandı. İkili tecim maksadı ise 50 bilyon dolar. Ticari ilişkileri yükseltmek düşüncesince iri hissedar gizil var, 50 bilyon dolar hedefine iktiran etmek tek de ağır değil." dedi.

Young, Türkiye'nin ecnebi yatırımlar bakımından alımlı bulunan aşırı hissedar tomar yönü bulunduğuna ayraç ederek, şu biçimde konuştu:

"Mevcut dönemi, Türkiye'de ecnebi yatırımlar düşüncesince en müsait fasıl namına görüyorum. Özellikle müstevli sonrası 'Çin'de üret, batıda sat' modelinde gerçekleşecek değiş düşünüldüğünde, elden Türkiye ile Almanya ortada değil, Türkiye ile Avrupa arasındaki düet kazançlı iş birliğini yükseltmek düşüncesince de aşırı ehemmiyetli hissedar vesile bulunduğunu düşünüyorum. Salgın sonrası toy fasıl ile toptan tedbir zincirinin iri hissedar değişime uğraması ve diyalekt tedbir taleplerinin artmasını avantaja tahvil şansı da enine boyuna yüksek."

"Türk firmalarının Almanya'da envestisman yapması isteklendirme edilecek"

Türkiye'nin yandaki pazarlara erişiminin çelimli olması dolayısıyla yatırımlar düşüncesince de diyalekt hissedar tarz namına konumlandırıldığına dikkati çekici Young, "Türkiye üstünden andıran coğrafyalara, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya kabilinden gelişen ekonomilerin bulunduğu pazarlara ulaşım enine boyuna kolay. Elbette bu üçüncü ülkelerde, Alman-Türk ortaklıkları da yapılabilir. Konsey namına izleme ettiğimiz projelerden birisi bu. Alman muhataplarımızla hissedar araya gelmiş şekilde Afrika ve Orta Doğu pazarında ortaklıklar düşüncesince iri fırsatlar bulunduğunu gözlemledik. Türk ve Alman firmalarının ayrımlı becerilerinin, iş birlikleri bakımından tamamlayan birer ilke bulunduğunu biliyoruz. Bu kapsamda, Alman firmalarının uygulayım bilimi altyapısı ve finansman desteği sunacağı, Türk firmalarının ise yapım işleri ve harekât yönetimini üstleneceği hissedar teşrikimesai modelinin üçüncü ülkelerdeki kuma projelerde kalburüstü olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İki iklim iş birliğinin yatırımlar bakımdan geliştirilebileceği dayanıklı aşırı meydan bulunduğunu vurgulayan Young, şu değerlendirmede bulundu:

"Konsey olarak, üçüncü pazarlarda iş birliği, sektörel iştirak projeleri, dijitalleşme dalında planların yanında Türk firmalarının Almanya'da envestisman yapmasını isteklendirme edecek ehemmiyetli hissedar projemiz elan var. Bu, Almanya'da oyunbozan problemi canlı ve sektörde ehemmiyetli toprak edinmiş KOBİ'lerin Türk firmalarınca satın katılması projesi. Bu plan hem Türk-Alman envestisman ortaklığını artıracak aynı zamanda Alman teknolojisinin, 'know-how'ının ülkemize vasıtalı yolla girişini sağlayacak."

Young, Türkiye ile AB arasındaki bulunan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi icap ettiğini belirterek, Gümrük Birliği'nin güncellenmemesinden kaynaklı vakayiname problemlerin, Türkiye-Almanya arasındaki düet kazançlı ilişkileri de negatif etkilediğini söyledi. Güncellemenin, sayısal ve yeşil tahavvül mevzularını da içerecek biçimde yapılması gerektiğine ayraç fail Young, "Yeşil tahavvül de Türkiye ile Almanya arasındaki iş birlikleri düşüncesince aşırı ehemmiyetli fırsatlar içeriyor. Karbonsuz evren maksadı aşırı önemli. İş dünyasını kırıp dökmeden bu mevzuyu gayeye götürebilmek aşırı önemli." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Tacizciden şok ifade: "Şeytana uydum"

2021-10-11 17:49 - Asayiş

Bursa'da iki motosikletinin ilginç anları kameralara yansıdı

2021-10-16 09:23 - Asayiş

İşte Bursa'nın meşhur lezzetinin sırrı

2021-10-14 09:49 - Gündem

Yeşil Mutabakat'a ahenk düşüncesince atılması müstelzim önceki adımlar erke sektöründe yoğunlaşıyor

2021-10-13 13:02 - Ekonomi

Teksas'ta Covid-19 aşısının zorunlu kılınması yasaklandı

2021-10-12 10:29 - Dünya

Putin: Avrupa'daki erke krizi gaz açığından değil canlılık açığından kaynaklanıyor

2021-10-13 17:44 - Dünya

Beyoğlu'nda taksinin yaşlı adama çarptığı anlar kamerada

2021-10-12 10:24 - Asayiş

Putin, Merkel ve Macron ile Ukrayna konusunu görüştü

2021-10-12 00:18 - Dünya

Fenerbahçe'de Trabzonspor hazırlıkları devam etti

2021-10-10 16:08 - Spor

Bağlantısızlar Hareketi'nin 60. sene dönümünde planlı doruk Sırbistan'da başladı

2021-10-11 14:25 - Dünya

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem