Türk iş insanları, yatırımlarıyla Türkiye ile Afrika devletleri ortada güreşçi köprüsü kuruyor

Türk iş insanları, Afrika kıtasının ayrımlı devletlerinde envestisman ve tecim alanındaki adımlarıyla Türkiye ile Afrika devletleri ortada güreşçi köprüsü kuruyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

Etiyopya'dan Nijerya'ya, Güney Afrika'dan Ruanda'ya nice Afrika ülkesinde çalışkanlık yayınlayan Türk firmaları, gıdadan erke sistemlerine, inşaattan tarıma değişik bölgelerde envestisman yapıyor ve ticari ameliyat yürütüyor.

Açılan diplomatik misyonlarla koşut ilerleyici aykırı tecim hacmi, 25 bilyon dolara yükselirken, amaç 50 bilyon dolara erişmek şekilde belirlendi.

Hayat Holding çatısı altında çalışkanlık göstererek hijyen, doğruluk kağıtları, ev hizmet ve zatî hizmet kategorilerinde istihsal önleyen Hayat Kimya; Nijerya, Cezayir ve Mısır'a envestisman yaparak Türkiye ile Afrika devletleri arasındaki tecim hacmine yardım sağlıyor.

Üçüncüsü planlı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na Afrika devletleri ve Türkiye'den 3 bine DOĞRU iş insanı katıldı. Foruma dahil bulunan Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy, Afrika ülkeleriyle ticari ilgiler ve envestisman olanaklarına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Aksoy, "Afrika, Türkiye kabilinden derinlemesine seneler boşlama edilmiş müşterek coğrafya. Maalesef Afrika, seneler boyu yoksullukla, dirilik güvenliği ve terörle anılan müşterek ana kara şekilde gösterilmiş ve bundan dolayı Türkiye de buralardan ırak kalmış. Halbuki asıl gidişat aşırı farklı." değerlendirmesinde bulundu.

İş forumunun Afrika memleketlerini tanışıklık namına aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Aksoy, akıbet 15-20 yılda Afrika'ya bulunan alakanın mahsus müşterek seviyeye ulaştığını ve Türk iş insanlarının Afrika'nın önemini gördüğünü anlatım etti.

"Her forumda hâlâ müşterek tomar katılma oluyor"

Her Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na hâlâ müşterek tomar katılma olduğuna ayraç fail Aksoy, "Bundan esbak 2 foruma da katılmıştım ve hakeza derin müşterek katılma yoktu. Demek ki dördüncü toplu tartışma hâlâ da dobra ve doğurgan olacak. İş insanlarının, devletlerin birbirini tanıması düşüncesince bu toplu tartışma aşırı önemli." ifadelerini kullandı.

Afrika'da 1,3 bilyon kişi bulunduğunu ve istihlak alışkanlıklarının toy gıcır geliştiğini aktaran Aksoy, "Bu proses Afrika devletlerinde envestisman ve tecim gerçekleştirmek talip Türk firmaları düşüncesince punt olabilir." dedi.

Hayat Kimya, Afrika'da 3 ülkede envestisman yaptı

Kenya'da da envestisman hedeflediklerini ve Güney Afrika bölgesi düşüncesince de çalışmalarının bitmeme etmiş olduğu bildiren Aksoy, "Afrika ülkelerinin birçoğunda bürokratik sorunlar olabiliyor. İş süreçlerinin neticelenmesi derinlemesine süreler alabiliyor. Özellikle limanlarda bekleme süreleri derinlemesine oluyor. Gümrüklerde işler az buçuk aheste işliyor. Bu gidişat da ticari adımlarda sorunlara kere açabiliyor. Bu sorunların devir ortamında çözüleceğine inanıyorum." sanarak konuştu.

Aksoy, Afrika devletleri ortada ticareti kolaylaştırmak kıl payı açılan AfCFTA Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın gelişim kaydettiğini, bu anlaşmanın mükemmel şekilde uygulanmasıyla dünyanın en iri başıboş tecim bölgesi ve müşterek nevi gümrük birliğinin oluşacağını, Afrika devletleri ortada dünyalık hareketi ve ticaretinin artacağını, Türk iş insanlarının da Afrika'da hâlâ şen envestisman ve tecim yapabileceğini anlattı.

Afrika devletlerinde ve umumi şekilde diyar haricinde envestisman yapmanın önemine ayraç fail Aksoy, şunları kaydetti:

"Yurt haricinde envestisman gerçekleştirmek o ülkeyi sizin düşüncesince ehemmiyetli müşterek alışveriş yapıyor. Yatırım yaptığınızda o ülkeye, müşterek açıdan zat firmanıza Türkiye'den nısıf mamul, kabak özellik ve ambalaj materyali ihracatı yapıyorsunuz. Örneğin, müşterek ülkeye tükenmiş mahsul şekilde 1 milyon dolarlık dış satım yapabiliyorken envestisman yaptığınızda bunun katları derece kabak madde, nısıf kenarlı ve ambalaj materyali ihraç edilebiliyorsunuz. Oralarda kazandığınız ateşçi da Türkiye'ye getiriyorsunuz. Bu sebeple diyar dışındaki yatırımları isteklendirme geçirmek ve diyar haricinde envestisman önleyen şirketlerin oralarda oluşan problemlerinin çözümü düşüncesince hâlâ çarpıcı mekanizmalar kurmak, tedbirler kabul geçirmek gerekiyor."

"Artık ileriye çevrik gitgide büyüyen iş birlikleri mevcut"

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ihracatı 2020'de 15,2 bilyon dolar, ithalatı da 10 bilyon dolara çıktı. Afrika'daki Türk yatırımları güzeşte sene 6 bilyon dolar seviyesine ulaştı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Aytaç Muhittin Dinçer, Afrika ülkeleriyle ilişkilerin katı sağlanamadığını fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu ilişkilere ehemmiyet verildiğini vurguladı.

Dinçer, "Son 10 senedir Türkiye ile Afrika devletleri arasındaki ticari ilgiler gelişti. Artık ileriye çevrik gitgide büyüyen iş birlikleri mevcut." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bir anlık dalgınlık pahalıya patladı

2021-10-23 14:49 - Asayiş

Bu hastalıklarınız varsa turşu tüketimine dikkat

2021-10-19 10:30 - Sağlık

İstanbul’da Özbek fenomen kadına şantaj

2021-10-23 09:17 - Asayiş

Küçük kaşifler bilim şenliğinde buluştu

2021-10-22 13:01 - Eğitim

Şehit ailesi, 'oğullarının emaneti' Atmaca ile avunan buluyor

2021-10-20 13:54 - Yaşam

'Yağışlar devam ederse hamsi 15 TL’ye kadar düşer'

2021-10-19 15:29 - Ekonomi

Uğur Şahin ve hasret Türeci, İspanya'da Asturias Prensesi ödülünü aldı

2021-10-22 22:44 - Dünya

Kooperatifler Kanunu TBMM’de kabul edildi

2021-10-21 23:39 - Gündem

Avrupa, erke krizinden çıkışı "nükleer"de arıyor

2021-10-18 11:20 - Dünya

Mevsim geçişlerinin vazgeçilmez ürünü: Zencefil

2021-10-22 10:23 - Asayiş

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem