Türk bilgelik insanı, gözün çetince bölgelerindeki rahatsızlıkların tanısı düşüncesince maşa geliştirdi

Doç. Dr. Serhat Tozburun, gözün çetin bölgelerindeki rahatsızlıkların teşhisini kolaylaştırmak şartıyla geliştirdiği cihazın patentini aldı.

Sağlık - 3 yıl önce

İzmir

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nden 2005 senesinde izinli bulunan 38 yaşındaki Tozburun, Koç Üniversitesinde de erdemli lisans eğitimi aldı.

Daha sonradan ABD'nin Kuzey Karolina Üniversitesinde biyomedikal uygulamaları dair doktora özne Türk fen insanı, 2012-2016'da ise Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinde görüntüleme sistemleri dair icraat yürüttü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kabilinden desteklenen mükemmellik merkezlerinden İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden çağırma meydan Doç. Dr. Tozburun, 2017 senesinde Türkiye'ye döndü.

Merkez içerisinde araştırı laboratuvarını kuran Tozburun, müşterek sene sonradan TÜBİTAK desteği ile "biyofotonik" ve "optik görüntüleme" dair icraat hazırlamaya başladı.

Tozburun, lazer dalavere boylarını çabucak tarayarak 3 boyutlu optikçi görüntülemeye İmkan verici maşa geliştirdi ve bunun da patentini aldı.

"Görüntüleme süreci en örgen iniyor"

Doç. Dr. Tozburun, AA muhabirine, Türkiye'de almış olduğu terbiye bilimi bilimi ve fonlar sebebiyle hakeza ehemmiyetli müşterek çalışmaya imza attığı düşüncesince görkemli bulunduğunu belirtti.

Göz dibi ve retina görüntülenmesinde halen muhtelif tekniklerin kullanıldığını dile getiren Tozburun, bulunan sistemin görüntü hızını sınırladığını, hastanın maşa başlangıcında henüz derinliğine müddet kalmasına hastalık bulunduğunu söyledi. Tozburun, başkaca hastanın istem dışı titremesi ve gövde hareketleri dolayısıyla teşhis ve tedavide kullanılacak bulunan görüntülerde kesafet meydana gelebildiğini anlattı.

Geliştirdiği cihazla ilgilendiren fen verici Tozburun, şunları kaydetti:

"3 boyutlu optikçi görüntüleme düşüncesince dalavere boyu taramalı müşterek lazer erke kaynağını mekanik gözgü yahut duyarga dizisi kullanılmadan elde ediyoruz. Bizim geliştirdiğimiz uygulayım bilimi mekanik namına tarama değil. Görüntülemek düşüncesince geçer not erke kaynağını dalavere boyları edilgen fiil ve aceleci namına taranıyor. Böylelikle görüntüleme süreci en örgen indiriliyor. Ayrıca erdemli kalitede görüntü elde ettiğimiz düşüncesince retina ve menfez dibi üzere gözün çetince bölgelerindeki rahatsızlıkların teşhisinde bizlere yarar sağlayacak. Bunların haricinde hastanın otomobil başlangıcında geçirdiği müddet kısalıyor. Muayene esnasında hastanın istem dışı hareketleri kaynaklı görüntü bulanıklığının da önüne geçiliyor. Geliştirdiğim yöntemin gözün çetince bölgelerinin muayenesinde meslek açacağına inanıyorum."

Tozburun, lazer dalavere boylarını fiber optikçi kablo temelinde edilgen fiil namına tarayan sistemin, bugünün teknolojisine nazaran minimum 1000 kıvrım erdemli süratte görüntü üretmeye imkân sağladığını anlatım etti.

Klinik prototipi tamamlandı

TÜBİTAK üstünden sağlanan mutluluk desteği ile muvaffakiyet elde edildiğine dikkati çekici Tozburun, görüntüleme aletinin laboratuvar ortamındaki prototipinin tamamlandığını, arsıulusal buluş belgesi müracaat periyodunun ise bitmeme ettiğini vurguladı.

Yurt haricinde nice üniversitede Türk fen insanlarının fariza yaptığını hatırlatan Tozburun, "Türkiye canlı müşterek nüfusa sahip. Araştırmacı bulmakta müşterek iş yaşamıyoruz. Bilimsel emekleri destekleyen muhtelif kaynak kaynakları da mevcut. Bu sebeple, Amerika ve gayrı devletlerde fariza özne Türk fen insanlarının Türkiye'ye dil rahatlığıyla dönmelerini haber ediyorum." halinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bahçeşehir Koleji öğrencisi Dünyada “En Parlak 100” arasına seçildi

2021-11-01 17:06 - Eğitim

Motosiklet grubunu kahreden kaza

2021-11-03 20:55 - Asayiş

Okuduğu okulu yaptıran iş adamına mektup yazdı, tablet kazandı

2021-11-05 12:11 - Eğitim

'Cilt Ütüleme' ile 10 yaş gençleşmek mümkün

2021-11-03 14:35 - Sağlık

Yeni Malatyaspor’da Sadık Çiftpınar şoku

2021-10-29 18:38 - Spor

Antalya’ya mevsimin ilk karı düştü

2021-10-30 14:39 - Gündem

Adana’nın risk haritası yeniden kızardı

2021-11-04 17:35 - Asayiş

Siyam ikizleri ilk görevlerine başladı

2021-10-30 12:00 - Gündem

16 yaşındaki Selda'dan 2 gündür haber yok

2021-10-30 17:28 - Asayiş

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Online Akademik Değerlendirme Sınavı için başvurular başladı

2021-11-03 11:39 - Eğitim

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem