TOGG CEO’su Karakaş: 'Gelecek senenin sonunda seri üretime başlarız'

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, “Önümüzdeki senenin ortasına derece tesislerin ekipmanları yapılmasından sonraları istasyon, izole bant bazında aracımızın üretime hazırlanması kalıyor. Gelecek senenin sonunda seri üretime başlarız??

Gündem - 3 yıl önce

Bursa Uludağ Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı açma töreni Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, milletvekilleri, şehremaneti başkanları, TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş ve akademisyenler katıldı. Törenin açma konuşmasını önleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Üniversitelerin topluma sırtını dönen değil, topluma buyurgan tavırla yakın değil, camianın eş ferdi olan, camianın kuma aklı vazifesini ödeme fail eş darülfünun hedefliyoruz. Bunun düşüncesince de belediyelerle, merkezi yönetimlerle, STK'larla, kimden arzu gelirse bu taleplere ‘hayır' demiyoruz” niteleyerek toy terbiye talim yılının iyi olmasını dilek etti.

“Siber düzenlilik dair bilirkişi yok”

TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş bilimsel nitelikli senenin açılışında evveli dersi verdi. Siber düzenlilik mevzusuna yer veren Karakaş, “Bu sayısal dünyada siber düzenlilik uzmanı şu anda kıt. Konuda bilirkişi bilmek zor, ağır eş açıklık var. Buraya odaklanmanızı referans ederim. Eğer nesnelerin internetine, endişe bilişimine, siber güvenliğe hakimseniz geriye biricik madde kalıyor; o da enerji. Temiz erke çözümü” niteleyerek konuştu.

Entegre pil üretim sisteminde çarpıcılık ve elektronikle birleştiği değme noktada dünyada ağır potansiyellerin bulunduğunu anlatım fail Karakaş, “Şöyle eş dayanıklı vereyim. Avrupa'da 3 sene evvela lityum pil kapasitesi 50 megawatt (MW) saatin altındaydı. Şimdi 600'ün üstünde ve bine akıllıcasına gidiyor” dedi.

“Dünyada anahtar üretiminde kamga krizi yaşanıyor”

Dünyada anahtar üretiminde kamga krizi yaşandığını aktaran Karakaş, "Eğer yetenek açıkları aldığı kadar aceleci kapatılmazsa kısa sürede göze krizi de çıkar. Çünkü elektrikli araçlara o denli aceleci transformasyon olmaktadır ki bunun altını imla etmek şu an ağır gözüküyor. Biz o sebeple akıllıcasına sürede akıllıcasına eş envestisman yaptığımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Biz pandemi sürecinde değme muhtelif riyazi modelleme, öğrence ve açıktan düzentileme yöntemlerini sonuna denli kullanarak aracımızı uran tasarımlarına, kuma paydaşlarımızla beraber, geliştirdik” diyen Karakaş, “Numune ve seyyar icraat da bitmeme ediyor. Hatta eski günlerde cenk testleri müdahale icraat devam ediyor ve bu sürecin gücük ay sonuna denli bitmeme etmesini bekliyoruz. Her testten sonradan aldığımız raporlar sonunda aracımızı icabında optimize edeceğiz. Şu anne denli buna ihtiyacımız olmadı. O manada da enine boyuna keyifliyiz” dedi.

TOGG tesislerinde elden üretimin olmadığını laflarına ekleyen Karakaş, “Tesisimizde elden üretim yok. Bunun altını resmetmek istiyorum. ‘Otomobil, fabrikadan fazlasını gerektirir' demiştik. O nedenden bu tesisin içinde dizayn merkezi, prototiplerimizin testlerinin yapıldığı eş tarz bulunduğunu düşünüyoruz. Bir yapı altında dört başı mamur yetkinliklerini toplandığımız meydan planlanıyor. Burada drone ile çektiğimiz fotoğrafta da görüldüğü kabil boyahanenin çatısının ve taraf paletlerinin kapanmaya başladığını görüyorsunuz. Önümüzdeki günlerde elhak tesisin içine ekipmanlar yerleşmeye başlanacak. Bizim buradaki planımız şu şekilde, senenin sonuna akıllıcasına imalat kısmının aşırı iri bölümü tükenmiş olacak. Önümüzdeki senenin ortasına denli da ekipmanlar yapılmasından sonradan istasyon, izole bant bazında aracımızın üretime hazırlanması kalıyor. Gelecek senenin sonunda seri üretime başlarız” biçiminde konuştu.

Karakaş, şu an üniversitelerden toy izinli almadıklarını ancak önümüzdeki süreçlerde toy izinli ve yetişmen dair da alımların olabileceğinin mesajını verdi. İlk dersin peşi sıra onurluk töreni ile izlence sona erdi.

Samet Doğru - Abdullah Çibir

Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Takım, Stefan Kuntz ile ilk idmanına çıktı

2021-10-04 18:40 - Spor

ABD'de et fiyatlarındaki çoğalma tartışmalara sebep oluyor

2021-09-29 12:03 - Dünya

Trabzonspor ligde namağlup devam ediyor

2021-10-02 18:54 - Spor

Bakan Soylu'dan itfaiyecilere övgü dolu sözler

2021-09-29 14:25 - Gündem

Terör örgütü PKK Sincar'da 52 kişiyi kaçırdı

2021-09-28 23:15 - Dünya

Uluslararası maşer uzaya 'kadın eli değsin' istiyor

2021-10-04 11:20 - Teknoloji

Oğuzhan Asiltürk akıbet yolculuğuna uğurlandı

2021-10-02 17:16 - Gündem

JASAT'tan operasyon: 1 ton 602 kilogram sahte içki ele geçirildi

2021-09-30 23:16 - Asayiş

Manken olma hayali kuranlara tavsiye: 'Profesyonel kurumlardan eğitim alın'

2021-09-29 12:40 - Magazin

Fındık içinde yüzen vatandaş o görüntüleri anlattı

2021-10-01 15:26 - Asayiş

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem