Talebin arttığı zeytinyağında katıştırma uyarısı

Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, gıda, kozmetik ve afiyet dalında talebi kalan zeytinyağında oportünizm ve katıştırma uyarısında bulundu.

Ekonomi - 3 yıl önce

Kilis

Prof. Dr. Şekeroğlu, AA muhabirine, zeytinciliğin asırlardır şehrin tarımında ehemmiyetli nezdinde yere erbap bulunduğunu söyledi.

Doğru imal edilen zeytinyağının, afiyet açısından hayır nezdinde duruma dönüştüğünü özetleyen Şekeroğlu, meydana getirilen icraat kararında zeytinyağında omega-7 yağ asidini bulduklarını anımsattı.

Kilis zeytinyağının tescillenmesiyle kıymetinin arttığını aktaran Şekeroğlu, zeytinin hemen yağıyla değil, çekirdeği ve yaprağıyla da gündeme mevrut nezdinde nebat bulunduğunu anlatım etti.

Şekeroğlu, zeytinyağının besin kendisine tüketilmesinin dışında kozmetik ve çare sahasının esas unsuru olma amacında bitmeme ettiğine de dikkati çekerek şu şekilde bitmeme etti:

"Zeytinyağının bu derece ehemmiyetli nezdinde konuma erbap olması kişilerin zeytinyağına bulunan beğenisini artırıyor. Son senelerde icap devletimizde gerekse de dünyanın değişik vatanlarında zeytinyağına alaka tedricen artıyor. Bu da fırsatçılara nezdinde düzlem oluşturuyor. Ülkemizde ilkin Kovid-19 sürecinde zeytinyağına alakanın artmasıyla beraberce bu fırsatçılar şimdi baş döndürücü ön plana çıkmaya başladı. Bugün zeytinyağı tutarları 50 liradan başlayıp 300 liraya derece ulaşıyor. Fırsatçıların oyunuyla zeytinyağı sıfır değişik nebati yağlara muhtelif ilaveler katarak zeytinyağıymış kabil kullanmakta olanları kandırmaya çalışıyorlar. Mevcut zeytinyağlarına değişik yağlarla katıştırma yapılıyor."

Zeytinyağında özen edilecek hususlar

İlgili kurumların fırsatçılara huzur denetimlerini sürdürdüğünü dile getiren Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"İnsanlarımız zeytinyağı alırken özen etmesi gerekiyor. İyi nezdinde zeytinyağı tam olarak bilinir? İyi nezdinde zeytinyağımız ilkin er hasat ise yeşil renkte ve kokusu, aroması meyvemsi hoş koku ayrıca kokusu dünkü biçilmiş çim kokusunu mail nezdinde aromaya sahip. Zeytinyağını içtiğinizde boğazınızda bol nezdinde yakıcılık ortaya çıkıyor ve kısaca nezdinde dakika içinde o kederlilik gidiyor. Bunu aşina olmak enine boyuna zor. Bunun düşüncesince ilkin bildiğimiz, tanıdığımız yerlerden, aracısız üreticiden zeytinyağını kabul etmek ve markalaşmış etiketli ürünleri kabul etmek gerekiyor. Sağlık düşüncesince tercih ettiğimiz ve erdemli rakamalar verdiğimiz yağı alırken lütfen ehven ve bilmediğiniz yerlerden zeytinyağı almayınız. Laboratuvar zarfında ayrımı yapılabiliyor fakat alışılagelen tüketicinin zeytinyağını ayırabilmesi hakkıyla baş döndürücü zor."

İnternetten satışlara dikkat

Şekeroğlu, devre içi ticaretin zaman enine boyuna münteşir bulunduğunu anlatım ederek "Sosyal medyaya girdiğimizde baş döndürücü sayıda zeytinyağıyla huzur karşıya kalıyoruz. Çok akla yatkın fiyatlarla öteki nebati yağlar fiyatına zeytinyağı satılıyor. Şu anda zeytinyağının Kilis'teki fiyatı litresi 45-50 teklik ortada satılıyor. Bu fiyatın altında şayet nezdinde yağ var ise bu banko zeytinyağı değildir diyebiliriz. İnternette meydana getirilen alışverişlerde ilkin tüketicileri uyarıyoruz. Markalı, baş döndürücü elleme ambalajlarda satılıyor fakat maatteessüf genel ağ satışlarında enine boyuna hileli mamüllerin bulunduğunu görebiliyoruz." dedi.

KİZADER ile amme gurur ve şirketlerin iş birliğiyle tescilli Kilis zeytinyağını doğruluk etmiş olduğu değere sarmak istediklerini vurgulayan Şekeroğlu, çağ geçtikçe kentteki zeytinyağı firmalarının markalaşma amacında elleme adımlar attıklarını kaydetti.

Tüketiciye en elleme zeytinyağını aksettirmek düşüncesince savaş ettiklerine ayraç fail Şekeroğlu, kargo firmalarının Türkiye'nin ciharıyek bölümüne Kilis zeytinyağını taşıdığını ve bunun çıkarlarını bahtiyar ettiğini laflarına ekledi.

Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Süleyman Mercimek de kısaca 4 kuşaktan beri zeytinyağı üretimi yaptıklarını anlattı.

Mercimek, çiftçilerin hasat etmiş olduğu zeytini bekletilmeden fabrikaya getirdiğini ve çağdaş makinalarla sıkımı yapılarak sofralara ulaştırdıklarını söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Fabrikanın çatısından düşen işçi öldü

2021-12-08 14:09 - Asayiş

Diyarbakır'da kick boksa dil sağlayan kardeşler kabiliyet avcılığı yapıyor

2021-12-06 11:39 - Yaşam

Beyrut patlamasına ilişkin soruşturmada eski Maliye Bakanı Halil’in tutuklanması talebi

2021-12-10 20:05 - Asayiş

Getir, New York’ta hizmet vermeye başladı

2021-12-08 13:29 - Ekonomi

Selzede buğulu tepme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle ev nesir edildi

2021-12-10 14:50 - Yaşam

Putin: 'Rusya, Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana'

2021-12-08 19:19 - Dünya

Avustralya’da Kovid-19’un Omicron varyantı yayılıyor

2021-12-08 08:34 - Dünya

Talebin arttığı zeytinyağında katıştırma uyarısı

2021-12-11 12:09 - Ekonomi

İzmir tarım teknolojilerinin Ar-Ge üssü olacak

2021-12-09 11:40 - Ekonomi

Terör saldırısında bacaklarını kaybeden iştirakçi protezle ayağa yönelmek istiyor

2021-12-08 12:36 - Yaşam

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem