Ramazan Bayramı’nda doğru beslenin, sağlığınızdan olmayın

Bayramda alışılagelen yiyecek düzenine geçildiğinde aşkın aşındırmak yiyecek eğiliminin sağlığı bozacağı uyarısında mevcut Diyetisyen Gültaç Dayı, ehliyetli ve kararlı tagaddi tavsiyelerinde bulunarak, "Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sağılan yahut yemişli tatlıla

Sağlık - 2 yıl önce

Sağlığın korunması ve iyileştirilmesinde ehliyetli ve istikrarlı beslenmenin, yaşamın değme zamanında en ehemmiyetli faktörlerden bir tanesi bulunduğunu tamlayan Diyetisyen Gültaç Dayı, “Ramazan ayı zarfında oruç markajcı kişilerde, günce kez sayısını azaltmaları ve tagaddi düzeninde meydana mevrut tebeddülat nedeniyle, bayramda alışılagelen yiyecek düzenine geçtiklerinde ruhsal şekilde hâlâ birlikte tomar kemirmek yiyecek eğilimine girer. Kimi şahıslar hala menfaatlerini oruç tutuyor zannederken, bazısı şahıslar ise “oruç sonlanmış oldu demin yiyecek zamanı” niteleyerek baş döndürücü oranda gıda tüketir. Ramazan ayı sonrası baş döndürücü kemirmek yiyecek ile bir takım sorunlar mübrem olur. Bunların en önemlisi benimseyememe ve göden problemleridir” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı, yiyecek alışkanlıklarının değişmiş olduğu Ramazan sonrasında, normale devir periyodunun kontrollü birlikte halde gerçekleştirilmesinin önemine aksan yaptı. Gültaç Dayı, bu süreçte yaşanmış bulunan benimseyememe ve göden sorunlarını önlemenin yollarını, şekerli tüketirken nazarıitibar edilebilecek hususları, anne öğünlerde porsiyon kontrolü yöntemlerini ve artırılan su tüketimi ile akıntı miktarının metabolizma üstündeki etkilerini anlattı.

“Hamurlu ve şerbetli tatlılar namına sağmal yahut yemişli tatlıları yeğleme edin”

Özellikle sefa zarfında ve sonrasında, çevrenin ısrar eden tutumlarından ve baş döndürücü yiyecek eğiliminden beklenir olduğunca ırak kalınması icap ettiğini kail Gültaç Dayı,” Eğer şekerli bezdirmek aşkın isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine, sağmal yahut yemişli tatlılar yeğleme edilmelidir. Günde minimum 2 porsiyon semere tüketilmelidir. Meyveler vücudunuza karbonhidratı ehliyetli oranda almanızı sağlayacağından, şekerli isteğinizde de eksilme olacaktır” niteleyerek konuştu.

“Güne kahvaltı ile başlayın”

“Yeterli erke ile güne başlarsanız, gününüz hâlâ elleme seçimlerle geçer” diyen Dayı, “Kahvaltı sofranızdan yağız aş ve ferah jale sebzeyi az etmeyin. Bayram sofraları içinse faziletli hacimli, az kalorili besinler seçin. Sebze, semere kabil faziletli su, lif, az yağ ve ısın arasında ne olduğu bulunan yiyecekler, anne yemeğin birlikte servis edilecek mıhlı aperatiflerdir. Et tüketiminin arttığı bayramlarda, öğünlerin ısın kıymetini düşürmek, sindirime asistan kazanmak ve esenlik sorunları ile tadınızı kaçırmamak düşüncesince behemehâl porsiyon kontrolüne nazarıitibar etmeli, zayıf etleri ızgara, haşlama yahut fırında pişirerek pilav, makarna, aş eşliğinde yemekten çok, göveri yahut salatalarla tüketmelisiniz. Porsiyon kontrolünde en hazırlop formül kişi hapaz içiniz denli aritmetik etmektir. Yine düşsel şekilde birlikte tabağı dörde bölerseniz yarısını sebzeler, çeyreğini et, öteki çeyreğini de yoğurt ile beslemek da hazırlop porsiyonlama yöntemidir” şeklinde konuştu.

“Besinleri elleme çiğneyin”

Besinleri elleme çiğneyerek önemsiz lokmalar biçiminde getirilmesi icap ettiğini anlatım fail Dayı, “Bu sayede yediklerimiz hâlâ hazırlop sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne önceki olacaksınız” dedi.

“En az 2 litre su tüketin”

Sıvı ihtiyacını su içerek giderilmesinin önemine yer veren Dayı, “Bayram boyunca, çay, kahve, içecek tüketiminin artarak çoğalması ile su somurmak ikinci plana atılıyor. Oysaki derneşik birlikte hazım sistemi ve metabolizmayı harlatmak düşüncesince yapmanız müstelzim en ehemmiyetli tagaddi kuralı, günde 8-10 bardak su içmektir. Özellikle yaşlılar ve potansiyel farkı hastalarının gündüz boyu kahvehane ve çay tüketimlerine nazarıitibar etmeleri, nebat çaylarını yeğleme etmeleri, günde 2 fincandan birlikte tomar kahvehane tüketmekten kaçınmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Hareketinizi artırın

Bayram tatilinde seyir yapılmasını öneren Dayı,” Gün içre yapacağınız 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler hem Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandıracak, aynı zamanda bayramda yediklerinizi sindirmenize asistan olacaktır” niteleyerek konuştu.

Dayı, istikrarlı nemalanmak namına şu önerilerde bulundu,

“10 sayı gümüş varak lahana sarması yerseniz beslenmenizden 2 tike aş azaltın.1 tike börek düşüncesince beslenmenizden 2 tike aş + 1 tike peynir azaltın.1 tike baklavanın; 1 kez denli ısın içerebileceğini unutmayın.”

Haftanın Öne Çıkanları

Öğrenciler sınıflara maskesiz girmenin mutluluğunu yaşadı

2022-04-27 11:46 - Sağlık

Coğrafi işaret tescilli Silifke Çileği, 15’ten fazla ülkeye ihraç ediliyor

2022-04-30 14:42 - Ekonomi

Dev kruvaziyer gemisi ‘Costa Venezia’ İstanbul’a yanaştı

2022-04-27 22:12 - Ekonomi

Fransız akademisyenler Kuşadası’ndaki yapı sistemini inceledi

2022-04-26 17:53 - Ekonomi

Ramazan Bayramı önceleri Ayvalık-Midilli seferlerinde çabukluk yaşanıyor

2022-04-30 13:13 - Yaşam

Hülya Avşar pandemiden sonra bayram konserlerine yeni şarkıları ile çıkıyor

2022-04-30 11:00 - Magazin

Tayvan’da Covid-19 vaka rakamları ilk kez 15 bini aştı

2022-04-30 11:17 - Dünya

Rusya, yarın Polonya’ya gaz akışını kesecek

2022-04-27 04:34 - Dünya

Burak Elmas: 'Biz seçimleri yapmak adına elimizden gelen her şeyi yaptık'

2022-04-29 20:46 - Spor

Bursa'da düşen eğitim uçağında Manisalı pilot hayatını kaybetti

2022-04-25 18:04 - Gündem

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem