Mevsimlik tarım işçilerinin güçlü mesaisi sürüyor

Türkiye'de soğan üretiminde bir numara tam toprak düzlük Ankara'ya geçimlerini gelmek düşüncesince Güneydoğu Anadolu'daki illerden mevrut sezonluk tarım işçileri, çetin koşullar altında çalışıyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye'de soğan üretiminde birlikte numara tam arazi düzlük Ankara'ya, geçimlerini getirmek düşüncesince Güneydoğu Anadolu'daki illerden mevrut sezonluk tarım işçileri, çetince koşullarda çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara'nın Polatlı ilçesine ilişkin Adatoprakpınar Köyü'ne ilkbaharda gelip çalışmaya başlamış olan sezonluk tarım işçileri, son teşrin ayının ortasında havalar soğuyunca memleketlerine dönüyor.

İşçiler, çalışmış oldukları müddet süresince tarlaların yakınına kurulan çadırlarda barınıyor. Her aileden birlikte kişi, tarlada etkin başka fasile fertlerine kemirmek ve çay hazırlığı gerçekleştirmek düşüncesince çadırda kalıyor.

Çadır yaşamında su, yalıtım ve eğitimle ait sorunlar canlı işçiler, tarlada ise etraflıca saatler boyunca, ara sıra 40 dereceyi bulan sıcaklıkta arak döküyor.

AA muhabiri, Polatlı'daki sezonluk tarım işçilerinin dirim koşullarını görüntüledi.

Şanlıurfa'dan mevrut ve 11 senedir Adatoprakpınar Köyü'ndeki tarlalarda idarecilik karşılayıcı Osman Alparslan, AA muhabirine, işçilerin çetince şartlara karşın çalışmalarını sabırla sürdürdüklerini söyledi.

İşçilerin çoğunluğunun Şanlıurfa'dan ve başka Güneydoğu Anadolu illerinden geldiğini tamlayan Alparslan, çadırlardaki 45 hanede, çocuklarla kısaca 200 ferdin barındığını kaydetti.

Çalışmaya, sabahleyin güneşin önceki ışıklarıyla başlayıp gece ezanı sayaç 6-7'ye genişliğinde bitmeme ettiklerini kail Alparslan, "Bu soğanlar çetince koşullar altında yetiştirilip, marketlerde ve sofralarda yerini alıyor. Buradaki iş ağır. Soğanı yolmak, kurutmak, boğazlamak ve sonra ise çuvallayıp yüklemek, bütünü ayrı emek." niteleyerek konuştu.

"Burada gölgemiz yok"

Şanlıurfa'dan mevrut ve 15 senedir sezonluk tarım işçisi kendisine etkin 59 yaşındaki Ahmet Kılıç ise ailesiyle senenin 6-7 ayını burada soğanlarla uğraşarak geçirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin sofralarına revan soğanların çoğunu burada yetiştirdiklerini tamlayan Kılıç, "Bu soğanların sulamasından çapasına ve sökümüne genişliğinde kılıç uğraşıyoruz ve ekmeğimizi, evlatlarımızın giderlerini buradan kazandıklarımızla çıkarıyoruz." dedi.

Bazı eyyam 38-40 derecede güneşin altında çalıştıklarını tabir fail Kılıç, düzentileme koşullarını şöyleki anlattı:

"Burada gölgemiz yok, nısfınnehar molalarında yemeğimizi de güneşin altında yiyoruz. Akşam yemeklerimizi hazırlıyoruz devrisi güneş onu yiyoruz o sebepten dolayı körpe olmuyor. 40 adım sıcakta güçlü ılık su içiyoruz. Gündüz buz olmuyor şu demek oluyor ki ilgisiz su da içemiyoruz. Kuyulardan cari suyu içiyoruz ve ara sıra de kuyulardaki ilaçlanmış sulardan içip hastanelik oluyoruz. Çocuklarımız bu sular yüzünden cır cır oluyor. Tüm güneş tozun toprağın içindeyiz gece ezanı ise duş ilişki imkanımız olmuyor su sıkıntısından dolayı. Haftada birlikte defa fakat banyo yapabiliyoruz. Bazen soğan kokusundan yatamıyoruz. Hayatımız aşırı yorucu."

"Çocuklarımız tarlanın başında, sabahtan akşama genişliğinde bizi bekliyor"

İşçi Ahmet Kılıç, tarlada bayanların da çalıştığını, birtakımı ailelerin çocuklarının, bakacak kimesne bulunmadığı düşüncesince mecburen tarlaya geldiğini belirterek, "Çocuklar burada tarlanın çevresinde dolaşıyor. Çocuklarımız tarlanın başında, sabahtan akşama genişliğinde sivrisineklerle savaş yazar bizi bekliyor." halinde konuştu.

Günlük yevmiyelerinin sayı farkı 80-90 teklik bulunduğunu kail Kılıç, "İşimiz hakkıyla çetince lakin yurttaşlar da bizim üzere sabahtan akşama genişliğinde çalışıyor. Hem mal kazandığımız düşüncesince bununla birlikte bu sebzeler onlara eriştiği düşüncesince kılıç bahtiyar oluyoruz onlar da bahtiyar oluyor. Biz burada çalışarak, iş gider ederek misyon sunuyoruz ve gerçekte çoğumuz kazanıyoruz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Balat’ta silahlı saldırıya uğrayan Esen Kaya yaşadığı dehşeti anlattı

2021-09-23 14:20 - Asayiş

Fenerbahçe Giresunspor Maç Anlatımı

2021-09-23 20:36 - Spor

107 yaşındaki Osman dede 40 yıl önce evi terk eden oğlunu arıyor

2021-09-23 13:12 - Gündem

Hatay’da şiddetli sağanak yağış etkili oldu

2021-09-23 12:59 - Gündem

ABD'de et fiyatlarındaki çoğalma tartışmalara sebep oluyor

2021-09-29 12:03 - Dünya

Üzümüyle adlı sanlı Kalecik'te pekmez mesaisi başladı

2021-09-24 14:50 - Yaşam

Bakan Soylu'dan itfaiyecilere övgü dolu sözler

2021-09-29 14:25 - Gündem

Yunanistan'ın geri ittiği 5 düzensiz göçmen kurtarıldı

2021-09-24 16:50 - Asayiş

Batı’daki 'sürgün Doğulu' Edward Said’in vefatının üstünden 18 sene geçti

2021-09-24 12:46 - Dünya

Terör örgütü PKK Sincar'da 52 kişiyi kaçırdı

2021-09-28 23:15 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem