Kovid-19 salgınında ruh sağlığına uyanıklık edilmesi uyarısı

KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykut, acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının bozukluk bulunduğu korkunun, efrat üstünde anksiyete ve çöküntü kabilinden ehemmiyetli ruh sağlığı problemlerine bozukluk bulunduğunu bildirdi.

Sağlık - 3 yıl önce

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Sağlam Aykut, meydana getirdiği mukayyet açıklamada, Kovid-19 sürecinin, maşer üstünde sosyal, siyasi ve iktisadi etkilerinin yanı esna nüfusun iri birlikte kısmı üstünde psikoloji tesirleri bulunduğunu vurguladı.

Aykut, müstevli dolayısıyla kalan ruh bilimsel stresin, dert sirayet korkusu, karantina uygulaması, müstevli sürecine bağlı ipham ve ehliyetsiz bilgilendirilmenin, ruh sağlığı problemlerinin evolüsyon riskini birlikte getirdiğini aktararak, "Kovid-19 salgınının niçin bulunduğu korku, fertler üstünde anksiyete ve bunalım üzere ehemmiyetli ruh sağlığı problemlerini ortaya çıkardı. Bu dönemdeki ruh bilimsel etkiler, alevlenmiş ve kalımlı psikoloji sorunlara kez açabilmektedir." ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Aykut, müstevli döneminde, toplumda tanıdık ruh bilimsel tepkilerin hastalanma ve ahiret yolculuğu korkusu, otama müstelzim hallerde rahatsızlığı selp endişesiyle keyif kurumlarına başvurmaktan çekinme, barışma kaynaklarını kaybetme, izolasyonda iken çalışamama ve işten çıkarılmanın korkulardan çabucak birileri olduğuna ayraç etti.

"Sosyal yalıtma ve kez açmış bulunduğu vahşet hem psikoloji aynı zamanda fiziki sağlığı negatif etkilemektedir"

Kovid-19 döneminin camianın ruh sağlığı üstünde negatif etkilerinin "tsunami gibi" artım şevki gösterdiğini belirtti.

Aykut, bireylerin enfeksiyon tehdidine erinç yineleyici murakıp ika ve garanti murakıp davranışı sergileyebildiklerini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Hastalığa yakalanma endişesi birlikte tomar bulunan kişiler, hıfzıssıhha kurallarını tıbben boş ve aşkın boyutta uygulayabilmekte. Örneğin, tavsiye edilen halde el yıkamaktan hâlâ ciddi tavırlar yahut aşkın sığınma yahut düzenlilik davranışları gösterebilmekte, hastalıktan sığınma hesabına etraflıca devir harcayabilmekte, tedbirleri aşkın abartabilmektedir. Pandemi, toy psikoloji bozukluklara mefruşat hazırlayabilir yahut ilkin mevcud bozuklukların şiddetlenmesine etmen olabilir. Salgın süreci, depresif belirtiler, anksiyete bozuklukları, bedenî belirtiler, suçluluk hissi, sarsıntı sonrası tinsel gerilim bozukluğu, deliryum, psikoz ve üste intihar üzere muhtelif psikiyatrik bozukluklara niçin olmuştur."

Aykut, pandemi düşüncesince asli yasaklayıcı gayretler ortada toprak meydan fiziki mesafenin, karantina şeklindeki fiziki kısıtlamalardan meydana gelen içtimai yalıtma ve kez açmış bulunduğu yalnızlığın hem psikoloji aynı zamanda fiziki sağlığı negatif etkilediğini anlattı.

Aykut, karantina ve izolasyonda görülebilen psikoloji belirtiler ortada kaygı, endişe, korku, huzursuzluk, asabiyet hali, zavallılık hissi, uyanık olma hali, adale ağrıları, keyif kaygısı, kıymetsizlik ve suçluluk hissi, güdeleme kaybı, isteksizlik, dikkatini alma güçlüğü, iştiha değişiklikleri, uykusuzluk, hınç ve tahammülsüzlük, tükenmişlik ve vahşet duygularının da toprak aldığının altını çizdi.

Salgının etraflıca dönemli psikoloji tesirleri ortada içtimai ağların, eşhas arası ilişkilerin zayıflaması, hınç ve saldırganlığın ortaya çıkması, keyif çalışanlarına erinç negatif davranışların sayılabildiğini aktaran Aykut, başkaca psikiyatri kliniklerine gidilememesi yahut başvuruların ertelenmesi dolayısıyla psikoloji hastalıklarda şiddetlenme yahut nüksetmeler görüldüğünü kaydetti.

"Salgın sürecinde eş içi ruh bilimsel edisyon ve şiddette artım gözlenmektedir"

Aykut, salgının etraflıca dönemli etkilerinden birlikte ötekinin ise eş içi hüküm olduğuna ayraç ederek, "Salgın sürecinde eş içi ruh bilimsel edisyon ve şiddette artım gözlenmektedir. Öfkeli ve agresif tutumların hedefinin çoğunlukla hanımlar ve füru bulunduğu görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Damgalama ve ayrımcılığın, bulaşan hastalıklarda, rahatsızlığı canlı birlikte ad yahut gruba müteveccih olumsuz, kötüleyici, düşmanca, değersizleştirici ve ayrımcı tutumları içerdiğini tamlayan Aykut, "Kovid-19 ile münasebetli şekilde hastalara, hastaların ailelerine, keyif çalışanlarına müteveccih içtimai damgalama ve ayrımcılık görülebilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bir anlık dalgınlık pahalıya patladı

2021-10-23 14:49 - Asayiş

İstanbul’da Özbek fenomen kadına şantaj

2021-10-23 09:17 - Asayiş

Küçük kaşifler bilim şenliğinde buluştu

2021-10-22 13:01 - Eğitim

Şehit ailesi, 'oğullarının emaneti' Atmaca ile avunan buluyor

2021-10-20 13:54 - Yaşam

'Yağışlar devam ederse hamsi 15 TL’ye kadar düşer'

2021-10-19 15:29 - Ekonomi

Uğur Şahin ve hasret Türeci, İspanya'da Asturias Prensesi ödülünü aldı

2021-10-22 22:44 - Dünya

Kopya çekmek için kurmuş oldukları düzenek pes dedirtti

2021-10-25 14:00 - Asayiş

Kooperatifler Kanunu TBMM’de kabul edildi

2021-10-21 23:39 - Gündem

Mevsim geçişlerinin vazgeçilmez ürünü: Zencefil

2021-10-22 10:23 - Asayiş

Munzur Vadisi'nin cana yakın sincapları şita hazırlığında

2021-10-24 09:43 - Yaşam

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem