Kovid-19, böbrek rahatsızlığı riskini artırıyor

ovid-19 dolayısıyla koyu bakımda otama görenlerin baştan böbrek rahatsızlığı taayyüş riskinin 11 büküm arttığını, sonuç fasıl böbrek yetersizliği riskinin de 8 büküm yükseldiğini söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

İstanbul

Türk Böbrek Vakfı'nca "10 Mart Dünya Böbrek Günü" zımnında planlı matbuat toplantısında, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, ABD'de Kovid-19 nâkil hastalarla meydana getirilen müşterek araştırmayla ilgilendiren ilim verdi.

Kazancıoğlu, Kovid-19 pandemisi esnasında hastalığa yakalanarak hastanede yatan, koyu bakımda otama gören hastalarda iveğen böbrek hasarı görüldüğünü ve diyalize gerekseme duyulduğunu kaydetti.

Hastanın, Kovid-19'dan kurtulsa bile böbrek sağlığıyla ilgilendiren olumsuzluklar açısından riziko yaşadığını tamlayan Kazancıoğlu, ABD'de Gaziler Hastanesi'nin doktorları çeşidinden meydana getirilen araştırmada, Kovid-19 hasebiyle hastanede yatan, evde otama bulunan ve koyu bakıma giren 90 bine DOĞRU hastayla benzeşim gözyaşı grubundaki 1,5 milyondan müşterek tomar bireyin karşılaştırıldığını açıkladı.

Kovid-19 hasebiyle hastaneye yatmanın ve koyu bakımda otama görmenin kişiyi, böbrek rahatsızlığı olmamasına karşın ağır riske soktuğunu vurgulayan Kazancıoğlu, "Araştırmada, Kovid-19 bittikten sonraları 6 ay denli hastaları strateji etmişler. Bu tanıyı alarak koyu bakımda yattıysanız, baştan böbrek rahatsızlığı taayyüş riskiniz 11 büküm artmış, akıbet fasıl böbrek yetersizliği riskinin de 8 büküm arttığı görünüyor. Böbrekle ilgilendiren teneffüs noktası denilen, diyalize tahavvül etmek yahut ölümle ilgilendiren rakamların güçlü tek geçirmemiş popülasyona uyarınca 8 büküm arttığını göstermiş durumda." ifadelerini kullandı.

"Kovid-19 kılmak böbrek sağlığı açısından riziko faktörü"

Kazancıoğlu, kendilerinin de hakeza müşterek düzentileme yürüttüğünü, Kovid-19 geçirenlerle geçirmeyenlerin mahsus müşterek müddette böbrek rahatsızlıklarından nite etkilendiğine baktıklarını dile getirerek, ABD'deki çalışmayla Kovid-19 geçirmenin böbrek sağlığı açısından riziko faktörü kendisine tanımlandığını vurguladı.

Pandeminin başladığı Mart 2020'den buyana dayanıklı aşkın hastanın strateji edildiğini tamlayan Kazancıoğlu, şunları söyledi:

"Kiminin böbrek rahatsızlığı vardı, kiminin tek hakeza öyküsü yoktu. O süreçlerde koyu bakıma girmek, acı yahut baş döndürücü su kayıpları yüzünden böbrek hasarının geliştiği görüldü. Çin'den geçmiş veriler geldi. Sonra ABD bunu konfirmasyon etti. Çünkü müşterek numara dalganın en müşterek tomar yaşandığı yerde, Amerika'da New York ve garp eyaletleri oldu. Oradan veriler geldi lakin bunların levent boylu soluklu olmadığını o çağda düşünüyorduk. Ta ki bu sahra karşımıza çıkana kadar. Bir defa böbrekle ilgilendiren müşterek arızi kırgınlık yaşadığımızda levent boylu vadede müşterek vakayiname böbrek hastası kazanmak düşüncesince müşterek riziko nail oluyorsunuz."

Kazancıoğlu, senede müşterek defa böbreklerin kesinlikle gözden geçirilmesini referans ettiklerini dile getirerek, böbrek sağlığını destek kazanmak düşüncesince de icap nebati icap kimyevi olsun her çıkar yol kullanılmaması, sigara içilmemesi, seyir yapılması, sodyum klorür ve şekerin azaltılması icap ettiğini söyledi.

Diyaliz ve böbrek nakli olanlar telkih olmalı mı?

Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, diyaliz hastaları ve böbrek nakli yapılanların telkih olması icap ettiğini belirterek, bu hastaların beden direncinin düşük, hoppadak Kovid-19 değil öbür enfeksiyonlara açıkça olduklarını dile getirdi.

Bu hastalar düşüncesince aşılamanın bitmeme edeceğini vurgulayan Kazancıoğlu, "Diyaliz hastaları hâlâ az risksiz diyemeyiz. Onların ağır enfeksiyonlar açısından riskleri var. Hepimiz düşüncesince riziko mevcut zaten. Dolayısıyla akıllıca ortamlarda, akıllıca halde gine mesafeye, hijyene ve kimi ortamlarda da maskeye bitmeme etmemiz gerekiyor." biçiminde konuştu.

"Giderek hâlâ yumuk müşterek maşer oluyoruz"

Kazancıoğlu, böbrek sağlığı düşüncesince kilogram artışının da aksi müşterek boyut bulunduğunu dile getirerek, "Giderek hâlâ yumuk müşterek maşer oluyoruz. Daha az akıntı ediyoruz. Pandemi dönemindeki kısıtlar evden çıkıp hariç çıkmamıza da bariyer oldu. Bu çağda evde oturan gelecek yaşlılarımızın da hâlâ müşterek tomar ve hâlâ havadan kilogram aldığını görüyoruz. Böbrek hastalığından sığınmak düşüncesince sağlıklı, ülküsel müşterek kiloda olmamız gerekiyor. Bunu nite sağlayacağız?" ifadelerini kullandı.

Kazancıoğlu 4. düze aşının lüzumlu olabileceğini belirterek, ilim kurulunun önerisine uyarınca akıntı edilmesini önerdi.

"Şekerde sınıfta kaldık"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise senelerce tuz, şeker, trans yağlar neredeyse mevzulara odaklanıldığına dikkati çekerek, "İyi ki odaklanmışız. Tuzda müşterek muvaffakiyet elde ettik. 18 gr. günce istihlak 10-11 grama inebildi. Şekerde sınıfta kaldık. Şekerde 150-140 grama fakat indirebildik." dedi.

Kovid-19 geçirenlerin 3-6 ay ortada kesinlikle böbrek kontrolü yaptırması icap ettiğini tamlayan Erk, vakfın meydana getirdiği müşterek sormaca çalışmasına uyarınca de iştirakçilerin yüzdelik 72,2'sinin böbreklerini tek arama etmediğini söyledi.

Katılımcıların 3'te 2'sinin de doktora danışmadan dert stoper kullandığını dile getiren Erk, doktora danışılmadan tahsil edilen nebati ve hayvani mamüllerin böbrekler ilkin kazanmak neredeyse iç organlara dokunca verebildiğini kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

Irak'ta Uluslararası 2. Bağdat Su Konferansı, Türkiye'nin de katılımıyla başladı

2022-03-05 15:20 - Gündem

KKTC'de Halil Falyalı cinayeti zanlıları cezaevine gönderildi

2022-03-04 20:18 - Dünya

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla derece hapis istemi

2022-03-02 13:09 - Gündem

DSÖ: Afrika kıtası obezite tehlikesi ile hakkında karşıya

2022-03-02 16:10 - Sağlık

Rusya-Ukrayna Savaşı Türkiye'den sabık 'Orta Koridor'un önemini henüz da artırdı

2022-03-01 11:47 - Ekonomi

Ateş hattında kalan muhabir ve kameraman o anları anlattı

2022-03-04 17:44 - Gündem

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem