Kosova ve Sırbistan, 'plaka' krizini sonlandıran geçim gereği birliklerini art çekti

Kosova ile Sırbistan ortada taşıtların hudut geçişleri zımnında yaşanmış olan krize bağlı varılan barışma gereği dü iklim sınırında konuşlanan hususi bütünlük ve kuvvetler eş anlı arka çekildi.

Dünya - 3 yıl önce

Priştine/Belgrad

Kosova'nın 20 Eylül'de Sırbistan plakalı vasıtaların geçişlerine müsaade vermemesiyle süregelen huzursuzluğun azaltılması üzere Avrupa Birliği'nin (AB) boşluk buluculuğunda sağlanan barışma çerçevesinde Jarinje ve Bernjak münteha kapılarına gönderilen birlikler gelişememiş çekilirken, alana NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) devriyeleri konuşlandı.

Kosova'nın Sırbistan plakalı vasıtaların geçmiş olmasına müsaade vermemesi dü iklim ortada huzursuzluğa bozukluk olduSırbistan, Kosova ile münteha gerginliği dair NATO'nun tepkisini bekliyorKosova'da, Sırbistan plakalı araçlara iare plak verilmesinin bozukluk bulunduğu buhran sürüyorNATO ile AB, Kosova-Sırbistan gerilimini görüştüSırbistan ve Kosova arasındaki huzursuzluğun düşürülmesi düşüncesince barışma sağlandı

Jarinje ve Bernjak münteha kapılarına revan yolu kapatan Kosovalı Sırplar da kurmuş oldukları barikatları kaldırırken, Kosovalı Sırpların, üstünde "Sırp Belediye Birliğine Hoş Geldiniz" kayıtlı sonuç kamyonu tefriş etmek istememesi dolayısıyla çelimsiz sürekli gerilim yaşandı.

Kosovalı Sırpların sonuç kamyonu da çekmesiyle münteha kapılarındaki çabukluk sona erdi.

Kosova ile Sırbistan arasındaki "plaka" sorunu

Kosova İçişleri Bakanlığı, 20 Eylül'de icra ettiği açıklamada, iklim sınırlarından devrolmak talip Sırbistan plakalı araçlara müsaade verilmediğini ve ülkeye giren araçlara iare Kosova plakası verileceğini bildirmişti.

İki iklim ortada 2016'da imzalanan başıboş gidiş geliş dolaşımı anlaşmasının meriyet süresinin 15 Eylül'de dolduğuna ayraç edilen açıklamada, ülkede çabucak Kosova Cumhuriyeti plakalı vasıtaların dolaşımının cins olabileceği kaydedilmişti. Açıklamada, iare plakaların vasıtaların ön ve art camına yerleştirildiği, asıl plakaların ise söküldüğü tabir edilmişti.

Sırbistan, Kosova'nın plak sonucuna enine boyuna kaba tepkime göstermiş ve cıvıl cıvıl birliklerini Kosova sınırına konuşlandırmıştı. Kosova'nın da manşet birlikleri sınırda konuşlanmıştı. Jarinje ve Bernjak münteha kapılarına revan yol, Kosovalı Sırp protestocular çeşidinden kurulan barikatlarla kapatılmıştı.

Karşılıklı barışma sağlandı

AB'nin Belgrad-Priştine Diyaloğu hususi Temsilcisi Miroslav Lajcak, 30 Eylül'de AB'nin boşluk buluculuğunda Sırp ve Kosovalı yetkililer ortada bitmeme fail müzakerelerin anlaşmayla sonuçlandığını duyurmuştu.

Lajcak'ın içtimai medyadan paylaşmış bulunduğu 3 maddelik barışma metnine göre, Jarinje ve Bernjak münteha kapılarına gönderilen hususi manşet birlikleri 2 Ekim'den itibaren aykırı ve eş anlı çekilecek.

Çekilme öncesinde bu dü münteha kapısına KFOR konuşlandırılacak. KFOR, tehlikesiz birlikte ortamın ve akıntı özgürlüğünün sağlanması üzere burada tahminî dü hafta kalacak.

Ayrıca mihman birlikte hal bulunana derece iare hazırlık kendisine 4 Ekim'den itibaren araçlara "çıkartma" yapıştırılacak.

Araç plakası meselesine AB standartları ve uygulamalarına akıllıca mihman birlikte hal bulunması düşüncesince AB başkanlığında, Kosovalı ve Sırp yetkililerin engelleme olabileceği birlikte düzentileme grubu oluşturulacak. Çalışma grubu önce toplantısını 21 Ekim'de Brüksel'de meydana getirecek ve 6 ay zarfında mihman hal düşüncesince önce bulgularını birlikte söyleyiş kendisine sunacak.

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de et fiyatlarındaki çoğalma tartışmalara sebep oluyor

2021-09-29 12:03 - Dünya

Trabzonspor ligde namağlup devam ediyor

2021-10-02 18:54 - Spor

Bakan Soylu'dan itfaiyecilere övgü dolu sözler

2021-09-29 14:25 - Gündem

Terör örgütü PKK Sincar'da 52 kişiyi kaçırdı

2021-09-28 23:15 - Dünya

Türkiye'nin gururu kadın sporculardan 'başarının uğrunda bariyer yok' çağrısı

2021-09-27 12:45 - Spor

Oğuzhan Asiltürk akıbet yolculuğuna uğurlandı

2021-10-02 17:16 - Gündem

JASAT'tan operasyon: 1 ton 602 kilogram sahte içki ele geçirildi

2021-09-30 23:16 - Asayiş

Manken olma hayali kuranlara tavsiye: 'Profesyonel kurumlardan eğitim alın'

2021-09-29 12:40 - Magazin

Fındık içinde yüzen vatandaş o görüntüleri anlattı

2021-10-01 15:26 - Asayiş

Japonya’da başbakan olması beklenen Kishida önceliklerini açıkladı

2021-09-29 17:02 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem