Konsepti mütebeddil nikah şekerlerinin yerini pandemide kolonya aldı

Nikahlarda ağızları tatlandıran nikah şekerleri, yerini akıbet zamanlarda aksesuar gayeli makbul ıvır zıvır hediyeliklere bırakırken evlenecek çiftler, pandemi devrinde en aşırı kolonya ve dezenfektan kabil konseptlere yöneldi.

Yaşam - 3 yıl önce

İstanbul

Dünyaevine giren çiftlerin, nikahlarına tanıklık fail misafirlerine o günün anısına iyilik etmiş bulunduğu tüle sarılı alışılmış badem şekerleri, geçmişten mevrut kültürünü sonuç zamanlarda hediyeliklere bıraktı.

Süs şekerlerin adına iyilik adına zevklerine veya tercihlerine uyarınca hazırlattıkları dizayn ürünlerini yeğleme fail çiftler, sabık devir ve gelişen teknolojiyle yolunu ve niteliğini muhavvil "nikah şekeri" ile nikah merasimlerinin DOĞRU geleneğini sürdürüyor.

Çiftlerin talepleri doğrultusunda hazırlanmakta bulunan hediyelikler ortada birtakımı devir ortak içimlik kahve, çeşni çikolata veya latilokum bulunurken, arada sırada de buzdolabına yapıştırılan magnet, aksesuar adına beğenilen madde veya cam, kütük demir ve derya kabuğu üzere malzemelerden meydana getirilen işlevsel dizaynlar toprak alıyor.

Yeni sima koronavinüs (Kovid-19) salgını çağında çiftlerin en aşırı yeğleme etmiş bulunduğu hediyeliklerin başlangıcında kolonya ve dezenfektan bulunuyor.

Nikah şekeri satan esnaf, isteğe uyarınca herhangi ortak ayrışık dizayn ve paketin hazırlanabildiğini belirtirken, Kur'an-ı Kerim, tespih, çerağ yağı, sabun, mum, lavanta, kütük, gözgü ve tohumun beraberinde fleksi ve epoksi mamüllerin de en aşırı yeğleme edilen hediyelikler ortada olduğuna aksan yaptı.

20 senedir nikah şekeri satan esnaf Mehmet Sezer, eskiden alışılmış badem şekerleri olduğunu, sonuç 15 yılda hediyelik nikah şekeri alanının değiş gösterdiğini söyledi.

Daha önceki dünya dışından ithal edilen mamüllerin bundan böyle domestik imkanlarla üretildiğini tamlayan Sezer, "Şu anda yüzdelik 80-90 domestik istihsal yapıyoruz, kendimiz üretiyoruz. Magnetler, tepsiler, döküm mamüllerin bütünü zat imalatımız." dedi.

Klasikleşen nikah şekerlerinin içinde bundan böyle bir çok aşırı devir şeker bulunmadığını dile getiren Sezer, "Konsepti değişti, şu anda hediyelik tarza döndü. İsmi 'nikah şekeri' niteleyerek geçiyor ama emektar nikah şekerleri yok. Eskiden yalnızca bademdi, tülün içine sarıyorlardı, nikahlarda misafirlere veriyorlardı. Şu anda anca ortak madde yok, şu anda kırcı hediyelik tarza dönüştü. Bu mahsulat elan kullanışlı, şem kullanılıyor, magnetler kullanılıyor. Eski nikah şekerleri yenildiğinde bitiyor, fakat bunlar kalıcı." ifadesini kullandı.

Çiftler pandemi çağında misafirlere en aşırı kolonya iyilik etti

Esnaf Hasan Çimen, pandemi kapsamında geçerli bunama kararlarının kaldırılmasının peşi esna işlerin hareketlendiğini, nikah şekeri ve hediyeliklere dünya içi ve dünya dışından koyu istem olduğunu, havaların soğumasıyla hareketliliğin az buçuk azaldığını söyledi.

Hediyelik kolonyaların müstevli çağında en aşırı yeğleme edilen mamüllerin başlangıcında geldiğine yer veren Çimen, bunun beraberinde aksesuar adına beğenilen mamüllerin yeğleme edildiğini dile getirdi.

Kişinin beğenisine ve tercihine uyarınca dizaynlar hazırladıklarına aksan karşıcı Çimen, "İnsanların seçeneği ve alternatifler çoğaldıkça dünya zat konseptine göre, karakterine andıran armağanları seçmeye başladı. Kimisi ayet-dua, kimisi çiçek, kimisi nostaljik badem leziz ürünleri seçiyor. Bu ağız ağıza gelin ve damadın seçeneğine kalık ortak şey." niteleyerek konuştu.

Magnet fiyatlarının 2 ile 10 lira, kutu ve şişe modellerinin fiyatlarının ise 4 ile 15 liralık ortada değiştiğini kaydeden Çimen, internetten de havale aldıklarını fakat aşırı sayıda mahsul yaptıran şahısların elan aşırı durumunda görerek havale vermeyi yeğleme ettiğini vurguladı.

Almanya ve Fransa ile Arap coğrafyasından aşırı sayıda alıcıya görev verdiklerinin altını çizen Çimen, "Özellikle Almanya'daki gurbetçilerimiz doğrudan bütünü Türkiye'den alıyor. Almalarının ortak numara nedeni burada seçenek adına cins çok, ikinci nedeni de değer adına dünya dışına kıyasla kılıç aşırı ehven satıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Esnaf Veysel Bakırkalay, nikah şekeri kültürünün geçmişe kıyasla değiştiğini, misafirlere şeker adına kalıcılığı elan ortak tomar bulunan ve tercihe uyarınca tasarlanabilen değişik objelerin sunulduğunu tabir etti.

Klasik nikah şekerlerine bulunan talebin azalmasında Orta Asya ve Avrupa kültürünün de sansasyonel bulunduğunu özetleyen Bakırkalay, "Özellikle Arap devletlerinde az buçuk elan yaygın. Onlar az buçuk elan şatafatı sevilmiş bulunduğu düşüncesince kılıç de az buçuk onların kültürlerini almaya başladık. Tabii bunda Araplarla bulunan münasebetimiz ile Suriyelilerin burada olmasının da aşırı iri tesiri oldu." niteleyerek konuştu.

İkramlık nikah şekeri kültürünün değiş gösterse de sürdüğünü aktaran Bakırkalay, "Nikah salonundan çıkarken sunma edilen o emektar badem şekerlerinden sert kalmadı. Daha aşırı kolonyalar, jeller (dezenfektan) kullanılmaya başlanıldı. Pandemi sürecini atlattık, şu anda adım adım onlar da azalmaya başladı." dedi.

Yurt dışından da istem gördüklerini özetleyen Bakırkalay, şöyleki bitmeme etti:

"Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda... Özellikle Almanya'da gurbetçilerimiz var, oralara gönderiyoruz. Bizde cins elan çok, bizde seçenek adına ortak tomar cins bulunduğu düşüncesince elan aşırı Türkiye'yi yeğleme ediyorlar. İnanın Eminönü'nde Türklerden aşırı eller var, yabancılara elan aşırı görev veriyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Kendisini yetiştiren öğretmeninin çocuğuna muallimlik yapıyor

2021-11-24 13:09 - Yaşam

Beytullahim'de dü sene sonraları 'kısıtlaması' geçmiş Noel heyecanı

2021-11-28 12:00 - Yaşam

Siyah inci ‘zeytin’ dalından sofralara ulaştırılıyor

2021-11-26 16:35 - Ekonomi

Acı tesadüf: Baba ile oğlu art arda öldü

2021-11-24 13:12 - Asayiş

Türkiye'deki HIV ve AIDS olayları akıbet 2 yılda azaldı

2021-11-30 11:36 - Sağlık

Meslekte 50 yılı geride bırakan hekime 'bilim ve hizmet' ödülü

2021-11-30 11:25 - Sağlık

Prof. Dr. Oğuztürk: Virüsün bulaşıcılığının artarak çoğalması henüz ölümsek bulunduğu anlamına gelmiyor

2021-11-30 11:30 - Sağlık

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi

2021-12-01 09:29 - Teknoloji

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 2021 turizm hedefini 29 milyon ziyaretçi adına rötuşlu ettik

2021-11-25 14:26 - Politika

4. kattan atılan çöp poşetleri, dut ağacını çöplüğe çevirdi

2021-11-27 15:29 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem