Kocaeli'deki tesiste 19 yılda 70 bin titrem elektronik atık art dönüştürüldü

Kocaeli'de çalışkanlık yayınlayan bütünleşmiş tesiste, 19 yılda kısaca 70 bin titrem kullanma ömrünü tamamlamış elektronik cihaz art dönüştürülerek çevreye ve ekonomiye yardım sağlandı.

Teknoloji - 2 yıl önce

Kocaeli

Teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar, el telefonu ve tablet kadar elektronik mamüllerin insanoğlu hayatındaki noktayı arttı. Çeşitli sebeplerle bozulan yahut alıngan bu mamüllerin akla yatkın sıfır metotlarla imhası, uzmanlara layıkıyla bilgi güvenliği açısından sorunlara sefer açabiliyor.

Bu nedenle tasarruf ömrünü tamamlamış elektronik ürünleri kırıp çarpmak yerine, imhası düşüncesince yetkili, lisanslı kuruluşlara teyit buyurmak ehemmiyet taşıyor.

Kartepe ilçesinde 13 bin metrekarelik bölgede müesses bütünleşmiş atık gelişememiş inkılap tesisinde, bilgisayarlar, cep telefonları ve tablet bilgisayarların bünyesinde kişilere, kurumlara ve bankalara ilişik bilgilerin bulunduğu hard diskler, dağarcık kartları, cep telefonları, CD'ler ve gözde bellekler güvenli birlikte biçimde imha ediliyor.

Tesisin faaliyete geçmiş bulunduğu 2003 senesinde buyana kestirmece 70 bin titrem tasarruf ömrünü tamamlamış elektronik verim gelişememiş dönüştürüldü. Bu sayede çevreye ve ekonomiye yardım sağlandı.

"Bu mamüllerin belli standartlarda imha edilmesi lazım"

Tesisi işleten Exitcom Recycling şirketinin umumi müdürü Murat İlgar, AA muhabirine, elektronik atıkların ortamında altın, gümüş, paladyum kadar eşsiz yer elementlerinin olduğunu söyledi.

İlgar, kimi elektronik atıkların içindeki maddelerin çevreye dokuncalı olduğuna ayraç ederek, "Elektronik atıkların bünyesinde piller var, bu pillerde de kobalt var. Ülkemizin kobalt ve lityuma gereksinimi var. Elektronik atıklardan çıkan kalburüstü beyaz zehir ve elementler düşünüldüğünde gelişememiş dönüşümle ekonomiye ehemmiyetli birlikte yardım sağlanabilir." biçiminde konuştu.

İnsanların halis muhlis bilgilerinin cep telefonu, bilgisayar kadar elektronik eşyalarda olduğunu dile getiren İlgar, "Bunların yanında getirmiş bulunduğu dava da var. Bu probleminin ismi da bilgi güvenliği. Şu anda dayanıklı aşırı insanoğlunun çekmecesinde 3-4 el telefonu ruhsuz adına duruyor. Bunlar ruhsuz bir vaziyete geldiği düşüncesince gelişememiş dönüşüme dönüşmek zorunda. Bu noktada da mesail karşılaşılıyor zira bu mamüllerin belli standartlarda imha edilmesi lazım. Bu mahsulat bu standartlarda imha edilmezse içindeki bilgiler arka oruçlu insanoğlu çeşidinden ele geçirilip aleyhimize kullanılabilir." ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki bilgi hırsızlığının yüzdelik 20'si bu cins verilerin çalınmasıyla oluşuyor"

Standartlara layıkıyla bu verilerin birlikte elan gelişememiş dönülemez, birleştirilemez ve kullanılamaz biçimde imhasının istendiğini aktaran İlgar, şu biçimde bitmeme etti:

"Bunların belli standartlarda hususi makinelerle kırılıp, birlikte elan taraf yana getirseniz güçlü insana ilişik verinin, bilginin birlikte araya gelmemesi gerekiyor. Dünyadaki bilgi hırsızlığının yüzdelik 20'si bu cins verilerin çalınmasıyla oluşuyor. Cep telefonunuza virüs programı koyabilirsiniz yahut şirket adına siber asayiş önlemi alabilirsiniz lakin siz bu mamüllerin akla yatkın standartlarda imhasını strateji etmezseniz ağır sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Aldığınız önlemlerin bütünü namevcut olur."

Cep telefonu ve bilgisayarların kişilerce kırılmasının içindeki pil zımnında patlamaya sefer açabileceğine dikkati çekici İlgar, şahısların bu ürünlerini akla yatkın standartlarda imhası düşüncesince lisanslı firmalara teyit yazar karşılığında delil alması icap ettiğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Turan: 'Galatasaray için mücadele vermekten geri durmayacağım'

2022-01-09 17:17 - Spor

Akaryakıt istasyonundan yola çıkan otomobile tır çarptı: 5 ölü

2022-01-10 07:52 - Asayiş

Aşevi kurarak günde 300 kişiyi doyuran dü esnaf tahaffuz evi düşüncesince kolları sıvadı

2022-01-05 13:30 - Yaşam

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatı 3 bilyon doları geçti

2022-01-09 12:09 - Ekonomi

Sertab Erener, Edis ve Zeynep Bastık reklam filminde buluştu

2022-01-12 12:54 - Magazin

Kızlarına kavuşmayı beklerken 'kalben hamilelik', kucağına aldığında 'doğum anı'

2022-01-07 12:35 - Yaşam

İETT otobüsü kazaları ve İstanbulkart sorunu

2022-01-10 20:59 - Gündem

DSÖ: 'Omicron mutasyonu Delta’dan daha az şiddetli olsa da ‘hafif’ değil'

2022-01-06 20:52 - Dünya

Milli gözlem uydusu İMECE, sonuç çeyrekte uzaya gönderilmeye amade olacak

2022-01-07 16:44 - Teknoloji

İlhan Palut: 'Kendi oyunumuzdan ayrılmamalıydık'

2022-01-09 18:13 - Spor

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem