Kansere karşı aşı

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tuğçe Demir, ana rahmi ağzı kanserinin aşı ile önlenebilir yegâne dokunmabana çeşidi olduğuna nazarıitibar çekerek, “HPV'ye ilişkin kanserlerin önlenmesi düşüncesince 9-14 gözyaşı aralığındaki küçüklere

Sağlık - 3 yıl önce

Human Popilloma Virüs'ün (HPV) eşeysel yollarla bulaşıcı birlikte virüs bulunduğunu kail Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tuğçe Demir, “HPV virüsü, avrat genital enfeksiyonları ortada yoğun tanıdık virüslerden birlikte tanesidir. 200 değişik türde de HPV virüsü bulunmaktadır. Bunlardan tahminî 20 kıta değişik şekli ise genital enfeksiyona illet olmaktadır. Her sene dünyada tahminî 250 bin ad HPV'nin defa açmış bulunduğu ana rahmi ağzı kanseri dolayısıyla yaşamını kaybetmektedir. Bu virüsün dağılma yolu, eşeysel ilişkidir. Oral yahut anal yolla enfekte birlikte genital alana dek ondan sonra görülmektedir. Prezervatiflerin HPV virüsünü koruduğuna müteallik kanıtlar bulunan olsa da ten ağız ağıza kapanmadığı düşüncesince gene de virüsün bulaşması bahis konusu olabiliyor. Bulaştıktan sonraları devir süresince gizlice ilerleyerek kansere illet olabiliyor. Oysa aşı ile korunabildiğimiz biricik dokunmabana türü, ana rahmi ağzı kanseridir. O nedenden misyonumuz on paralık bulaşmadan evvela aşı ile tedbir kabul etmek istiyoruz. Eğer birlikte hastamız HPV virüsü ile tanışmamışsa kılıç aşı yolu ile ana rahmi ağzı kanserine defa açabilen en efdal riskli bulunan başta 16-18 tipine karşı yüzdelik 100 oranında koruyabiliriz. Aşı olduktan sonraları bulaşıcı virüslerin enfeksiyon oluşturmasını engelleyebiliyoruz. Çünkü HPV aşıları ile virüsün, bünyenin çeşidinden tanınması sağlanıyor. Vücut mikrobu tanışlardan sonraları gene bire birlikte mikropla karşılaştığında şimdi evvela oluşan antikor cevabı ile hastalığın oluşmasını engellemiş oluyor” dedi.

Demir, 9-14 gözyaşı aralığındaki küçüklere eşey ayırt etmeksizin aşının uygulanmasını önerdiklerini söyleyerek, “Şu anda Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde HPV aşısı bulunmuyor lakin kız yahut koca ayırt etmeksizin 9-14 gözyaşı aralığındaki küçüklere aşı yapılmasın öneriyoruz. Ayrıca eşeysel kendisine enerjik sıfır yahut acemi evlilik yapan kadınlarımızın da behemehâl 21 yaşından sonraları HPV aşısı yaptırmasını öneriyoruz. Özellikle bünyenin HPV virüsü ile tanışmadan evvela HPV aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. İlerleyen senelerde elhak aşı takvimine girilmesi ile bu aşının yaygınlaşacağını belirtti.

HPV'ye ilişkin kanserlerin önüne devrolmak düşüncesince aşı olmayı boşlama etmemeleri icap ettiğini kail Tuğçe Demir, laflarına şöyle bitmeme etti:

“Gebelikte aşıyı önermiyoruz lakin dü canlı bir tanesi aşı olduktan sonraları dü canlı bulunduğunu öğrenirse gebeliği sonlandırması düşüncesince birlikte illet bulunmuyor. Aşı değme dü cinse de güven içerisinde yapılabiliyor. Aşıların koruduğu HPV türlerine mucibince 2'i, 3'lü formları var. Eğer ki 2'li aşı yapılacaksa önceki düze yapıldıktan 6 ay sonraları 2. dozu yaptırıyoruz. Aşının koruyuculuğunun 2. dozdan sonraları başladığı belirleme edilmiş. 3'lü dozlar ise 0-2-6. aylarda yapılıyor.

HPV aşısının öbür aşılardan değişik kendisine fazladan birlikte taraf tesiri yok. Uygulama dalında ihtimal bol şişlik, dert ve ya duyarlık oluşturabilir. Onun haricinde dokuncasız ve enikonu emin birlikte aşı. Bir doktor kendisine ve birlikte avrat olarak; kadınlarımızın 21 yaşından itibaren, evlatlarımızın da 9 yaşından itibaren ego HPV aşıları ile aşılanmasını öneriyorum. Böylece ana rahmi ağzı kanserinin oluşmasının önüne geçebiliriz. Aşılanmanın münteşir bulunduğu ülkelerde, ana rahmi ağzı kanseri görülme sıklığının tedricen azaldığını biliyoruz”.Eren Kan 

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere'deki hava yolu şirketleri hükümetten finansal dayanaklık etmek paketi arzu etti

2021-12-13 19:36 - Ekonomi

Fabrikanın çatısından düşen işçi öldü

2021-12-08 14:09 - Asayiş

Şampiyon sportmen yerleştiği yaylanın 'Bisikletli toplum çoban'ı oldu

2021-12-12 11:49 - Spor

Tedavi ümidiyle kandırılan engelli kadın, Fransa'da havaalanına sığındı

2021-12-13 13:59 - Gündem

Erzincan’da yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve fırtına uyarısı

2021-12-14 14:20 - Gündem

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Denizde çıkan hortumlar paniğe yol açtı

2021-12-14 17:08 - Asayiş

Yapay zekanın, alzaymır tedavisinde kullanması düşüncesince evren genelinde icraat sürüyor

2021-12-14 11:35 - Sağlık

Sincar'da yıldırı örgütü PKK'ya ilişkin YBŞ ile Irak ordusu çatıştı

2021-12-12 19:04 - Dünya

Beyrut patlamasına ilişkin soruşturmada eski Maliye Bakanı Halil’in tutuklanması talebi

2021-12-10 20:05 - Asayiş

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düzlem iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:08 - Sağlık

Dr. Levent Acar: 'Saç ekiminde doğal görünüm nasıl elde edilir'

10:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki amme hastanelerinin başhekimleriyle müşterek araya geldi

00:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem