İklim zirvesine eyyam kaldığında müstehase yakıtların başrolde bulunduğu enerji krizi dünyayı sarsıyor

İklim zirvesine önemli eyyam kala, emisyonların en iri sorumlusu bulunan taşıl mahrukat fiyatlarındaki üstün dereceli artışlar müstevli sürecinin etkilerini gidermekte zorluk çeken ekonomiler üstünde caba ağırlık oluşturuyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26. Taraflar Konferansı (COP26) 31 Ekim-12 Kasım'da İskoçya'nın Glasgow kentinde mutluluk liderleri, amme ve hususi kesim temsilcilerinin yukarı dozaj katılımıyla gerçekleştirilecek.

Konferans, kâffesi dünyada iklim değişikliğine bağlı düşkün ve tabii afetlerin yaşandığı sonuç çağda bilgi insanlarının gayrimeskûn el altında endüstri evveliyat çağa mucibince 1 derecenin üstünde küsurat toptan hararet artışı düşüncesince "kırmızı alarm" verdiği müşterek zamanda düzenlenecek.

BM sabık ay yayımladığı raporunda, dünyanın Paris Anlaşması'nda arazi meydan toptan hararet artışını 2 derecenin altında sübvansiyon ve mümkünse 1,5 dereceyle sınırlandırma amacından baş döndürücü uzakta bulunduğunu ve limonluk gazı emisyonlarının 2030'a genişliğinde yüzdelik 16 artma göstereceğini duyurdu.

BM Genel Sekteteri Antonio Guterres ise dünyanın 2,7 basamak hararet artışına akilane revan "felaket" müşterek yolda bulunduğunu ve bundan dolayı hava değişikliğini önlemeye müteveccih acele gelişim katılması icap ettiğini belirtti.

Bu kapsamda, toptan hararet artışını 1,5 dereceyle hudutlandırmak ve tarafların çıkarma azaltımı düşüncesince "kömürü tarihe gömmek" amacıyla henüz iddialı hedefler belirlemesinin beklendiği zirve, dünyada bildirme istem dengesizliği kararında taşıl mahrukat fiyatlarındaki üstün dereceli artma dolayısıyla enerji krizinin yaşandığı müşterek çağda yapılacak.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından toparlanmaya etkin ekonomilerde enerji talebinin beklenenden çabuk artması, bunu istikbal etmek düşüncesince birtakımı devletlerin hassaten yalıtım üretiminde kömür ve tabii taş yağı lambası lambası kullanımını çoğaltmak yerinde kalmasının ise zirvede taşıl mahrukat kullanımına huzur alınacak aksiyonları yavaşlatmasından ide ediliyor.

Öte yandan, Avrupa ilkin iktisap etmek kıl oranı toptan piyasalarda tutarları üstün dereceli kenar taşıl yakıtlara mucibince baş döndürücü henüz düşüt değerli yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımların artması, fiyatlardaki oynaklığın tesirini kısıntı ve hava değişikliğiyle mücadelenin hızlanmasında en çarpıcı sefer namına görülüyor.

Söz konusu erdemli fiyatlar hassaten enerji talebini karşılamada ithalata basıcı ekonomiler üstünde ağırlık oluştururken, yenilenebilir enerji kaynakları yardımıyla krizin kazançlı etkilerinin henüz şişman olmasının önüne geçilmiş bulunduğu tabir ediliyor.

Sıfır karbon kaynaklar Avrupa'yı fazladan maliyetten kurtardı

AA muhabirinin Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) enerji krizinin başladığı haziran-eylül zamanında Avrupa Birliği (AB) devletleri ve İngiltere'nin yalıtım üretiminde eşme dağılımına bağlı hazırladığı analizden derlediği bilgilere göre, AB ve İngiltere'de el değmemiş karbon kaynaklardan yalıtım üretiminin oranı bahis konusu çağda yüzdelik 66 ile kâffesi zamanların en erdemli seviyesine çıktı.

Sıfır karbon kaynaklardan yalıtım üretimi haziran-eylül zamanında AB topraklarını 33 bilyon ekü fazladan yükten kurtardı. Bunun 17 bilyon avrosunu nükleer, mütebaki yönünü ise yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu.

İngiltere düşüncesince ise bu nicelik 2,3 bilyon ekü namına hesaplandı.

Haziran-eylül zamanında AB vatanlarında yel ve güneşin bütün yalıtım üretimindeki oranı yüzdelik 28, nükleerin oranı yüzdelik 21, tabii gazın oranı yüzdelik 26 ve kömürün oranı yüzdelik 13 oldu. Üretimin mütebaki yüzdelik 12'lik bölümü ise başka kaynaklardan geldi.

Kömürden yalıtım üretimi bu zamanda sabık senenin bire müşterek zamanına mucibince kestirmece yüzdelik 15, 2019'un bire müşterek zamanına mucibince ise kestirmece yüzdelik 7 artma gösterdi.

Rüzgardan yalıtım üretimi ise bu sene haziran-eylül zamanında sabık senenin bire müşterek zamanına mucibince yüzdelik 3,5 azalırken, 2019'un bire müşterek dönemiyle bire müşterek ölçüde kaldı. AB vatanlarında tabii gazın yalıtım üretimindeki oranı üç maaş çağda sonuç dü senenin bire müşterek zamanına mucibince yüzdelik 20 geriledi.

AB vatanlarında tabii taş yağı lambası lambası arzında hacir yaşandığı düşüncesince kömürden yalıtım üretiminde artma görüldü.

İngiltere'de ise haziran-eylül zamanında yel ve güneşten yalıtım üretimi sonuç 5 senenin bire müşterek çevrim averajına mucibince yüzdelik 11 gerilerken, tabii taş yağı lambası lambası ve kömürden yalıtım üretimi yükseldi.

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, AA muhabirine, Avrupa'daki enerji krizinin ak pak enerji dönüşümü politikalarından kaynaklanmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İngiltere'de yalıtım değer artışının yüzdelik 86'sı taş yağı lambası lambası fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı, bu gidiş başka AB devletleri düşüncesince de benzeri neticeler veriyor. Gaz fiyatlarındaki artışın peşinde ise çabucak müşterek tomar hastalık var. Aşırı ilgisiz ve ısıdam hava, arazi altı depolarındaki doluluk oranlarının düşmesi, yağışsızlık dolayısıyla sakıt hidroelektrik üretimi ve küsurat alakanın birlikte Rusya'da Avrupa'ya borazan gazı arzının yüzdelik 20'ye yaklaşan azalması fiyatlardaki artışta çarpıcı oldu. Gaz fiyatlarının peşinde jeopolitik sebepler bulunduğu kesme huysuz biçimde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'ya taş yağı lambası lambası arzını artırabileceklerine müteveccih açıklaması tutarları çabucak yüzdelik 50'ye yaklaşan düşürmezdi. Dolayısıyla enerji krizi Avrupa'nın ak pak enerji dönüşümü politikalarından değil, Rusya gazına bağımlılığından kaynaklanmış olabilir."

Enerji krizinden, ithal kaynaklarda biricik müşterek ülkeye bu genişliğinde basıcı olunmaması gerektiği dersinin çıkarılabileceğini aktaran Alparslan, "Gaz fiyatlarının birlikte kömür tutarları da üstün dereceli adına üstün dereceli kırıyor. Bu artışın sebebi de Çin ile Avustralya arasındaki siyasal gerilime genişliğinde uzanıyor. Politik mücadeleler taşıl mahrukat sektörünü etkiliyor. Yenilenebilir enerji arzını belirleyen meteorolojik koşullar, taşıl mahrukat arzını belirleyen siyasal mücadelelerden baş döndürücü henüz kestirim edilebilirler." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

En Güzel Cuma Mesajları|8 Ekim 2021 Resimli Cuma Sözleri Mesajları

2021-10-08 09:16 - Gündem

Ozan Tufan: 'Norveç maçına konsantre olacağız'

2021-10-04 23:54 - Spor

A Milli Takım, Stefan Kuntz ile ilk idmanına çıktı

2021-10-04 18:40 - Spor

Almanya'da sanayi üretimi 'ara mülk sıkıntısı' dolayısıyla geriledi

2021-10-07 11:50 - Dünya

Eyüpsultan’da 5 kişilik ailenin kaldığı gecekondu yangında kül oldu

2021-10-05 11:41 - Asayiş

En Güzel Cuma Mesajları|8 Ekim 2021 Resimli Cuma Sözleri Mesajları

2021-10-08 09:16 - Gündem

Arjantin’de çıkan orman yangınlarından 2 kişi öldü

2021-10-06 21:24 - Dünya

Kargo sırasında patlayarak çöpe atılan dalak olayında yeni gelişme

2021-10-07 17:25 - Sağlık

Babasının zor bulunduğu itfaiyede alevlerle uğraş ediyor

2021-10-05 11:56 - Yaşam

Spor Toto Şampiyonlar Kupası Ziraat Bankkart'ın

2021-10-08 00:09 - Spor

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem