'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı zımnında cihazın kullanıma kapatılması bahis konusu olduğunda probleminin çözümü düşüncesince bambaşka IMEI atılmasının kusur bulunduğunu ve acemi IMEI numarasının ganimet olması bi

Teknoloji - 3 yıl önce

Teknoloji çağlarında adeta indinde gerekseme durumuna mevrut cep telefonlarının gümrüksüz kullanımının engellenmesi düşüncesince yüklenen ve telefon kimliği namına da bildik IMEI indinde apayrı cihaza kopyalandığında rastgele dü telefonu da kullanılamaz bir duruma getirebiliyor.

Halk ortada IMEI hırsızlığı namına da bildik yöntemle kimi eşhas kaydı yapılmamış telefonlara apayrı cihazların IMEI numarasını kullanarak ulaşım sağlayabiliyor.

Dünya genelinde nazar boncuğu telefon IMEI kaydı olmaksızın kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak apayrı indinde cihaza yüklenmesi şeklinde ise telefona indinde ileti geliyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kabilinden gönderilen endamsız mesajda, ‘IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 çağ içinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri toprak alıyor. Bu mesajı meydan kullanıcılar paniğe kapılarak gayrikanuni yollara başvurabiliyor ve ganimet bulunan apayrı indinde IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi indinde kusur yapmadan ilkin el telefonu kullanıcılarının ilkin namına e-Devlet üstünden haydi haydi yapılabilen indinde işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı yahut sistemde indinde döneklik meydana geldiği anlaşılabiliyor.

“Kendi başınıza geleni başkasına yapmış oluyorsunuz”

Eskişehir'de derinlemesine senelerdir bakir ve ikinci el telefon adanmış bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması şeklinde sorgudan sonraları cihazın kutu ve evraklarıyla çıkışlı şirkete gönderilmesi icap ettiğini söyledi. Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın kanuncu neticeler doğurabileceğine dikkat çekici Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza mutluluk kabilinden indinde ileti geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda ürkü yapmış olup ‘çalındı' niteleyerek düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız. Bunu indinde kenara derece yazar hemen sonra mevrut mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı hâlâ başlangıçta taktığımız indinde telefondur yahut düzenek kabilinden hudayinabit gönderilen indinde mesajdır. Durum buysa indinde dava yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan hile mevrut mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir. Çalındığında yapmamız müstelzim en ehemmiyetli obje aleti aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ego de gideyim acemi IMEI attırayım' niteleyerek düşünmeyin. Bu hatayı yazık ile doğrultmak olur. Bunu gerçekleştirmek adına aleti satın aldıkları şirkete ulaşıp, belgeleriyle beraberce kargoyla parasız biçimde göndermeleri gerekiyor. Firma elhak bunu düzeltip arka çalmak zorunda” niteleyerek konuştu.

“İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin”

Sıfır tahsil edilen telefonlarda kutu ve kâffesi belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın kabul etme sırasında belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi icap ettiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza acemi indinde IMEI numarası attırdığımızda, hatayı yazık ile düzeltmeye çalıştığımızda ayrımlı sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI ganimet çıkarsa, ayrımlı kanuncu sorunlarla gine siz uğraşacaksınız. IMEI numarasını kurtarmanın yegâne ve mıhlı yolu aleti dağıtıcı yahut yetiştirici şirkete gönderip düzelttirmek. Yasa dışı biçimde IMEI numarası attırdığınızda öz başınıza geleni indinde başkasına yapmış oluyorsunuz. IMEI numarası çarpmak senelerdir meydana getirilen indinde işlem. Bunu esenlik namına görüp yapanlar da var, düzenek edinenler de var. İkinci el cihaz alırken de kutu ve satmaca olmasına, belgelerin tam olmasına dikkat edin. Böyle indinde sorunla karşılaştığınızda belgelerin tam olması iri ehemmiyet taşıyor” dedi.

Abdullah Güçlü 

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş Alanya’da

2021-11-19 22:00 - Spor

Ulaşım ve enformasyon planlarında 2023 damgası

2021-11-17 11:42 - Ekonomi

Dünya ve Türk halterinin unutulmaz ismi: Naim Süleymanoğlu

2021-11-17 11:09 - Spor

Türkiye'nin en aşırı 'antibiyotik' reçetelenen illeri anlaşılan oldu

2021-11-19 13:04 - Sağlık

Türkiye Azerbaycan’da tarım yayınlarına başlıyor

2021-11-16 18:28 - Ekonomi

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Melen Barajı iddialarına yanıt verdi

2021-11-16 16:09 - Gündem

İngiliz Kraliçesi 1. Dünya Savaşı'nda ölenler düşüncesince planlı yâd törenine katılamadı

2021-11-14 15:54 - Dünya

Polonya düzenlilik güçleri ile sınırı aşmaya etkin gruplar ortada çatışma yaşandı

2021-11-16 13:49 - Dünya

Türk iş insanlarından Azerbaycan’a teşrikimesai çıkartması

2021-11-15 15:54 - Politika

BM, bilgi alınamayan Çinli tenisçinin dobra olduğuna ilişkin tez istedi

2021-11-19 14:49 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem