Eski Togo Başbakanı Houngbo'dan Türkiye ile Afrika ortada ortaklıklara destek

Gilbert Houngbo, "Afrika ülkelerindeki Türk yatırımları, ince dişi iş birliklerini yanında getirebilir. Taraflar ortada kulaklı kulaklı köklü birlikte iştirak kurabilmenin yöntemini aramalıyız." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı ve emektar Togo Başbakanı Gilbert Houngbo, "Türkiye ile Afrika devletleri ortada ekonomik, içtimai ve politik ortaklıkları desteklemeliyiz." dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) Genel Direktörlük düşüncesince 25 Mart'ta düzenlenecek seçimlerde yavuklu bulunan Houngbo, AA muhabirine adaylığını, Kovid-19'un toptan ekonomiye tesirleri ve Türkiye-Afrika ilişkilerine müteallik değerlendirmelerde bulundu.

Houngbo, Kovid-19 salgını sonrası toptan iktisadi toparlanmanın ne olacağına ilişkin, "Salgının tesirini göstermeye başlamasından 2 sene sonraları toptan iktisat toparlanmaya gidiyor, ancak bu toparlanma şişman miktarda pırtı dışı işler eliyle sağlanıyor. Salgının arkası sıra acemi iş olanakları yaratmanın metodları aranıyor ancak bunun iktisadi getirileri efdal gelirlilere yarıyor." halinde konuştu.

Salgın sonrası iktisadi toparlanmaya girerken toptan bölgede iş dünyasındaki değişim yapmak tacil etmek icap ettiğini kaydeden Houngbo, "İş dünyasının sürdürülebilir acemi ortak toptan gündeme gereksinimi mevcut ve ILO, bu gündemin oluşturulmasında şişman gösteriş oynayabilir." ifadelerini kullandı.

"Toplumun beklentileriyle yapılanlar ortada yalpak var"

Houngbo, müstevli ortak zamanlar ILO'nun vazifesini başarıyla yapmış olup yapmadığına bağlı soruya şöyleki yanıt verdi:

"Bütün arsıulusal şirketler elinden mevrut mücadeleyi verdi. ILO da iş dünyasında toptan verilere bilge ortak yapı kendisine üstünde düşeni yapıyor. Fakat arsıulusal topluluğun efdal beklentileri ve şirketlerin şimdiye genişliğinde yaptıklarına baktığımızda arada şişman ortak yalpak bulunduğunu görüyoruz. ILO ve öbür arsıulusal şirketlerin da bu farkı bloke etmek düşüncesince çaba etmesi lazım. Dolayısıyla ILO çirkin başarım göstermedi, elden elan iyisini yapabilir."

ILO Genel Direktörlüğüne yavuklu olma nedenini özetleyen Houngbo, "ILO'nun hükümetler, işverenler ve çalışanlardan oluşan serbest ortak fariza tanımlaması var. Bu sebepten Kovid-19 sonrası iktisadi toparlanmayı iletmek düşüncesince elan çalışkan olmalı ve örgütün denetleyici arama sistemini baştan harekete geçirmemiz gerekiyor. Genel Direktörlüğe seçilirsem bu değişimleri hesabına getirebileceğimi düşünüyorum." sanarak konuştu.

IFAD Başkanı Houngbo, seçimlerin fırtınalı olacağını düşündüğünün altını çizerek, şöyleki bitmeme etti:

"Mevcut vaziyette etraflı beklentileri menfez uğrunda bulundurduğumuzda acemi umumi direktörün, tarafları ortak araya getirebilme kabiliyetine cemaat olup, iş dünyasındaki toptan değişim yapmak sağlayabilmek düşüncesince hem işverenler bununla birlikte hükümetlerle diyalog kurabilmesi gerekiyor. Şu an IFAD'ı yöneten, bundan evvel ülkemde başvekillik yapmış ve ILO yönetiminde de bulunmuş birisi kendisine bu vaziyet düşüncesince en akla yatkın yavuklu olduğum kanaatindeyim."

"Aşılamada eşitsizlik, iktisadi toparlanmayı geciktiriyor"

Kovid-19 aşılamalarında toptan eşitsizliğin iktisadi toparlanmaya menfi etkilerine de yer veren Houngbo, "Avrupa nüfusunun tahminî yüzdelik 70'i aşılandı ve nice ad güçlendirici düze aşılama yaptırmayı düşünüyor. Fakat Afrika'da ana kara nüfusunun yüzdelik 10'u fark aşılanmadı. Afrika'daki aşılama yetersizliği, dünyanın iktisadi toparlanmasını geciktiriyor." dedi.

Houngbo, "Aşılama oranındaki farkı kapatmaz ve beklemeye bitmeme edersek bu teehhür sürecektir. Bu kapsamda kimi Afrika vatanlarında mRNA kesiksiz aşılama üretilmesi düşüncesince AB ve Afrika Birliği Zirvesi'nde tahsil edilen sonucu müspet karşılıyor ve bu boşluğu kapatmaya yardım sağlayacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kovid-19 bizlere elan elastik olmamız icap ettiğini gösterdi"

Salgının arkası sıra sektörlerdeki elastik ve açıktan emek vermek düzeninin ne olması gerektiğine bağlı ise Houngbo, "Uzaktan ve elastik emek vermek modelini şu an IFAD'de şahsen uyguluyorum. Kovid-19 salgını bize, iş dünyasında bundan sonraları elan elastik olmamız icap ettiğini gösterdi. Kovid-19 sonrası çağda ofiste emek vermek saatleri behemehâl şimdikinden elan ortak tomar olacaktır. Burada esas mesele, bu oranın ne sektörde ne genişliğinde artacağıdır." halinde konuştu.

Houngbo, elastik emek vermek modelinin kimi sektörlerde verimliliği azaltırken bazılarında artırdığına aksan yaparak, Kovid-19 sonrası çağda ne sektörde ne genişliğinde elastikiyet olacağının belirlenmesi icap ettiğinin altını çizdi.

"Türk yatırımları, doğurgan iş birliklerini yanında getirebilir"

Türkiye'nin Afrika'ya kalan merakı ve Türk firmalarının ana kara vatanlarında yatırımlarını da değerlendiren Houngbo, Türkiye ile semt devletleri ortada ilişkilerin büyümesinden akıbet aşama mutlu bulunduğunu dile getirdi.

Houngbo, akıbet 2 senedir Türkiye'den Afrika ülkelerine icra vekili ve şef düzeyinde meydana getirilen ziyaretleri de müspet karşıladığını belirterek, "Bu ziyaretlerin, muhit ortada çapraz yarar ve bilim paylaşımını artıracağını düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin ziyaretlerinde en aşırı öne çıkan unsurun, yatırımlar bulunduğunu vurgulayan Houngbo, "Afrika ülkelerindeki Türk yatırımları, enine boyuna doğurgan iş birliklerini yanında getirebilir. Bu mevzuda muhit ortada kulaklı kulaklı güzel ortak katılma kurabilmenin yöntemini aramalıyız. Türk yetkililerinin ve hususi bu sektörün bunu yapabilecek donanımda bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Houngbo, Afrika vatanlarında hususi bu sektörün halihazırda iş üretecek acemi yatırımlar aradığını kaydederek, Türkiye'den doğacak yatırımların bölgedeki iş üretiminde müspet neticeler getireceğine inandığını belirtti.

Türkiye'nin akıbet senelerde Afrika ülkeleriyle çelimli politik ilgiler de mensur ettiğini hatırlatan Houngbo, "Türkiye ile Afrika devletleri ortada ekonomik, içtimai ve politik ortaklıkları desteklemeliyiz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da metrelerce yükseklikteki cam zemin üzerinde adrenalin dolu yürüyüş

2022-02-19 13:46 - Gündem

Fiyat artışlarına inat mobilyada yüzde 40 indirim yaptı

2022-02-19 14:08 - Ekonomi

HAVELSAN ile SOFTTECH'ten "dijital dönüşüm" iş birliği

2022-02-21 11:46 - Teknoloji

Sudan’ın Asya ve Uzak Doğu kökenli motosiklet taksisi: Rakşa

2022-02-25 11:42 - Yaşam

İş yerinden 3 telefon çalan hırsızın rahatlığı ‘pes’ dedirtti

2022-02-20 10:30 - Asayiş

Kovid-19 saç dökülmesine neden oluyor

2022-02-25 17:46 - Sağlık

Batı Afrika devletleri diyalekt erke projesi başlattı

2022-02-24 05:34 - Dünya

Türkiye gök ve füze alanı Gebze'de buluşacak

2022-02-24 05:32 - Teknoloji

Kur korumalı mevduat ve iltihak hesapları ara sonuna denli açılabilecek

2022-02-24 11:26 - Ekonomi

Turistleri uyku ilacıyla uyutup soydular

2022-02-24 10:19 - Asayiş

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem