Elazığ'ın tescilli lezzeti Ağın leblebisine istem artıyor

Elazığ'ın Ağın ilçesinde, meşe külünde bekletilen nohutun yöreye katışıksız parafin kumda kavrulmasıyla elde edilmiş tescilli lezzet Ağın leblebisi, gelişigüzel sene yaşanmış olan arzu artışıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Elazığ

İlçede yetiştirilen tüylü nohut hasadının peşi sıra değme lüp uğrunda kurulan ocaklarda anadan görme yöntemlerle üretimi meydana gelen Ağın leblebisi kendine katışıksız tadı, kokusu ve gevrekliğiyle öbür leblebilerden farklılaşıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, AA muhabirine, 2017'de coğrafi ayraç vesikası ile tescillenen leblebinin gurbetçiler eliyle yurtdışına götürülmesiyle nezdinde dış satım kalemi yerine da bedel kazanmaya başladığını söyledi.

Ağın leblebisinin istihsal miktarını hâlâ da artırmak, piyasada adalet etmiş bulunduğu değere ulaşmasını gelmek düşüncesince DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı desteği ve Ağın Belediyesi iş birliğiyle el işi ve paketleme tesisi yapıldığını aktaran Karahan, tesisin doğacak mevsim üreticilerin hizmetine gireceğini aktardı.

Elazığ Sanayi ve Ticaret Odası işbirliğiyle de nohut üretimi karşıcı köylerle kuma zirai kalkınma kooperatifi kurulduğuna ayraç fail Karahan, üretimde geçer not araba ve ekipmanlar ilkin peyda etmek az daha bu endüstrisi müzahir değme muhtelif projeyi bu birleşke üstünden yaşama geçireceklerini aktardı.

Bu sene 6 bin dekar bölgede üretimi meydana gelen nohutta rekolteyi tasarruf etmek düşüncesince Tarım ve Orman Bakanlığının nebati üretimi ihya projesi kapsamında yetiştiriciye yüzdelik 75 ekecek desteği sağlayacaklarını vurgulayan Karahan, "Piyasa çözümleme çalışmalarına gereğince ağın leblebisine 4-5 bin titrem yöresinde gizil nezdinde istem var. Bu sene kuraklığa karşın bin tonun üstünde istihsal gerçekleştirebildik." sanarak konuştu.

"Küllü suya koyup bekletiyoruz"

Balkayası köyünde leblebi üretimi karşıcı Bünyamin Erdem de 26 senedir eşiyle anadan görme yöntemle havale dair icra ettikleri leblebiyi satarak geçimlerini sağladıklarını söyledi.

İlçede nohut hasadının peşi sıra ağustos ayında süregelen leblebi üretiminin havalar soğuyana denli bitmeme ettiğini aktaran Erdem, şu şekilde bitmeme etti:

"Ağın leblebisine derin istem var, yetişmeye çalışıyoruz, satışlardan da aşırı memnunuz. En ehemmiyetli barışma kaynağımız. Özellikle sacda alkan kum içinde kavrularak meydana getirilen leblebiler aşırı beğeniliyor. Talep aşırı zorla eşimle baş başa çalışıyoruz, el birliği içinde 2 titrem yöreleri leblebi fakat yapabiliyoruz. Siparişe gereğince yaptığımız düşüncesince taravetli yerine tüketilmesini sağlıyoruz."

Leblebi üreticisi Nezaket Ezer ise leblebi üretiminin güç bulunmasına karşın barışma kaynakları bulunduğu düşüncesince isteyerek yaptıklarını söyledi.

Ezer, "Leblebi düşüncesince nohutu temizliyoruz ve küllü suya koyup bekletiyoruz. Daha sonraları tuzlu suda haşlayıp ocakta kızdırılan eş koyup nezdinde güzel kavuruyoruz. Elekten geçiriyoruz. Siparişle Elazığ, İstanbul, İzmir, Malatya'ya gönderiyoruz." dedi.

Tatil düşüncesince İzmir'den mevrut Ruhi Tuna da Ağın leblebisini ailecek aşırı beğendiklerini, hassaten itici şita aylarında akşam olunca çayla baş başa tükettiklerini dile getirerek, "Her sene 100 kilo İzmir'e götürüyoruz. İzmir'de eşimize dostumuza dağıtıyoruz." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bacası var dumanı yok

2021-10-29 10:59 - Gündem

Yeni Malatyaspor’da Sadık Çiftpınar şoku

2021-10-29 18:38 - Spor

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele buyurmak istiyor

2021-10-29 11:20 - Teknoloji

Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak

2021-10-28 10:32 - Gündem

Bir anlık dalgınlık pahalıya patladı

2021-10-23 14:49 - Asayiş

Gelen su faturası dudak uçuklattı

2021-10-27 09:45 - Gündem

Liseliler üniversite ile tanıştı

2021-10-28 11:16 - Eğitim

ABD halen ücretli doğum izni sıfır yegâne ümranlı ülke

2021-10-29 11:39 - Dünya

Kopya çekmek için kurmuş oldukları düzenek pes dedirtti

2021-10-25 14:00 - Asayiş

İş kazası geçiren maden işçisi sakatlığına rağmen değnekle konser verdi

2021-10-28 23:00 - Gündem

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem