Dünyanın gözü Antalya'da

Dünya, Türkiye'nin boşluk buluculuğu ile ferda Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'da yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçgen dışişleri bakanları toplantısını bekliyor.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve kalımlı sulh düşüncesince güç sarfiyat etmeyi sürdüren Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının aslında beri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı evvela kat burada eş araya getirecek.

Türkiye'nin derin diplomatik çabalarının akıbet vermesiyle düzenlenecek derinti ile en evvela çatışmaların durması ve dü dünya ortada kalımlı ateşkesin sağlanması amaçlanıyor.

Toplantının, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi düşüncesince eş dönüm noktası olması dilek ediliyor.

Mevkidaşlarıyla temaslarını çabukluk kesmeden sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çatışmalar başlamadan evvela de Sergey Lavrov ve Dmitro Kuleba'yı 11-13 Mart'ta düzenlenecek ADF kapsamında eş araya getirme teklifinde bulunmuştu.

8. İstanbul Ara Buluculuk Konferansı

Antalya'da yarın, üçgen toplantının yanında 8. İstanbul Ara Buluculuk Konferansı da gerçekleştirilecek.

2012'den beri planlı konferansa; liderler, siyasetçiler, diplomatlar, uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler peyda etmek az daha 200'ün üstünde ad katılacak.

Türkiye, "Değişen Barış Ortamında Ara Buluculuk Mercek Altında" başlığıyla gerçekleştirilecek konferansla nazariye ile pratiği birleştirerek boşluk buluculuğa müteveccih global farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Diplomasinin nabzı Antalya Diplomasi Forumu'nda atacak

Geçen sene ilki "Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar" temasıyla planlı ADF'nin bu yılki teması; "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" kendisine belirlendi.

Bu sene da dünyanın ciharıyek yanından siyasetçi, önde mevrut akademisyen, düşünür, kanma önderi, dış ilişkiler uzmanı ve iş müşterilerini eş araya gelerek, global ve lehçe meseleleri vizyoner eş bakış açısıyla Antalya'da ele alacak.

Sorunlara hal önerileri getirilen, bölgenin ve dünyanın geleceğiyle ait dünkü düşün ve eğilimlerin oluşmasına, gündemin ve söylemin şekillenmesine akla yatkın eş ortam sunan ADF'de bu sene da mutluluk ve hükümet başkanları, bakanlar, arsıulusal platformların liderleri arazi alacak.

Rusya-Ukrayna savaşına bağlı gelişmeler menfez uğrunda bulundurulduğunda, gözler ADF marjında Türkiye, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının katılımıyla üçgen formatta düzenlenecek toplantıya çevrildi.

Bunun yanında NATO ve AB'den de ehemmiyetli katılımcılar Antalya'da olacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu Genel Sekreteri Marija Buric, AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) Yüksek Temsilcisi Miguel Angel ve BM Somali hususi Temsilcisi James Swan ADF'ye eklenmiş olan adlar arasında.

Öte taraftan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia'nın yanında Bosna Hersek Devlet Başkanlığının 3 üyesi de Antalya Diplomasi Forumu'nda olacak.

Avrupa'dan aralarında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn kabil nice dışişleri bakanının katılacağı ADF'de, Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks de arazi alacak.

Bunun yanında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki ile Afganistan Taliban muvakkat hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki de katılımını teslim fail ehemmiyetli adlar arasında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun katılımcılara hitabıyla başlamış olacak ADF'de, "Barışın bedeli yahut savaşın maliyeti, Çalkantılı eş dönemde önderlik ve diplomasi, sulh ve refaha uzanan lehçe ve global yollar" başlıklarıyla 3 ayrı liderler paneli düzenlenecek.

Forumda arazi takanak 30'u çok açık oturum ortada "Orta Doğu’da eş eş döşeme arayışı, Afrika düşüncesince eş kalkınma gösterimi ve Asya-Pasifik'te teşrikimesai ve rekabet" kabil oturumlar da var.

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Irak'ta Uluslararası 2. Bağdat Su Konferansı, Türkiye'nin de katılımıyla başladı

2022-03-05 15:20 - Gündem

KKTC'de Halil Falyalı cinayeti zanlıları cezaevine gönderildi

2022-03-04 20:18 - Dünya

Ateş hattında kalan muhabir ve kameraman o anları anlattı

2022-03-04 17:44 - Gündem

İhlas Medya Grubu Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar toprağa verildi

2022-03-06 19:08 - Gündem

Ukrayna’dan gelen Azeriler: 'İki devlet bir millet, ne mutlu Türküm diye'

2022-03-04 18:14 - Gündem

Biden: Tarih, Ukrayna savaşının Rusya'yı hâlâ zayıflattığını, dünyayı güçlendirdiğini yazacak

2022-03-03 00:36 - Dünya

Savunma ve havacılık sektöründe evcil üretime eş eli

2022-03-07 11:46 - Gündem

AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Dışişleri Bakanı Wang ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü

2022-03-08 02:05 - Dünya

Tek Fiyatlı Kahve Noktası Coffy, 10. Şubesini Ankara Kızılay’da açtı

2022-03-02 19:29 - Ekonomi

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem