Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Haklarımızı ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna derece savunuruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Haklarımızı ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna derece savunuruz. Bu haklara bozma getirecek birlikte hamle bulunduğu devir da gereğini yaparız." dedi.

Politika - 3 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de diplomasiden ve doğrulukla paylaşımdan yana bulunduğunu vurgulayarak, "Haklarımızı ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna derece savunuruz. Bu haklara bozukluk getirecek birlikte etap bulunduğu devir da gereğini yaparız." dedi.

Çavuşoğlu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Varşova'daki görüşmelerinin peşi sıra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) biricik yönlü ve provokatif adımlarına bağlı birlikte istifham üstünde Çavuşoğlu, Türkiye'nin gelişigüzel devir diplomasiye evleviyet verdiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, "Ancak diplomatlık tükendiği devir sahaya iniyoruz. Sahaya inmemizin gayesi da gine herkesi diplomasiye arka döndürmek." niteleyerek konuştu.

Daha geçmiş Doğu Akdeniz'de yaşanmış olan gerginliklerin sebebinin, Yunanistan ve Rum kesiminin maksimalist yaklaşımları bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "Sevilla haritası üstünden Türkiye'yi önemsiz birlikte bölgeye hapsetme girişimleri. Biz bunun hakeza olamayacağını sahada gösterdik." dedi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türklerinin doğrulukla paylaşımdan yana olduğunu, Türkiye'nin de Akdeniz ülkelerinin birlikte araya geleceği birlikte konuşma önerisinde bulunduğunu hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımız Doğu Akdeniz Konferansı'nı öneri etti Avrupa Birliği'ne (AB). Henüz AB'den de bu manada birlikte karşılık yok, o da baş döndürücü ilginçtir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Akdeniz ülkelerinin birlikte araya gelmiş şekilde hepsi düşüncesince kazan-kazan formülünde doğrulukla paylaşımın nite sağlanacağının ele alınmasından yana bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Ama bire birlikte sürede gelişigüzel iklim öz ana kişmiri sahanlığını, sınırlanmış konuşu bölgesini, denizler düşüncesince söylüyorum, kişmiri sularını arkalamak durumundadır. Son senelerde maatteessüf Yunanistan'dan ve Rum kesiminden provokatif kimi eylemler var. Gemileri bizim ana kişmiri sahanlığımıza girmeye çalışıyor. Haklı adına da bizim askerimiz, donanmamız geçmiş uyarıyı yapıyor, sonraları mukteza tedbirleri alıyor. Rum kesimi ise, ağustos ayında, ilk teşrin ayında ve hemen sonra dünkü birlikte araştırma faaliyetine başlayabileceğini söyledi. Ağustos ayında açıklamıştı, kusur hatırlamıyorsam. Bu da provokatif birlikte adımdır."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ise, Kıbrıs etrafındaki zenginliklerin doğrulukla paylaşımı düşüncesince birlikte sistem kurulmasından yana bulunduğunu belirterek, "Umarım sayın (Polonya) Cumhurbaşkanı (Andrzej) Duda, Kıbrıs ziyaretinde gelişigüzel dü tarafı da dinler ve dostça tavsiyelerde de bulunur. Yani kılıç neticede diplomasiden yanayız, doğrulukla paylaşımdan yanayız. Haklarımızı ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna derece savunuruz. Bu haklara bozukluk getirecek birlikte etap bulunduğu devir da gereğini yaparız. İşin ezcümle özeti bu."

Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Takım, Stefan Kuntz ile ilk idmanına çıktı

2021-10-04 18:40 - Spor

ABD'de et fiyatlarındaki çoğalma tartışmalara sebep oluyor

2021-09-29 12:03 - Dünya

Trabzonspor ligde namağlup devam ediyor

2021-10-02 18:54 - Spor

Bakan Soylu'dan itfaiyecilere övgü dolu sözler

2021-09-29 14:25 - Gündem

Terör örgütü PKK Sincar'da 52 kişiyi kaçırdı

2021-09-28 23:15 - Dünya

Uluslararası maşer uzaya 'kadın eli değsin' istiyor

2021-10-04 11:20 - Teknoloji

Oğuzhan Asiltürk akıbet yolculuğuna uğurlandı

2021-10-02 17:16 - Gündem

JASAT'tan operasyon: 1 ton 602 kilogram sahte içki ele geçirildi

2021-09-30 23:16 - Asayiş

Manken olma hayali kuranlara tavsiye: 'Profesyonel kurumlardan eğitim alın'

2021-09-29 12:40 - Magazin

Fındık içinde yüzen vatandaş o görüntüleri anlattı

2021-10-01 15:26 - Asayiş

İlgili Haberler

Çavuşoğlu: Moskova'da fen kurda murabba müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldık

16:09 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı düşüncesince Rusya’dan davet aldık'

14:07 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da kalan hücum ve kuvvet eylemlerini kınadı

01:06 - Politika

Türkiye ile Brunei Darusselam ortada 5 geçim imzalandı

19:07 - Politika

Afet Yeniden bayındırlık Fonu kuruluyor

18:07 - Politika

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem