Coğrafi ayraç tescilli 'deveci armudu'nda hasat çoğalan başladı

Bursa'nın Gürsu ilçesinde hasat edilen, kıta ağırlığı 1,5 kilograma denli çıkabilen deveci armudunda nitelik de paha da yüksek.

Ekonomi - 3 yıl önce

Bursa

Lezzeti, dayanıklılığı ve iriliğiyle adlı sanlı deveci armudunun ihracatında bu sene güzeşte yıla mucibince yüzdelik 50 çoğalma bekleniyor.

Türkiye'nin armut üretiminin yüzdelik 40'ının yapıldığı Bursa'da yetiştirilen deveci cinsinin hasadına başlandı. Tane ağırlığı 1,5 kilograma derece çıkabilen meyvede bu sene rekoltenin güzeşte senekiyle ayrımsız ölçüde olabileceği öngörülüyor.

"Türkiye'nin armut bahçesi" adına tanıdık ve üründe diyar averajının 4 sert mahsul elde edilmiş Gürsu Ovası'nda deveci cinsinin kilogramı global minimum 4,5 liraya satılıyor.

Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, şehrin sonuç üretiminde kılavuz illerden bulunduğunu söyledi.

Bursa'nın öne çıkan mamüllerinden birinin deveci armudu bulunduğunu tamlayan Aygül, "Bursa'daki deveci armudu üretimi Türkiye averajının üzerinde. Türkiye'nin hep armut üretiminin yüzdelik 40'ını ilimiz sağlıyor. Geçen sene yekün ürün 223 bin titrem adına gerçekleşti. Bu sene de gene ona benzeyen birlikte bedel bekliyoruz." dedi.

Aygül, deveci armudunun sulu, sert, depolanma koşullarına uygun, ince derinlemesine ömürlü ve içimli bulunduğunu vurguladı.

Coğrafi ayraç tescilli bu ürünün emlak dışına da satıldığını dile getiren Aygül, şu biçimde bitmeme etti:

"Geçen sene 10 bin tona benzeyen ihracatımız oldu. Bu sene bu rakamın 1,5 katı, şu demek oluyor ki 15 bin titrem yöresinde ihracat bekliyoruz. Rusya'ya, Avrupa ve Arap ülkelerine gidiyor. İhracatta baş döndürücü sayıda ülkeye gidiyor, sorunumuz yok. Hedefimiz, en önce iç bu sektörün talebinin karşılanması, akabinde de emlak dışı sanayisine ürünlerimizin gitmesi. Gerçekten baş döndürücü nitelikli ve elleme birlikte ürün. Tüm market zincirlerinde yerini almakta. Üreticilerin hasılatları güzeşte seneye mucibince az buçuk elan elleme olacak. Herkesi deveci armudu tüketmeye çağırma ediyorum."

"Dünyanın en nitelikli deveci armudunu Bursa'da üretiyoruz"

Aygül, evren salname armut üretiminin 24 milyon titrem yöresinde olduğunu, bunun 500-550 bin tonunun Türkiye'de gerçekleştirildiğini anlatım etti.

Aygül, "Gürsu ilçesi, deveci armuduyla anılan birlikte semt biçimine geldi. İlçede güzeşte sene kestirmece 88 bin titrem armut üretildi. Bu sene da gene ayrımsız rakamı bekliyoruz. Dolayısıyla Gürsu, birlikte adet başına Türkiye armut üretiminin yüzdelik 20'sini sağlayıcı birlikte ilçe. Burada itici iklim depoları, baş döndürücü oranda armut üreticisi mevcut. Hasat edilen ürünler, sektöre sunulana derece depolarda korunum edilerek değerlendirilmekte ve böylecene sektöre peyderpey sürülmektedir. Hem piyasada paha oluşumuna bununla beraber paha istikrarına ehemmiyetli yardım sağlanmaktadır." dedi.

Meyvenin ilkbaharda yaşanmış olan kırağıdan bol biçimde etkilendiğini dile getiren Aygül, "O devirde çiçek ve küçük meyvecikler az buçuk etkilense de üretimde ağırbaşlı birlikte hasar ve başağrısı olmadı. Meyve, hakkıyla baş döndürücü kaliteli. Dünyanın en nitelikli deveci armudunu Gürsu'da ve Bursa'da üretiyoruz." diyerek konuştu.

Hasat geç başladı

Üretici Fatih Çankaya da birlikte ay sürecek hasat çalışmalarına zaman şartları dolayısıyla az buçuk geç başladıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Hasadımız elleme gidiyor. Hava şartları da baş döndürücü güzel. Ekonomik kıymeti de 4,5 liranın üzerinde. Güzel birlikte sene geçiyor. Bu sene meyvenin vaziyeti güzel, kalibreleri de verimleri de iyi. İlkbaharda birlikte itici iklim dalgası oldu. Ondan az buçuk etkilendik, az buçuk kaybımız mevcut fakat inşallah o açıkları da kapatacağız. Geçen sene kilo fiyatı 4 liralık civarındaydı. Bu sene az buçuk elan yüksek. Soğuk açıktan ötürü tonajlarımızda az buçuk eksi var."

Çankaya, iriliğiyle öne çıkan deveci armudunun adet ağırlığının 1,5 kilogramın hakkında çıkabildiğini, adet ağırlığı 500-600 gr. yöresinde olanların meyvenin en iyisi sayıldığını anlatım etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu hastalıklarınız varsa turşu tüketimine dikkat

2021-10-19 10:30 - Sağlık

İstanbul’da Özbek fenomen kadına şantaj

2021-10-23 09:17 - Asayiş

Küçük kaşifler bilim şenliğinde buluştu

2021-10-22 13:01 - Eğitim

Şehit ailesi, 'oğullarının emaneti' Atmaca ile avunan buluyor

2021-10-20 13:54 - Yaşam

'Yağışlar devam ederse hamsi 15 TL’ye kadar düşer'

2021-10-19 15:29 - Ekonomi

Uğur Şahin ve hasret Türeci, İspanya'da Asturias Prensesi ödülünü aldı

2021-10-22 22:44 - Dünya

Kooperatifler Kanunu TBMM’de kabul edildi

2021-10-21 23:39 - Gündem

Aşı olmayan korona hastasından mesaj: 'Aşınızı olun'

2021-10-16 16:29 - Sağlık

Avrupa, erke krizinden çıkışı "nükleer"de arıyor

2021-10-18 11:20 - Dünya

Mevsim geçişlerinin vazgeçilmez ürünü: Zencefil

2021-10-22 10:23 - Asayiş

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem