Cennet elması bir mahallenin geçim kaynağı oldu

Manisa'nın çekirdeksiz Sultani üzümüyle adlı sanlı Alaşehir ilçesinde 5 sene geçmiş tarımına başlanan belirmek elması bugünlerde semt düşüncesince ehemmiyetli bir dirimsel kapısı oluşturdu. Tarımına başladığı günlerde toptancıların girmediği ve mamüllerin branşınd

Ekonomi - 3 yıl önce

Dünyaca adlı sanlı çekirdeksiz Sultani üzümün büyüdüğü Manisa'nın Alaşehir ilçesi, üzüme seçenek adına tarımı meydana getirilen ürünler ile de öne çıkmayı başarıyor. İlçeye ilişkin Kavaklıdere Mahallesi'nde kestirmece 5 sene ilkin sınama gayeli tarımına başlanan uçmak elması, bugünlerde mahalle düşüncesince ehemmiyetli bir dirimsel kapısı durumuna geldi.

Özenle dalından toplandıktan sonradan ister evlerin bahçelerinde gerekse de hususi seralarda kurutmaya bırakılan uçmak elmaları 45 gündüz bekledikten sonradan kurutulmuş halde piyasa ve marketlerdeki yerini alacak. Sindirimi kolaylaştırmasıyla bildik mahsul İngiltere, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzere ülkelerden de istem görüyor.

Üretime başladığı önceki zamanlarda toptancıların uğramadığı ve meyvelerin çürüdüğü mahalle bugünlerde uçmak elması üretiminde adından gır ettirerek ehemmiyetli bir yere geldi. Öte taraftan uçmak elması üretimi mahalleye de hem istihdam bununla birlikte dirimsel kaynağı oldu. İlk başlandığı zamanlarda gözyaşı uçmak elmalarını 50 kuruş üzere fiyata satan üreticiler bugünlerde 6 liraya satabiliyor. Kurutulmuş uçmak elmalarında ise bu sene kilogramı 60 teklik bir fiyattan toptancılara satılması bekleniyor.

“5 sene ilkin başladığımızda tecimen bahçelere girmiyordu, demincek 8 titrem üretiyoruz”

5 sene ilkin başladıklarında toptancıların mahalleye uğramadığını ve mamüllerin çürüdüğünü fakat vazgeçmediklerini kail yetiştirici Melek Yılmaz bugünlerde 8 tonluk istihsal kapasitesine kavuştu. Yılmaz, “Bunu 5 senedir yapıyoruz. Arkadaşlarımız soyuyor daha sonradan putrel işlemi yapılarak tellere asılıyor. 45 gündüz derece asık kaldıktan sonradan kuruyor. Kasalanarak paketleniyor ve toptancılara gönderiliyor. 5 sene ilkin başladığımızda tecimen bahçelere girmiyordu ve çürümeler meydana geliyordu. Para da etmiyordu. İlk sene 40 kilogramı soyarak döşenmemiş yaptım. Sonra 1 tona çıkardık. Aşamalı kademeli çoğaltarak sabık sene 8 tona derece çıktık” dedi.

“Kadın teşebbüs ruhunu da canlandırarak ürüne ekleme bedel kazandırıyoruz”

40 kilogramlık üretimle başladıklarını ve demincek ise 800 metrekarelik bölgede kurutma işlemi yapıldığını kail yetiştirici Dursun Uysal, ürünlerini İngiltere ve Kıbrıs'a da gönderdiklerini söyledi. Uysal, “40 kilo ile başladığımız serüvende 50 metrekarelik seramızı şu anda 800 metrekareye çıkardık. Burada 60-70 titrem kapasiteli uçmak elmasını alarak kurutabiliyoruz. Kurutulmuş uçmak elmasını sabık sene yurtdışına da göndermeye başladık. İngiltere ve Kıbrıs'a gönderdik. Çoğunluğunu da iç piyasada değerlendiriyoruz. Ablalarımızın el emeği ve eş teşebbüs ruhunu da canlandırarak ürüne ekleme bedel katarak piyasada değerlendiriyoruz. Kuru incirin bambaşka bir pazarı mevcut evren pazarında fakat bu da döşenmemiş incire eş bedel bir mahsul olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kapasiteyi arttırarak üretimi sürdürdüklerini tamlayan Uysal, “Kapasiteyi arttırarak bitmeme ediyoruz. İşimiz bu, iş edindik. Ürünlerimizi piyasada değerlendiriyoruz. Bahçede ürünün toplanması, buraya getirilip sağlıklı bir halde başlangıç tarafını ayrı bir ekip alıyor, ayrı bir ekip soyumunu yapıyor. Biz de burada asarak kurutarak 45 günde kurutulmuş meyveyi sunuyoruz” sanarak konuştu.

Sindirimi ve hazmı emeksiz bir mahsul bulunduğunu tamlayan Uysal, “Sonuçta güzel bir ürün, güzel bir kıymeti var. Kalsiyum açısından geniş, hazmı kolaylaştıran bir meyve. Kuru inciri yiyici buğulu insanoğlu müstear dişlerini kullanamıyorlar. Bunu yediklerinde ise tek şikayetlerinin olmadığını söylüyorlar. Sindirimi ve hazmı aşırı emeksiz bir ürün” sanarak konuştu.

“Bu seneki misyonumuz 8 titrem yöresinde döşenmemiş uçmak elması üretmek”

Kurutulmuş uçmak elmasının daha sektöre çıkmadığını fakat bu sene toptancılara kilogramda minimum 50 ile 60 teklik arası bir fiyattan satılabileceğini tamlayan Dursun, “Kurusu daha sektöre çıkmadı fakat neticede maliyet hesapları yaptığımızda kilogramda 60 teklik üzere bir ümit içerisindeyiz. Bu seneki misyonumuz bizim 8 titrem yöresinde döşenmemiş uçmak elması üretmek. Dış alakanın nasıl biteceği anlaşılan değil. Biz bunu ihracatçılar eliyle gönderiyoruz. İç piyasadaki gizil oldukça iyi. Dış sektöre gönderemesek de iç piyasada tüketilen bir ürün. 5-6 salname esnaflarımız mevcut daim onların tedarikçiliğini yapıyoruz” dedi.

“Gelir açısından da mahalle halkına aşırı iri ulama sağladı”

Kurutulmuş uçmak elmasının üretiminde kilogramda 45 teklik üzere bir maliyet bulunduğunu kail yetiştirici Recep Kılıç, “Güzel bir tonaja cemaat olduk. Bu mevzuda daha güzel olacağımıza inanıyoruz. Her devir daha da birinci sınıf mahsul ortaya çıkaracağız. Bu sene aparat sistemiyle asarak daha birinci sınıf bir mahsul ortaya bırakmak istiyoruz.

Geçen sene Almanya düşüncesince bir çalışmamız oldu. Bu sene da gene ayrımsız halde yurtdışına çalışmalarımız bitmeme edecek. 5 sene ilkin bu derece münteşir değildi. Mahalle ortada 3-5 sandık hacısı hocası kişi çapında istihsal yapıyordu. Gelir açısından da mahalle halkına aşırı iri ulama sağladı. Önceleri 50 kuruşa satılan uçmak elması 6,5 teklik üzere bir bedel kazandı. Bu seneki küresel fiyatı 50 liranın dibine düşünmüyoruz. Şu an filhakika 40-45 teklik arası bir maliyet bedeli var” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan branşında asık uçmak elmaları ister rengi gerekse görselliği ile kartpostallık sahneler oluşturdu. Kurutulmuş uçmak elmaları kestirmece 45 gündüz sonradan market ve pazarlardaki yerini alması bekleniyor.

Aykut Yeniçağ - Sadık Cangel - Hüseyin Keskin

Haftanın Öne Çıkanları

Bu hastalıklarınız varsa turşu tüketimine dikkat

2021-10-19 10:30 - Sağlık

İstanbul’da Özbek fenomen kadına şantaj

2021-10-23 09:17 - Asayiş

Küçük kaşifler bilim şenliğinde buluştu

2021-10-22 13:01 - Eğitim

Şehit ailesi, 'oğullarının emaneti' Atmaca ile avunan buluyor

2021-10-20 13:54 - Yaşam

Uğur Şahin ve hasret Türeci, İspanya'da Asturias Prensesi ödülünü aldı

2021-10-22 22:44 - Dünya

'Yağışlar devam ederse hamsi 15 TL’ye kadar düşer'

2021-10-19 15:29 - Ekonomi

Kooperatifler Kanunu TBMM’de kabul edildi

2021-10-21 23:39 - Gündem

Aşı olmayan korona hastasından mesaj: 'Aşınızı olun'

2021-10-16 16:29 - Sağlık

Avrupa, erke krizinden çıkışı "nükleer"de arıyor

2021-10-18 11:20 - Dünya

Mevsim geçişlerinin vazgeçilmez ürünü: Zencefil

2021-10-22 10:23 - Asayiş

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem