Bulgaristan göçmenleriyle mevrut ilkbahar geleneği 'marteniçka' bileklere takıldı

Baharın gelişini tesit etmek az daha al ve alkan iplerle örülen bileklikler, Bulgaristan göçmenlerinin derin yaşamış olduğu İzmir'de de sağlık, şans, bolluk, artağanlık kadar güzel dileklerle takılıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İzmir

Balkan coğrafyasında baharın gelişini tebrik geleneklerinden bir tanesi bulunan "marteniçka" bilekliği, Bulgaristan göçmenlerinin derin yaşamış bulunduğu kentlerden İzmir'de, baharın önceki kocaoğlan bulunan mart ayının başlamasıyla bileklere takıldı.

Kırmızı ve alkan iplerle örülen ve "marteniçka" ismi sunulan bilekliklerin baharın gelişini muştulamak az daha takılmaya başlanması, Bulgaristan göçmenlerinin aktarımıyla Türkiye'de de yaşatılan ilkbahar gelenekleri ortada arazi alıyor. Göçmenlerin yanı esna bu geleneği öğrenenlerin küsurat isteğiyle marteniçka inşası da özen görüyor.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy, AA muhabirine, dayanıklı şita mevsiminden sonradan zenginlik ve bereketin yaşanacağı baharın gelmesinin, ayrımlı kültürlerde gün süresince kutlandığına dikkati çekti.

"Leylek görürse bileziği çıkarır"

Bulgaristan'da da 1300'lü zamanlardan buyana baharın gelişinin "marteniçka" bileklikleriyle kutlandığını tabir fail Nursoy, kendisinin de marteniçkayı Kırcaali'de ilkokula başladığında tanıdığını aktardı.

Her sene 1 Mart'ta hoca ve arkadaşlarının, baharın gelişini bu bilekleri takarak kutladığını kaydeden Nursoy, "Marteniçka baharla baş başa yaşanmış bulunan uyanışın, artağanlık ve bolluğun simgesidir." dedi.

Nursoy, Türkiye'ye, 1989 senesinde başlamış bulunan mecburi barhana sürecinde Bulgaristan göçmenlerince taşınan "gelenek göçü" yerine nitelendirdiği marteniçkanın, göçmenlerin derin bulunduğu İzmir, Bursa, İstanbul ve Trakya’daki şehirlerde yaşatıldığını vurguladı.

Süs yerine meydana getirilen hediyelik bilekliğin fasile yakınlarına ve arkadaşlara armağan edilmesinin ayrışık inanış ve uygulamaları barındırdığını özetleyen Nursoy, şu detayları verdi:

"Ay başlangıcında takılan bileklik mart süresince bilekte kalır. Takılırken sağlık, şans, bolluk, artağanlık denli güzel dileklerde bulunulur, istek tutulmadan takılamaz. Marteniçka takan kişi, şayet leylek görürse bileziği çıkarır ve çiçek açan rastgele ortak nebat yahut ağacın dalına asarak keyif düşüncesince afsun eder. O insan şayet ay sonuna derece leylek görmemişse 31 Mart'ta çıkarır ve ortak dahaki seneye derece isterse bileziği saklayabilir. Bir ritüele göre, istek tutulan yerde marteniçka toprağa gömülür yahut taşın dibine konulur. Leylek gördükten sonradan marteniçkayı ağaca bağlamanın dileğin bildirme olunmasını sağladığına inanılır. Bir ayrıksı pratikte da marteniçka çıkarıldıktan sonradan canlı ortak ürün fidanına bağlanır ve ya etrafta tek direk olmadan ortak taşın dibine konulur. Taşın altında aşırı karınca var ise o senenin çoğalan geçeceğine inanılır."

Talepler küçük ay böylecene başlıyor

Marteniçka imalinde beğenilen alkan ve al renklerin Türk kültüründe de sembolik anlamlar taşıdığını tamlayan Nursoy, "Beyaz temizlik, duruluk, saflık, irilik ve yaşlılıkta olgunluğu özümleme eder. Ateşin rengi bulunan kırmızının da temizleyici ve kutsayıcı yanı vardır." dedi.

Marteniçka karşıcı hulliyat tasarımcısı Demet Coşan da geleneğe akıllıca yerine al ve alkan iplerle meydana getirilen bilekliğe öğrenci layıkıyla kalp, yonca, fil denli figürler de takılabildiğini, çoğu kez göz boncuğuyla bu arada yeğleme edildiğini dile getirdi.

Coşan, bileziği tasdik ederken ritüele layıkıyla istek tutmadan takılmaması icap ettiğini hatırlattıklarını kaydederek, "İzmir'de de aşırı yeğleme ediliyor. Şubat sonu mart başına akıllıcasına siparişlerimizi almaya başlıyoruz. Her sene bu bilekliklerden derin arzu alıyoruz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Türkiye, Etiyopya'da barışa revan herhangi bir yolu destekliyor

2022-02-27 10:29 - Gündem

Alanya'da canlı Ortodokslar Ukrayna ve Rusya düşüncesince sulh duası yaptı

2022-02-27 14:26 - Gündem

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır bitmeme ediyor

2022-02-28 12:43 - Gündem

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Pendik'te şüpheli ölüm: Karı koca ölü olarak bulundu

2022-02-26 23:54 - Asayiş

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna'ya askeri donatı ve tabanca sağlamaya başladı

2022-02-28 11:26 - Dünya

Sudan’ın Asya ve Uzak Doğu kökenli motosiklet taksisi: Rakşa

2022-02-25 11:42 - Yaşam

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem