Bakan Bilgin’den 3600 ek gösterge açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, nezaret adına rüçhan bap başlığının 3600 ek gösterge bulunduğunu belirterek, “Çünkü çalışırken kişilerin aldıkları ücret, cemaat oldukları avlu tarzını, zahmetli olduktan sonradan kaybetmeleri aşırı ağırbaşlı birli

Ekonomi - 3 yıl önce

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, pandemi şartları sebebi ile devir içi halde gerçekleştirilen, Kamu Personeli Danışma Kurulu'na (KPDK) bakma binasından katıldı. Bakan Bilgin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çeşidinden açıklayan Türkiye'nin üçüncü çeyrekte 7,4'lik büyümesini ele alarak, istihsal ekonomisi sıfır ve üretime güçsüz uğur boncuğu ekonominin üç çeyrek yukarı caba büyüyemeyeceğini söyledi. Bakan Bilgin, ‘Türkiye üretime dayanmadan büyüyor' ifadelerini kullanan ekonomist ünvanlı birtakımı yazarları maksat alarak, üretime dayanmadan büyümenin muhtemel olamayacağını savundu.

Bakan Bilgin, ‘Türkiye meydan mekanizmasını vazgeçme edip, bağlı hissedar ekonomiye geçecek' ifadelerini yersiz söyleyiş halinde niteleyerek, kimsenin bu söylemlere inanmaması icap ettiğini vurguladı. Ayrıca Bilgin, 3600 ek gösterge meselesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, şişko söz il ilgili bakma ortamında açılan kurulun çalışmalarını tamamladığı bilgisinin verip, bu probleminin içtimai ortakları ile çözüleceğini anlatım etti.

“Bazı iktisatçılar, ‘Üretim ekonomisi olmalıyız. Türkiye üretime dayanmadan büyüyor.' diyor. Üretime dayanmadan adam iktisap geçirmek muhtemel müdür?”

Bakan Bilgin, Türkiye'nin üçüncü çeyrek nema oranlarının TÜİK çeşidinden açıklandığını hatırlatarak, “Üçüncü çeyrekte 7.4 büyüdük. Yılsonu bakımından tahminler yüzdelik 10 yöresinde hissedar büyümeyi ayraç ediyor. Bütün bunlar hasbi değildir. Yani istihsal ekonomisi sıfır üretime güçsüz uğur boncuğu ekonominin üç çeyrek yukarı üste, fark pandeminin Türkiye'nin, dünyanın ve bütün istihsal sistemlerinin aleyhinde hissedar safiha hissedar oluşturduğu ortamda Türkiye'nin büyümesi ağırbaşlı hissedar konudur.

Bu rastgele hissedar halde küçümsenerek geçilecek hissedar özellik değildir. Bazı eleştiriler okuyorum. Üstelik bunların bünyesinde ekonomist ünvanlı edipler da var. Bu iktisatçılar, ‘Üretim ekonomisi olmalıyız. Türkiye üretime dayanmadan büyüyor.' diyor. Üretime dayanmadan adam iktisap geçirmek muhtemel müdür? Bunu şimdi bizim hissedar numara sınıfta okuttuğumuz tutum derslerinden âlem bilgili ki istihsal yapısı olmaksızın sonsuz nema olmaz. Üst caba üç çeyrek büyümek, hissedar sene adam iktisap geçirmek pandemi ondan sonra dünyadan dü ekonomiden bir tanesi iktisap geçirmek DOĞRU değildir. Üretim altyapısına dayanmadan bunları yapmak muhtemel değildir. Dolayısıyla Türkiye istihsal yapısıyla büyüyor” niteleyerek konuştu.

“Kimse Türkiye'nin meydan mekanizmasını vazgeçme edip, bağlı hissedar ekonomiye geçilecek kadar yersiz söylemlere inanmasın”

Türkiye'nin tabii sorunları bulunduğunu ve bu hastalıkların görmezden gelinemeyeceğine dikkati çekici Bakan Bilgin, “Görmezden gelmek, realist değildir. Çünkü sorunları göreceğiz, tanımlayacağız ve uğraş edeceğiz. Bu hastalıkların başlangıcında sonuç günlerde yaşadığımız döviz kurundaki dalgalanmalar gelmektedir. Ama dövizdeki bu dalgalanmalar akçasal olaylardır. Ekonomi hoppadak akçasal hissedar görüngü değildir. Türkiye'nin bu akçasal süreci başöğretmen kurumları da bunun farkındadır. Bu kurumlar, başıboş meydan mekanizmasının ortamında lüzumlu düzenlemeleri yapacaktır. Kimse Türkiye'nin meydan mekanizmasını vazgeçme edip, bağlı hissedar ekonomiye geçilecek kadar yersiz söylemlere inanmasın. Böyle düşünmesin. Türkiye, meydan mekanizmasını işleterek bu sorunları çözecektir. Çünkü Türkiye Avrupa ile en aşırı dış alım ve dış satım ortaklığı bulunan ülkedir. Avrupa ekonomisinin, evren ekonomisinin ehemmiyetli seviyede büyüklerinin izlem ettiği, onlarla bütünleşmiş ergin hissedar kazançlı çatı namına da meydan mekanizmasından vazgeçmeyecektir. Burada Türkiye'nin meydan mekanizması ciddi bir şeydir ama bu sistem hissedar tane başına içtimai bölgede dava çözmeye yetmez” dedi.

“(3600 ek gösterge) İnsanların cemaat oldukları avlu tarzını tekaüt olduktan sonraları kaybetmeleri ağırbaşlı hissedar sorundur ve tığ bu problemi çözeceğiz”

Sosyal bölgede meydan mekanizmasının meydana getirmiş olduğu sorunları aşacak içtimai mevki uygulamalarına gerekseme bulunduğunu dile getiren Bilgin, şöyleki bitmeme etti:

“Bu içtimai mevki uygulamalarının kullanacağı vesait da içtimai yöntem araçlarıdır. Türkiye başta pandemi periyodunun meydana getirmiş olduğu sorunları ile başlangıç geçirmek düşüncesince de şimdi aşırı içtimai politikalara ehemmiyet vermektedir. Nitekim geçtiğimiz çağda yaptığımız şişko sözleşmeler, o günün şartları bünyesinde enikonu şişman sevinme oluşturmuştur. O sözleşmenin bünyesinde şimdi adına getireceğimiz sözleşmenin maddesi durumuna mevrut mevzular vardı. Bu konuların başlangıcında hepinizin bilmiş olduğu kadar 3600 ek gösterge, sözleşmeliler, emeklilerin avlu şartlarının düzeltilmesi dair politikalar gelmektedir. Bunların bütünü önümüzdedir. Ama rüçhan meselemiz 3600 meselesidir.

Bilhassa amme çalışanının 3600 meselesi aşırı önemlidir. Çünkü çalışırken kişilerin aldıkları ücret, cemaat oldukları avlu tarzını, tekaüt olduktan sonraları kaybetmeleri aşırı ağırbaşlı hissedar sorundur. Bu tekaütlük sisteminin ve ek gösterge mekanizmasının baştan düzenlenmesini müstelzim hissedar soruna ayraç etmektedir. Bizim gündemimizdedir bu. Tabii ki bu gündemin gereğini yapacağız. Toplu sözleşme, konkre halde çözülmesi müstelzim hissedar dava durumuna gelmiştir. Toplu söz ile ilgili bakma bünyesinde hissedar heyet oluşturduk. O heyet çalışmalarını tamamladı. Şimdi öbür bakanlıklarla bulunan görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Tabii hissedar de içtimai ortağı namına Memur-Sen'in iştirakı ile bu problemi ele alacağız. Bu problemi da çözeceğiz.”

KPDK, Bakan Bilgin'in konuşmasının peşi sıra içtimai kuma Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın hitabı ile bitmeme etti.

Mustafa Cenik - Huzeyfe Tarık Yaman

Haftanın Öne Çıkanları

Kendisini yetiştiren öğretmeninin çocuğuna muallimlik yapıyor

2021-11-24 13:09 - Yaşam

Beytullahim'de dü sene sonraları 'kısıtlaması' geçmiş Noel heyecanı

2021-11-28 12:00 - Yaşam

Siyah inci ‘zeytin’ dalından sofralara ulaştırılıyor

2021-11-26 16:35 - Ekonomi

Acı tesadüf: Baba ile oğlu art arda öldü

2021-11-24 13:12 - Asayiş

Türkiye'deki HIV ve AIDS olayları akıbet 2 yılda azaldı

2021-11-30 11:36 - Sağlık

Prof. Dr. Oğuztürk: Virüsün bulaşıcılığının artarak çoğalması henüz ölümsek bulunduğu anlamına gelmiyor

2021-11-30 11:30 - Sağlık

Meslekte 50 yılı geride bırakan hekime 'bilim ve hizmet' ödülü

2021-11-30 11:25 - Sağlık

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 2021 turizm hedefini 29 milyon ziyaretçi adına rötuşlu ettik

2021-11-25 14:26 - Politika

4. kattan atılan çöp poşetleri, dut ağacını çöplüğe çevirdi

2021-11-27 15:29 - Gündem

Kemik kırığı ve kas-tendon zedelenmesi teşhisi ile geldiği hastanede kolu çürüdüğü iddiası

2021-11-28 11:49 - Sağlık

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem