Bakan Akar'dan tezkere değerlendirmesi: Bunun gerisinde müşterek obje aramaya ister yok

Bakan Akar, TBMM’de onama edilen "Türkiye'nin Irak ve Suriye topraklarına terörle savaş üzere son ötesi operasyonlar yapabilmesi düşüncesince Cumhurbaşkanına maruz yetkinin 2 sene uzatılmasına" müteveccih tezkere karşıtı söylemleri değerlendirdi.

Politika - 3 yıl önce

Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno'nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısı öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Nebojsa Stefanoviç ve Çad Savunma ve Gaziler Bakanı Daud Yaya Brahim ile cemaziyelevvel değişik görüşmeler gerçekleştirdiğini tabir fail Akar, görüşmelerde askeri terbiye teşrikimesai ve savunma sanayii sahalarında düşün alışverişinde bulunduklarını aktardı.

Azerbaycan’ın engelleme altından kurtardığı öz topraklarında Ermenistan çeşidinden döşenen mayınların temizlenmesine müteveccih faaliyetlerdeki sonuç durumun sorulması üstünde Akar, “Ateşkesin anons edilmiş bulunduğu ilkin günden itibaren Türk Silahlı Kuvveleri unsurları mayın tasfiye faaliyetine başladı. Mayınlar, el inşası patlayıcılar temizlendikçe bahis konusu yerler hâlâ sakıncasız bir duruma geliyor, tarıma, yerleşime açılıyor. Aynı faaliyeti Libya’da da yapıyoruz. Bununla ilişik silahlı kuvvetler personelimiz mürebbi adına arkadaş ve ahi devletlerin silahlı kuvvetleri personelini bu mevzuda eğitiyor." sanarak konuştu.

Bir gazetecinin "Ermenistan’ın mayın döşediği alanlarla ilişik haritayı paylaşmadığına" müteveccih ifadesi üstünde Akar, "Bunların birlikte an ilkin verilmesi ilişkin temaslar sürüyor. Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan ziyareti esnasında ilgi çekmiş bulunduğu konu, alanda ateşkese ilişkin birlikte istikrarın, huzurun oluşması. Sadece birlikte diyar düşüncesince değil. Geldiğimiz noktada her insanın masaya oturup, konuşup, görüşüp ateşkesin kalımlı bir duruma gelmesi, istikrarın sağlanması ve kişilerin güven, bol bolamat içre yaşamalarının sağlanması önemli. Bunun düşüncesince ne yapılması gerekiyorsa tığ Türkiye Cumhuriyeti devleti adına herhangi birlikte mevzuda bulunduğu üzere bu mevzuda da sonuç basamak yapıcı, müzakereye, diyaloğa açık, makul, lojik çözümleri ortaya koyuyoruz." sanarak konuştu.

"Türkiye’nin bu önerilerine müspet devir olmakta mu?" sorusuna Akar, "Oluyor. Bazı sinyaller var. Bizim beklentimiz bölgenin rahata, huzura ulaşması yönünde." karşılığını verdi.

Terörle mücadelede koyu dönem

Bir gazetecinin, TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin Irak ve Suriye'de terörle savaşım neredeyse uç ötesi operasyonlar yapabilmesi düşüncesince Cumhurbaşkanına sunulan yetkinin 2 sene uzatılması ile ilişik tezkerenin geçtiğini hatırlatarak, "Niye 2 sene uzatıldığına müteallik birtakımı eleştiriler, sorular var" lafı üstünde Akar, şunları kaydetti:

"Irak’ın, Suriye’nin kuzeyinde terörle savaşım koyu halde bitmeme ediyor. Bu yetkinin daima adına uzatılması namına bu halde verilmesi oldukça anlaşılabilir. Bu tezkere ile birlikte eski tezkere ortada da birlikte ayırt yok. Tatbikatlar var, terbiye var… Bu daima bulunan birlikte şey, bunun peşinde birlikte nesne aramaya lazım yok."

Haftanın Öne Çıkanları

Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak

2021-10-28 10:32 - Gündem

Bir anlık dalgınlık pahalıya patladı

2021-10-23 14:49 - Asayiş

İstanbul’da Özbek fenomen kadına şantaj

2021-10-23 09:17 - Asayiş

Küçük kaşifler bilim şenliğinde buluştu

2021-10-22 13:01 - Eğitim

Gelen su faturası dudak uçuklattı

2021-10-27 09:45 - Gündem

Liseliler üniversite ile tanıştı

2021-10-28 11:16 - Eğitim

Uğur Şahin ve hasret Türeci, İspanya'da Asturias Prensesi ödülünü aldı

2021-10-22 22:44 - Dünya

Kopya çekmek için kurmuş oldukları düzenek pes dedirtti

2021-10-25 14:00 - Asayiş

Kooperatifler Kanunu TBMM’de kabul edildi

2021-10-21 23:39 - Gündem

Mevsim geçişlerinin vazgeçilmez ürünü: Zencefil

2021-10-22 10:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Çavuşoğlu: Moskova'da fen kurda murabba müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldık

16:09 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı düşüncesince Rusya’dan davet aldık'

14:07 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da kalan hücum ve kuvvet eylemlerini kınadı

01:06 - Politika

Türkiye ile Brunei Darusselam ortada 5 geçim imzalandı

19:07 - Politika

Afet Yeniden bayındırlık Fonu kuruluyor

18:07 - Politika

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem