Ankara Üniversitesinde 3D yazıcıyla gıda üretildi

Ankara Üniversitesinde, yutma güçlüğü (disfaji) çekici fertler düşüncesince 3 boyutlu (3D) gıda yazıcıları kullanılarak işlevsel gıda üretimi yapıldı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

​​​​​​​Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kezban Candoğan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, projelerinin "TÜBİTAK 1001 Programı" kapsamında desteklendiğini söyledi.

Proje kapsamında, 3D gıda yazıcıları kullanarak yutma güçlüğü çekici erat düşüncesince işlevsel gıda ürettiklerini dile getiren Candoğan, "Gıda yazıcıları, elektronik beyin destekli birlikte programda çalışmış bulunduğu düşüncesince plastik yahut tabii sıfır sentetik birlikte mahsul adına tasvir edebiliriz fakat hakeza değil. Çok tabii ürünler, şahısların günce yaşamında tükettikleri besinleri kullandık." sanarak konuştu.

Candoğan, 3D yazıcılarda, yazdırılmak maksut materyalin bileşimine giren içeriklerin tabakalı tasarruf yöntemiyle basıldığını, bunu yaparken de yazılım destekli programların kullanıldığını anlattı.

3D yazıcılarda, gıda üretiminde hususi maksata müteveccih ve hususi tagaddi gereksinimlerini karşılayacak formülasyonlar geliştirdiklerini tamlayan Candoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Formülasyonumuzu yutma güçlüğü çekici erat düşüncesince geliştirdik. Bu projede tagaddi ve diyetetik geçmişe sahip, bire birlikte sürede gıda mikrobiyolojisi etkin Prof. Dr. Kamuran Ayhan hocamız, mühendislik ayağında Doç. Dr. Özge Şakıyan Demirkol hocamız ve ego bulundum. 3 boyutlu yazıcı dair Prof. Dr. Kerim Çetinkaya ve Doç. Dr. Pınar Huri Yılgör hocamız çalıştı. Projede doktora öğrencim Elvan Gökçen Bulut ve efdal lisans öğrencilerim Betül Göksün, Tuğba Gözde Gün de toprak aldı."

Candoğan, projeye 2019 senesinde başladıklarını, 2 sene devam eden çalışmaya Kovid-19 salgınına karşın aralık vermediklerini tabir etti.

"Sağlıklı ve tabii ürünler"

Prof. Dr. Candoğan, projeye start nedenlerine bağlı şunları söyledi:

"Yutma güçlüğü çekici bireyler, ağızlarına aldıkları gıda ve içecekleri midelerine gönderirken sıkıntı çekerler, yutamazlar, akciğerlerine savuşma gır konusu. Bu biçimde akciğerlerde aspirasyon pnömonisi denilen huzursuzluklar ortaya çıkabilmekte. Bu sebeple baş döndürücü nakit yahut baş döndürücü sert besinleri yada bağdaşık sıfır besinleri tüketemiyorlar. Bu cins hastalar çoğu kez nörolojik yada yatan buğulanmış hastalar bulunduğu düşüncesince efdal protein muhtevalı et bazlı gıdalara gerekseme duyuyorlar. Biz de bu plan kapsamında tavuk ve dana hitit bazlı işlevsel gıda ürettik. Gerçek gıdalar bunlar. Tavuk eti, dana hitit ve biyoaktif özelliklere ehil kapya biber, kereviz tozu, al çükündür tozu kadar fonksiyonel, sağlıklı, biyoaktif bileşikler içeren mahsulat de kullandık. Seyreltilmesini de mükemmel besili mazot ve sadeyağ ile yaptık. Bunlar banko mıhlı ve tabii ürünler, insanoğlu 3D yazıcılarla basılan gıdalar sanarak korkmasınlar."

Ürünlerin, efdal protein içeriğine sahip, güvenli, başka bioaktif bileşikler açısından da varlıklı bulunduğunu vurgulayan Candoğan, disfaji dalında çalışkanlık yayınlayan derneğin belirlediği kriterlere de akıllıca bulunduğunu dile getirdi.

"Gelecekte evlerimizde görebiliriz"

3D gıda baskısıyla, hususi gayeli beslenmesi müstelzim bireyler, çocuklar, hamileler, sporcular yahut glutensiz beslenenler düşüncesince de istihsal yapılabileceğine dikkati çekici Candoğan, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda dünyada baş döndürücü ehemmiyetli birlikte trend vegan ve vejeteryan ürünler. Vegan ve vejeteryan burgerler baş döndürücü yeğleme ediliyor. Et alternatifi mahsulat düşüncesince de kimi çalışmaların yapılması icap ettiğini düşünüyorum. Yüksek lisans öğrencileriyle elden nebati seçenek proteinler kullanılarak 3D gıda baskısı gerçekleştirdik. Bunları pişirdik, bire birlikte sürede tüketilebilirliğine de baktık. Lisans öğrencileri de ufaklıklara müteveccih protein içinde ne bulunduğu efdal tavuk hitit bazlı kraker ihya çabasındalar şu anda. Bu çalışmalarımıza da bitmeme ediyoruz."

Candoğan, projelerinin dalında TÜBİTAK destekli önce plan olduğunu, ticarileşmesi düşüncesince finansman desteğine gerekseme duyduklarını tabir etti.

3D gıda baskısında değerlendirmek az daha hazırladıkları et ve göveri tozlarından kartuşun ticarileşmesi düşüncesince ayrımlı yöntemlerden geçirilmesi icap ettiğini dile getiren Candoğan, şöyleki dedi:

"İleriki zamanlarda 3D gıda yazıcıları evlerimizde yerlerini alacak. Akıllı ev terimi var. Buzdolabından fırın mikrodalga kadar sistemlere 3D gıda baskısı özne yazıcılarda bütünleşmiş edilebiliyor. Bu mevzuda dünyada icraat yapılıyor. Tüketici iş durumunda genel ağ üstünden düğmeye basacak eve gittiğimizde kez apiko olacak. Bu biçimde zeki evler açısından da gelecekte bizim evlerimizde görebileceğimiz birlikte teknoloji."

Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'te bir numara bulunan proje sema engellilerin yaşamını kolaylaştıracak

2021-12-03 13:10 - Teknoloji

Gaziantep FK, Sakaryaspor'u 3 golle eledi!

2021-12-03 00:15 - Spor

Diyarbakır'da kick boksa dil sağlayan kardeşler kabiliyet avcılığı yapıyor

2021-12-06 11:39 - Yaşam

Avustralya’da Kovid-19’un Omicron varyantı yayılıyor

2021-12-08 08:34 - Dünya

TCMB'nin ifa hizmetleri ve elektronik servet ihracına bağlı yönetmeliği yürürlükte

2021-12-01 14:35 - Ekonomi

Van'da Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile 3 bin isim istihdam edilecek

2021-12-01 12:35 - Ekonomi

Kocasının silahını kurcalarken kendini vurdu

2021-12-04 07:52 - Asayiş

Hindistan'ın güneyinde alevlenmiş yağışlar zımnında 54 binden çok insan boşaltma edildi

2021-12-04 10:59 - Dünya

ABD, müttefikleri ile Belaruslu 12 yapı ve 20 resmi kuruma müeyyide uyguladığını açıkladı

2021-12-02 20:35 - Dünya

Demir çubukla 73 yaşındaki eşini döven adam hakkında yasal işlem başlatıldı

2021-12-01 17:19 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem