70 yaşındaki saat ustası sağlıksız asırdır vakte boy bos veriyor

Konya'da 70 yaşındaki Ahmet Sami Kalaycı, 55 senedir 10 metrekare dükkanında ilkin antika saatleri tamirat ederek, aşkla meydana getirdiği zanaatını ayakta tutmaya çalışıyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Konya

Dedesinin yönlendirmesiyle 1966'da hâlâ 15 yaşlarında saat tamircisinin yanı sıra işi öğrenen Kalaycı, 1975'te zaman de çalışmış bulunduğu 10 metrekarelik zat dükkanını açtı.

Çevresinde işine bulunan sevdasıyla ve şehirde artan akıbet antika saat tamircisi şekilde bildik Kalaycı, mesleğine ve yaşama ilişkin tecrübelerini AA muhabirine anlattı.

Kalaycı, 1970'li zamanlarda saat tamirciliğinin yeğleme edilen mesleklerden bulunduğunu belirterek, "Dedem okumamı istemedi. O devir düşüncesince parlak şekilde tanıdık mesleklerdendi. Beni bu bölgeye yöneltti." dedi.

Zamanla mesleğin inceliklerini öğrendiğini vurgulayan Kalaycı, 9 sene sonradan zat dükkanını açtığını söyledi.

Çoğu saati tamirat etmeyi sınama galat kanalıyla öğrendiğini özetleyen Kalaycı, "Mesleğini sevmezsen kalburüstü olamazsın. Seveceksin ki kalburüstü olacaksın. Burada tamirat ettiğim bir fazla aşırı saati ustamdan tek görmedim. Fakat saati elime aldım, 'Ya eş müşterek güçlü parçasından bunu bu duruma getirmiş. Ben işlenmiş ürünün tamirini hastalık yapamayayım.' dedim. Bu işi ego ustalardan öğrenmedim. Merak ettim, anca öğrendim." diyerek konuştu.

Her saatin kendine saf nitelikleri olduğuna yer veren Kalaycı, tamirat etmiş bulunduğu gelişigüzel saat mekaniğinin gizemi çözülecek müşterek giz kadar nikbet uyandırdığını tabir etti.

Tamiri çetin antika saatler vardığında ayrı müşterek coşku yaşadığını tamlayan Kalaycı, derinliğine müddet uğraştığı saatlerden elan baş döndürücü esenlik aldığını söyledi.

Kalaycı, 1500, 1600'lü zamanlarda işlenmiş saatlerin tamire geldiğini anlatarak, "Eski saatlerin parçaları olmadığı düşüncesince kimilerini elde yaparız. 1600'lü zamanlarda imal edilen saatler geliyor. Parçasını anmak imkansız. 2-3 çarktan acemi müşterek çark yapıyoruz. Bazen dava çıkarsa da çalıştırıyoruz şükürler olsun. 100 yaşındaki adamla 18 yaşındaki müşterek dilaver müşterek olabilir mu?" dedi.

"Bizim meslekte sabretmezsen olmaz"

Kalaycı, bazı bazı müşterek saat düşüncesince günlerce uğraştığını ama mesleğini sevilmiş bulunduğu düşüncesince sabırla mesai verdiğini vurguladı.

Eski saatlerin nice parçasının kem geldiğini dile getiren Kalaycı, şunları kaydetti:

"Bakacaksın az buçuk kafayı çalıştıracaksın, esbak gördüklerinle karşılaştıracaksın, derken yapıtı meydana çıkaracaksın, bütünü bu. Bizim meslekte sabretmezsen olmaz. Saati sabahleyin söküyorsun, akşama bitiremiyorsun. Bazen iş yaparken telefon ince ayrım bakmam. Çünkü bıraktığın zaman ayrımsız yerden başlayamazsın. Sil yeniden müşterek daha. Eski saatlerin hakkıyla eline aldığın zaman müşterek bambaşka bulunduğunu görüyorsun. O saatlerde işçilik, gösteriş ve mesai var. Biz de mesleğimize mesai verdiğimiz düşüncesince emekle meydana getirilen saatleri baş döndürücü seviyorum. Adam yalıtım olmadığı zaman saat yapmış, tamirat etmiş. Bu mesai vererek oldu. İnsan elbette ona bakmaz? Ben beğeni alıyorum. Şimdi tornadan çıkmak saatler önümüze geliyor, ego ondan elbette beğeni alayım? İşçilik, el emeği, delik nuru yok. Bazı otomobil inşası birinci sınıf saatler de mevcut tabi, onlardan da beğeni alıyorum. Zevkler ve elvan tartışılmaz."

Kalaycı, mesleği nikbet fail ve yapmayı düşünen gençlere, "Saati, elinize hakkında hazırlamaya çalışın, kırın yanıma eş size sefer göstereyim. İnsan istedikten sonradan gelişigüzel nesne başarılır. Sadece isteyeceksin. Mesleğinize bedel verin, sabredin ve en güzelini hazırlamaya çalışın. İnsan yazık yapar, falsosuz köle olmaz." diyerek seslendi.

Bir müşterisinin tamirat edilmesi düşüncesince getirmiş bulunduğu saati almaya gelmediğini dile getiren Kalaycı, "30 senedir dirimlik de namına veririm." düşüncesiyle saati taktığını söyledi.

Kalaycı, ömrü yettiği sürece içtenlikle ilişkin bulunduğu zanaatını sabırla ve kardeş kardeş sürdüreceğini laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'te bir numara bulunan proje sema engellilerin yaşamını kolaylaştıracak

2021-12-03 13:10 - Teknoloji

Gaziantep FK, Sakaryaspor'u 3 golle eledi!

2021-12-03 00:15 - Spor

Diyarbakır'da kick boksa dil sağlayan kardeşler kabiliyet avcılığı yapıyor

2021-12-06 11:39 - Yaşam

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi

2021-12-01 09:29 - Teknoloji

TCMB'nin ifa hizmetleri ve elektronik servet ihracına bağlı yönetmeliği yürürlükte

2021-12-01 14:35 - Ekonomi

Van'da Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile 3 bin isim istihdam edilecek

2021-12-01 12:35 - Ekonomi

Kocasının silahını kurcalarken kendini vurdu

2021-12-04 07:52 - Asayiş

Hindistan'ın güneyinde alevlenmiş yağışlar zımnında 54 binden çok insan boşaltma edildi

2021-12-04 10:59 - Dünya

ABD, müttefikleri ile Belaruslu 12 yapı ve 20 resmi kuruma müeyyide uyguladığını açıkladı

2021-12-02 20:35 - Dünya

Demir çubukla 73 yaşındaki eşini döven adam hakkında yasal işlem başlatıldı

2021-12-01 17:19 - Asayiş

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem